Basur Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Neden Kaynaklanır?

0
Advertisement

Basur nasıl bir hastalıktır? Basur neden olur, sebepleri, belirtileri nelerdir? Basur tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Basur

Basur; Kalın bağırsak ve anustaki toplardamarların genişlemesine basur denir. Daha çok 40 yaşından sonra görülür. Basur, anusun içinde veya dışında olabilir. Şişen damarlar anusun dışında memeler halinde sarkar. Bunlara basur memesi denir. Memeler ayrı ayrı olabildikleri gibi, toplu bir halde de bulunabilirler. Büyüklükleri hastalığın şiddetine göre değişir. Basurda, genişlemiş bulunan toplardamarların duvarı çok incelir. Bu yüzden kanamalar da olabilir. Anusun dışındaki memeler içindekilerden daha büyük olur.

Basuru hazırlayan sebepler çeşitlidir. Bunların başında fazla ayakta durmak, fazla oturmak, idman yapmamak gelir. Karaciğer rahatsızlıkları, devamlı kabızlık da basur yapar. Hastalık erkeklerde daha çok görülür. Kadınların çoğu gebelik sırasında geçici olarak basura uğrarlar. Ayrıca, kadınlardaki bazı cinsiyet hastalıkları da buna yol açabilir.

Basurun ilk belirtisi anusta bir ağırlık hissidir.

Hasta sık sık büyük abdeste gitme ihtiyacını duyar. Büyük abdest bilhassa kabızlık sırasında çok ağrılı olur. İlerlemiş basur hastaya fazla sancı verir.

Zamanında tedavi edilemezse basur memeleri büyür ve iltihaplanır. Bazı vakalarda büyük abdestin dışı kanlı bir manzara gösterir. Genel olarak basur tehlikesiz bir hastalıktır; ancak, bazı önemli hastalıkları saklaması mümkündür; asıl tehlike de o zaman başlar, çünkü gödendeki ur, çıban gibi hastalıklar basurla karıştırılabilir. Bu bakımdan bilhassa hiç basur geçirmemiş kimselerin 45’inden sonra, basur belirtileri görmeleri halinde hemen bir hekime baş vurmaları çok yerinde olur.

Advertisement

Basur şiddetli olursa sancılar çok artar, bazen dayanılmayacak hal alır. Hasta ne oturabilir, ne de yürüyebilir. Böyle durumlarda çok sıcak, yahut çok soğuk suya oturmak ağrıyı dindirir. Fakat bazen de sancı o kadar şiddetli olur ki anestezi yapmak bile gerekebilir.

Basurun başlıca tedavisi, şişerek meme haline gelmiş damarların ameliyatla alınmasıdır. Basur memeleri elektrokoagülasyon ile yakılarak da düşürülebilir. Basurlu hastalar fazla sebze yemeli, yemeklerden sonra hafif idman yapmalı, bilhassa kabız olmamaya çalışmalıdırlar.Kanlı basur denilen hastalık ise kalın bağırsağın iltihabıdır.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply