Bakteriyemi Nedir? Nedenleri Nelerdir? Belirtileri Risk Faktörleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Bakteriyemi nedir, nasıl meydana gelir? Bakteriyeminin nedenleri ve belirtileri, risk faktörleri ve tedavisi nasıldır, hakkında bilgi.

Bakteriyemi Nedir? Nedenleri

Bakteriyemi kanda bakterilerin varlığıdır. Kan normalde steril bir ortamdır, bu nedenle kandaki bakterilerin tespiti (en yaygın olarak kan kültürleri tarafından gerçekleştirilir) her zaman anormaldir.

bakteriyemi

Bakteriler kan dolaşımına, enfeksiyon sırasında (zatürree veya menenjit gibi) ciddi bir komplikasyon olarak, ameliyat sırasında (özellikle gastrointestinal sistem gibi) veya arterlere veya damarlara giren yabancı cisimler nedeniyle (uyuşturucu kullanımı) girebilir. Geçici bakteriyemi, diş işlemlerinden veya diş fırçalamadan sonra ortaya çıkabilir.

Bakteriyemi bazı önemli sağlık sonuçları doğurabilir. Bakterilere immün yanıt, yüksek ölüm oranına sahip sepsise ve septik şoka neden olabilir. Bakteriler ayrıca kan yoluyla vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir (hematojen yayılma olarak adlandırılır), bu da enfeksiyonlara neden olur. Bakteriyemi tedavisi antibiyotik ile yapılır ve yüksek riskli durumlarda antibiyotik profilaksisi ile korunma sağlanabilir.

Nedenler

Advertisement

Bakteriler kan dolaşımına birkaç farklı yoldan girebilirler. Bununla birlikte, bakterilerin her bir ana sınıflandırması için (gram negatif, gram pozitif veya anaerobik), kan dolaşımına bakteriyemi yol açan karakteristik kaynaklar veya giriş yolları vardır. Bakteriyemi nedenleri ayrıca, sağlık bakımı ile ilişkili (bir sağlık tesisi içinde bakım alma sürecinde edinilen) veya topluluktan elde edilen (genellikle bir hastaneye yatmadan önce bir sağlık tesisi dışında edinilen) olarak ayrılabilir.

Gram pozitif bakteriyemi

Gram pozitif bakteriler, bakteriyeminin giderek daha önemli bir nedenidir. Staphyloccocus, streptococcus ve enterococcus türleri kan dolaşımına girebilecek en önemli ve en yaygın gram-pozitif bakteri türüdür. Bu bakteriler normalde ciltte veya gastrointestinal sistemde bulunur.

Gram negatif bakteriyemi

Gram negatif bakteriyel türler, sağlık bakımıyla ilişkili bakteriyemi vakalarının yaklaşık% 24’ünden ve toplum kökenli bakteriyemi vakalarının % 45’inden sorumludur. Genel olarak, gram negatif bakteriler kan dolaşımına solunum yolu, genitoüriner sistem, gastrointestinal sistem veya hepatobiliyer sistemdeki enfeksiyonlardan girer. Gram negatif bakteremi yaşlı popülasyonlarda (65 yaş ve üstü) daha sık görülür ve bu popülasyonda yüksek ölüm riski oluşturur.

bakteriyemi

Bakteriyemi risk faktörleri

Herhangi bir bakteri türünden bakteremi gelişme olasılığını artıran birkaç risk faktörü vardır.Bunlar şunları içerir:

  • HIV enfeksiyonu
  • Şeker hastalığı
  • Kronik hemodiyaliz
  • Organ nakli
  • Kök hücre nakli
  • Glukokortikoidlerle tedavi
  • Karaciğer yetmezliği
  • Aspleni

Tedavi

Kandaki bakterilerin varlığı neredeyse her zaman antibiyotiklerle tedavi gerektirir.

Advertisement

Bakteriyemi tedavisi ampirik antibiyotik kapsamı ile başlamalıdır. İntravenöz antibiyotiklerle bakteriyemi belirtileri veya semptomları veya pozitif kan kültürü ile başvuran hastalara başlanmalıdır. Antibiyotik seçimi, en olası enfeksiyon kaynağı ve tipik olarak bu enfeksiyona neden olan karakteristik organizmalar tarafından belirlenir. Diğer önemli hususlar hastanın antibiyotik kullanım geçmişini, mevcut semptomların şiddetini ve antibiyotiklere alerjileri içerir. Kan kültürü izole edilmiş belirli bir bakteri haline döndüğünde, ampirik antibiyotikler, tercihen tek bir antibiyotiğe daraltılmalıdır.


Leave A Reply