Bastığı Yerde Ot Bitmez Ne Demek? Deyimin Anlamı Hikayesi ve Açıklaması

0
Advertisement

Bastığı Yerde Ot Bitmez ne demektir? Bastığı Yerde Ot Bitmez deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır? Deyimin açıklaması ve hakkında bilgi.

Bastığı Yerde Ot Bitmez Anlamı

“gittiği yere uğursuzluk götürür, gittiği yerin bereketini kurutur” anlamında kullanılan bir deyimdir.

Bastığı Yerde Ot Bitmez

Bastığı Yerde Ot Bitmez Deyiminin Hikayesi;

Bir zamanlar Konya’ya paşanın biri vali olarak atanmış. İlme irfana saygısı büyük olan vali, Konya’da evliya kabul edilen yaşlı bir zatın namını işitmiş. Vali bu büyük zatı ziyaret edip duasını almak istemiş. Kalkmış o zatın evine varmış. Yaşlı zat toprak evinin damına çıkmış, evin damını düzeltiyormuş. Aşağıdan seslenmişler.

“Dede, vali paşa geldi seni görmek istiyor.”
“Af buyursunlar, yaşlılıktan aşağı inmem çok zor” deyince vali alçakgönüllülük göstermiş: “Müsaade ederseniz ben yanınıza geleyim.”
“Beni ihya edersiniz.”

Bunun üzerine vali merdiveni tırmanıp dama çıkmış. Hasbıhal ettikten sonra, yaşlı zat konuyu başka bir yere çekip konuşmaya başlamış.

Advertisement

“Bizim Konya’da damlar, direklerin üzerine döşenmiş kamışlardan ibarettir. Bu kamışların üzerine toprak serpilip iyice bastırılır, böylece dam su sızdırmayacak bir hale getirilir.” Yaşlı zat valinin koluna girerek hem konuşup, hem de bütün damı dolaştırmış. “Damları her yıl onarırız, gevşeyen yerleri, çorakla ile bastırıp sıkıştırmazsak kışın yağmurda yaşta dam su akıtır sonra” diye dolaşarak devam etmiş. “Ama ne kadar temizlesek de arada ot tohumları kalıyor, onlar da güneşi görünce köklenip filizleniyorlar.” “Birazda bu tarafa” deyip ha bire valiyi gezdirirmiş. “Kökler kalınlaşınca toprağı çatlatıyor, arkasından yağan yağmurlar odalara damlıyor.”

Durumu bir türlü kavrayamayan vali en sonunda dayanamayıp sormuş: ‘Efendi hazretleri anlattıklarınız iyi güzel de beni neden böyle dolaştırıp durursunuz?” Yaşlı zat cevabı yapıştırmış: “Efendim, bizim burada hükümetin ayağının bastığı yerde ot bitmez derler de ondan. Malum siz hükümet adamısınız. Damda sizi dolaştırdım ki ot bitmesin…” deyince vali adamın niçin saygı duyulan biri olduğunu anlamış. Zat, çok ince bir zekâ ile bölgedeki hükümet icraatlarını eleştirmiş, valiyi uyarmıştır.

Bu deyim, “iş yapmayan, uğursuz, bulunduğu yere zarar veren” kimseler için kullanılır.


Leave A Reply