Barbus Balığının Üretilmesi

0
Advertisement

Barbus balığı akvaryumlarda nasıl üretilir? Barbus balığı üretimi için gerekli koşullar, dikkat edilecekler hakkında bilgi.

BARBUS BALIĞI ÜRETİLMESİ:

Bu türün üretilmesi oldukça kolaydır. Bu özellik Barbus’ların akvaryumlarda en çok görülen balıklardan olmasının nedenlerinden biridir. Damızlık olarak beslenen Barbus türlerinin karma akvaryumlarda gelişigüzel beslenmesi çok sakıncalıdır. Hiç olmazsa yumurta dökme devresinde; ki çoğunlukla Mayıs ayları içindedir, on beş gün önceden dişi ve erkeklerin ayrı ayrı akvaryumlara alınarak bu süre içinde yalnız canlı yemle beslenmesi sağlanmalıdır. Neticede dişinin karnındaki şişliğin hissedilir hale geldiğini ve erkeğin renklerinin olağanüstü parlaklığa ulaştığını hissedeceksiniz. Üreme çiftini işte o zaman daha önceden yarı yarıya bekletilmiş su ve yağmur suyuyla hazırladığınız, ısısını 27°C’a çıkardığınız, 50 cm.x30 cm.x30 cm. ebadındaki özel akvaryuma gece karanlığında koyabilirsiniz.

Yavrulama için uygun bir akvaryumun tabanını çakıl taşları ile hatta misketlerle kaplayabilirsiniz. Orta plâna ise arapsaçı görünümünde bitkilerle yoğun bir bitkilendirme yapılabilir. Burada önemli olan, müthiş bir yumurta yiyici olan Barbus’ların iştahlarından yumurtaları korumaktır. Bu nedenle Mryophillum-Riccia türünden bitkilerle akvaryumunuzu bitkilendirme olanağınız yoksa naylon ip arapsaçı gibi karıştırarak da amaca uygun bir örtü oluşturabilirsiniz.

Sabahın erken saatlerinde kovalamaca başlar. Herhangi bir yumurta dökümü olmazsızın bir saat kadar akvaryum boyunca gidip gelmeler sürüp gider. Sonunda dişi akvaryumun daha aşağı düzeylerine iner ve erkeğin kendisini yakalamasına akvaryumun ortalarında izin verir. Erkek dişisiyle yan yana geldiğinde ona çarpar ve 3 ilâ 6 adet arasında değişebilen yapışıcı, şeffaf toplu iğne başı iriliğinde yumurtanın düşmesine neden olur ve aynı anda onları döller. Bu kovalamalar ve yakalamalar yumurtaların tümünün bitimine kadar sürer. Yavru olmada en önemli olan an artık gelmiştir. Yumurta dökmeyi bitiren çift bir fırtına gibi yumurtaları yemeğe girişirler. On dakika geç kaldınız mı pek az yumurta kalacaktır elinizde. Bu nedenle ebeveyn hemen akvaryumdan çıkartılmalıdır.

27°C sıcaklıkta yumurtalar 48 saat içinde çatlayacaklardır ve iplikimsi yavrular bitkilere ve akvaryum camına asılı olarak akvaryum şartlarına uymaya çalışacaklardır. Yavruların İlk besinlerini, karınlarında taşıdıkları yumurta sarısı teşkil eder. Üç gün sonra yavrular akvaryum suyunda serbest alarak yüzmeye başlarlar. İşte o zaman, kendilerine katı pişmiş yumurta sarısı sulandırılarak verilebildiği gibi, enfuzvuarla da beslenebilirler. Daha sonra ise karides yumurtası ve toz yemler verilir. Nihayet iyi bir besin kürü sonunda süratle gelişerek ebeveynleriyle aynı besini yiyebilir hale gelirler.

Advertisement

Leave A Reply