Bitcoin Nedir? Tarihçesi, Özellikleri, Artıları ve Eksileri Nelerdir?

0
Advertisement

Bitcoin nedir? Nasıl bir yapısı vardır? Yaratıcıları neden Bitcoin’i çıkardılar? Bitcoin’in artıları ve eksileri nelerdir? Maddeler halinde..

Bitcoin (BTC), elektronik olarak kullanılan ve dağıtılan dijital bir para birimidir. Bitcoin, merkezi olmayan bir eşler arası ağdır. Tek bir kurum veya kişi bunu kontrol etmez. Bitcoin basılamaz ve miktarları çok sınırlıdır – sadece 21 milyon Bitcoin oluşturulabilir.

Bitcoin Nedir? Tarihçesi, Özellikleri, Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Bitcoin’i kim yarattı?

Bitcoin ilk olarak anonim bir programcı veya bir grup programcı tarafından Satoshi Nakamoto takma adıyla 2009 yılında açık kaynaklı bir yazılım olarak tanıtıldı. BTC’nin yaratıcısının gerçek kimliği hakkında pek çok söylenti var. Nakamoto’nun kendisi bir zamanlar Japonya’da yaşayan 37 yaşında bir erkek olduğunu iddia etti. Ancak, mükemmel İngilizcesi ve yazılımının Japonca olarak etiketlenmemesi nedeniyle bu konuda makul şüpheler var. 2010 yılının ortalarında Nakamoto, Bitcoin’i BTC topluluğunun birkaç önde gelen üyesinin elinde bırakarak başka şeylere geçti. Ayrıca Satoshi, Gavin Andresen’i baş geliştirici olarak adlandırdı.

Nakamoto’nun Eylül 2017 itibarıyla yaklaşık 3.6 milyar dolara ulaşan yaklaşık bir milyon Bitcoin’e sahip olduğu tahmin ediliyor.

Bitcoin’i kim kontrol ediyor?

Gavin Andresen’e göre, Nakamoto projeden ayrıldıktan sonra odaklandığı ilk şey daha fazla ademi merkeziyetçilikti. Andersen, Bitcoin’in varlığını “otobüs çarpsa” bile özerk olarak devam ettirmesini istedi.

Pek çok insan için Bitcoin’in temel avantajı, dünya hükümetlerinden, bankalardan ve şirketlerden bağımsız olmasıdır. Hiçbir otorite BTC işlemlerine müdahale edemez, işlem ücreti uygulayamaz veya insanların parasını alamaz. Dahası, Bitcoin hareketi son derece şeffaftır – her bir işlem, Blockchain adı verilen devasa bir dağıtılmış halka açık defterde saklanır. Esasen, Bitcoin bir ağ olarak kontrol edilmezken, kullanıcılarına mali durumları üzerinde tam kontrol sağlar.

Advertisement

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bir kullanıcı cüzdanında yalnızca Bitcoin miktarını ve işlem sonuçlarını görür. Perde arkasında, Bitcoin ağı “blok zinciri” adı verilen halka açık bir defteri paylaşıyor. Bu defter, şimdiye kadar işlenmiş her işlemi içerir. İşlemlerin dijital kayıtları “bloklar” halinde birleştirilir.

Bir kişi bir işlem bloğunda yalnızca bir harfi veya rakamı değiştirmeye çalışırsa, aşağıdaki tüm blokları da etkileyecektir. Halka açık bir defter olması nedeniyle, hata veya dolandırıcılık girişimi herkes tarafından kolayca tespit edilebilir ve düzeltilebilir.

Kullanıcının cüzdanı her işlemin geçerliliğini doğrulayabilir. Her işlemin gerçekliği, gönderen adreslere karşılık gelen dijital imzalarla korunur. Doğrulama süreci nedeniyle ve ticaret platformuna bağlı olarak, bir BTC işleminin tamamlanması birkaç dakika sürebilir. Bitcoin protokolü, her bloğun madenciliği yaklaşık 10 dakika sürecek şekilde tasarlanmıştır.

Bitcoin Nedir? Tarihçesi, Özellikleri, Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Bitcoin’in Özellikleri

Merkezi olmaması
Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin oluştururken ana hedeflerinden biri, ağın herhangi bir yönetici otoriteden bağımsızlığıydı. Madencilik ve işlem doğrulamasına dahil olan her kişinin, işletmenin ve her makinenin geniş bir ağın parçası olması için tasarlanmıştır. Dahası, ağın bir kısmı çökse bile, para hareket etmeye devam edecek.

Anonim Olması
Bu günlerde bankalar, müşterileri hakkında neredeyse her şeyi biliyor: kredi geçmişi, adresler, telefon numaraları, harcama alışkanlıkları vb. Cüzdanın kişisel olarak tanımlayıcı herhangi bir bilgiye bağlanması gerekmediğinden Bitcoin’de durum çok farklıdır. Ve bazı insanlar mali durumlarının herhangi bir otorite tarafından yönetilmesini ve izlenmesini istemezken, diğerleri uyuşturucu ticaretinin, terörizmin ve diğer yasadışı ve tehlikeli faaliyetlerin bu göreceli anonimlik içinde gelişeceğini iddia edebilir.

Şeffaflık
Bitcoin’in anonimliği, gerçekleşen her bir BTC işlemi Blockchain’de saklandığından, yalnızca görelidir. Teorik olarak, cüzdan adresiniz halka açık olarak kullanılıyorsa, blockchain defterini dikkatlice inceleyerek herkes içinde ne kadar para olduğunu söyleyebilir. Bununla birlikte, belirli bir Bitcoin adresini bir kişiye izlemek hala neredeyse imkansızdır.

Advertisement

İşlemlerinde isimsiz kalmak isteyenler, radarın altında kalmak için önlemler alabilirler. Opaklığa ve güvenliğe öncelik veren belirli cüzdan türleri vardır, ancak en basit önlem, birden çok adres kullanmak ve tek bir cüzdana büyük miktarda para aktarmamak olacaktır.

Hızlı
Bitcoin ağı, ödemeleri neredeyse anında işler, normalde dünyanın diğer tarafındaki birinin parayı alması sadece birkaç dakika sürerken, normal banka havaleleri birkaç gün sürebilir.

İnkar edilemez
Bitcoin’lerinizi birine gönderdikten sonra, alıcı size geri göndermek istemediği sürece onları geri almanın bir yolu yoktur. Bu, bir ödemenin alınmasını sağlar, yani ticaret yaptığınız her kimse, parayı asla almadıklarını iddia ederek sizi dolandıramaz.

Bitcoin ile ne satın alabilirim?

2009’da, Bitcoin ilk piyasaya sürüldüğünde, onu nasıl ve nerede harcayacağınız çok net değildi. Artık neredeyse her şeyi satın alabilirsiniz. Örneğin, Microsoft ve Dell gibi dev şirketler, çeşitli ürünleri ve dijital içerikleri için BTC ile ödeme kabul ediyor. AirBaltic ve Air Lithuania gibi havayollarıyla uçabilir, Birleşik Krallık Tiyatro Biletleri Direct üzerinden tiyatro biletleri satın alabilir, Honest Brew’den birkaç şişe butik bira alabilir ve benzeri şeyler yapabilirsiniz.

Diğer seçenekler arasında oteller için ödeme yapmak ve mülk satın almak, çeşitli bar ve restoranlarda faturaları toplamak, bir tanışma sitesine katılmak, bir hediye kartı satın almak, bir çevrimiçi kumarhanede bahis oynamak ve iyi bir amaç için bağış yapmak sayılabilir. Ayrıca, yasa dışı maddelerden yüksek kaliteli lüks ürünlere kadar her şeyin ticaretini yapan çeşitli çevrimiçi pazarlarda bir telaş var.

Bitcoin nispeten yeni ve oldukça karmaşık bir ödeme şeklidir, bu nedenle harcama seçeneklerinin hala sınırlı olması doğaldır, ancak her geçen gün daha fazla işletme – küçük yerel kafelerden endüstri devlerine kadar – BTC’de ödeme kabul etmektedir.

Dahası, sürekli dalgalanan döviz kuru nedeniyle Bitcoin, yatırım için önemli bir fırsat haline geldi. Hala istikrarsız ve bir dereceye kadar tanınmayan bir para birimi olmasına rağmen, geçen yıl yedi kat daha değerli hale geldi ve bir BTC için neredeyse 5000 dolarlık bir orana ulaştı.

Bitcoin nasıl edinilir?

Bitcoin almanın en basit yolu onları satın almaktır. Bitcoin’ler çeşitli borsalardan temin edilebilir, ancak bunları doğrudan diğer insanlardan pazar yerleri aracılığıyla da satın alabilirsiniz. Nakit, kredi ve banka kartı transferleri veya hatta diğer kripto para birimleriyle ödeme yapılabilir. Ama önce bir Bitcoin cüzdanına ihtiyacınız olacak.

Çeşitli seçenekler vardır, ancak en önemlileri çevrimiçi bir cüzdana ve bilgisayarınızın sabit sürücüsündeki bir yazılım cüzdanına indirgenebilir. Çevrimiçi bir cüzdan hacker saldırısına eğilimli olabilirken, bir sabit sürücü bozulabileceğinden hiçbir seçenek tamamen güvenli değildir. Tüm Blockchain’i taşımak için gereken muazzam depolama kapasitesi nedeniyle oldukça basitleştirilmiş mobil cüzdanlar da vardır; Donanım cüzdanları ve kağıt cüzdanlar olarak adlandırılan ve dijital olarak hiçbir yerde depolanmayan iki QR kodlu özel cihazlar, standart siber saldırılara ve donanım arızalarına karşı bağışıklığı sağlar.

Ve tabii ki madencilik var. Sadece birkaç yıl önce, yeterince güçlü bir bilgisayarı olan herkes Bitcoin madenciliği yapabilirdi, ancak artık durum böyle değil. BTC’nin sürekli artan popülaritesi ve döviz kuru, büyük şirketlerin madenciliğe özgü cihazlarla tepeden tırnağa silahlı bir şekilde oyuna adım atmasına neden oldu, bu nedenle değerli miktarlarda Bitcoin çıkarmak için gereken zorluk ve enerji aniden fırladı. Dahası, halen çıkarılabilecek Bitcoin miktarı sürekli ve büyük ölçüde azalır.

Bitcoin Nedir? Tarihçesi, Özellikleri, Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Artıları

Özgürlük

BTC, özgürlük düşünülerek tasarlandı. En önemlisi, işlemleri kontrol eden, ücretler koyan ve insanların parasından sorumlu olan yetkili makamlardan özgürlük. Bir şeyler satın almaya gelince, son yıllarda kripto para birimi düz para birimi kadar meşru hale geldi ve yalnızca Bitcoins’i kabul eden çok sayıda derin web piyasasının varlığını göz önünde bulundurarak, bazı şeyleri BTC ile başka herhangi bir para biriminden daha kolay satın alabilirsiniz. .

Advertisement
Yüksek taşınabilirlik

Paranın ayırt edici özelliklerinden biri taşınabilirliktir, yani taşıması ve kullanımı kolay olmalıdır. Bitcoin tamamen dijital olduğundan, pratik olarak herhangi bir miktar para bir flash sürücüde taşınabilir veya hatta çevrimiçi olarak saklanabilir.

Kripto para birimleri, insanlara yalnızca bir QR kodu taraması veya çevrimiçi bir cüzdana bir tıklama ile para gönderme ve alma özgürlüğü verir. Çok az zaman alır veya hiç zaman almaz, aşırı ücretler yoktur ve para, herhangi bir gereksiz aracı olmadan kişiden kişiye gider; tek ihtiyacınız olan internet erişimi.

Kendi komisyonunuzu seçin

Bitcoin ağının tartışılmaz bir diğer avantajı, işlem ücreti tutarını seçme veya hiç ödememeyi seçme olasılığıdır. İşlem ücreti, başarılı bir hash ile yeni bir blok oluşturulduktan sonra madenci tarafından alınır. Genellikle, gönderen ücretin tamamını öder, ancak bu ücretin alıcıdan düşülmesi eksik bir ödeme olarak kabul edilebilir.

İşlem ücretleri tamamen isteğe bağlıdır ve madencilere, belirli işlemin oluşturulan yeni bloğa dahil edileceğinden emin olmaları için bir teşvik görevi görür. Bu teşvik aynı zamanda madenciler için bir gelir kaynağı olarak da çalışıyor ve onlara geleneksel madenciliğin sahip olacağından daha fazla para getiriyor, özellikle de madencilik faaliyetinin gelecekte Bitcoin sınırına ulaşıldığında tamamen duracağı düşünüldüğünde.

Bu nedenle, kripto para piyasası, kullanıcılardan maliyet ve bekleme süresi arasında seçim yapmalarını ister. Daha yüksek işlem ücreti, daha hızlı işlem anlamına gelirken, herhangi bir zaman kısıtlaması olmayan kullanıcılar paradan tasarruf edebilir.

PCI yok

PCI, Ödeme Kartı Endüstrisi anlamına gelir ve banka, kredi, ön ödemeli, e-cüzdan, ATM ve POS kartları ve ilgili işletmeleri belirtir. Kart sahibi verilerini depolayan, işleyen ve ileten tüm organizasyonlardan oluşur, sıkı güvenlik düzenlemeleri vardır ve çoğu büyük kart markası bunun bir parçasıdır.

Birleştirilmiş kurallar ve düzenlemeler büyük şirketler için iyi olsa da, herkesin ihtiyaçlarını dikkate almıyor olabilirler. Bitcoin kullanırken, kullanıcıların kredi kartlarının bulunmadığı veya dolandırıcılık seviyelerinin kabul edilemez derecede yüksek olduğu yeni pazarlara açılmalarına izin verebilecek PCI standartlarına uymaya gerek yoktur.

Sonuç olarak, kullanıcılar daha düşük komisyon alır, pazarlarını genişletme ve yönetim giderlerini düşürme fırsatı elde eder.

Güvenlik ve Kontrol

Bitcoin kullanıcıları işlemlerini kontrol edebilir; Diğer ödeme yöntemlerinde olduğu gibi, siz bilmeden ve kabul etmeden hiç kimse hesabınızdan para çekemez ve kimse tüccarlardan ödeme bilgilerinizi çalamaz.

BTC kullanıcıları paralarını yedek kopyalar ve şifrelemeyle de koruyabilirler. Ayrıca, ödeme yapmak için hiçbirinin ifşa edilmesi gerekmediğinden, kimlikleri ve kişisel bilgileri her zaman korunur.

Şeffaf ve nötr

Her işlem ve bununla ilgili her bir bilgi parçası, gerçek zamanlı olarak kontrol edilebilen ve kullanılabilen Blockchain’deki herkes için her zaman mevcuttur. BTC protokolü şifrelenmiştir, bu nedenle hiçbir insan veya kuruluş onu kontrol edemez veya değiştiremez. Ağ merkezi olmayan bir ağdır, bu nedenle hiç kimse onu tam olarak kontrol edemez. Bu nedenle Bitcoin her zaman tarafsız, şeffaf ve öngörülebilir olacaktır.

Advertisement
Sahte olamaz

Dijital dünyada sahteciliğin en popüler yollarından biri, aynı parayı iki kez kullanmak ve her iki işlemi de hileli hale getirmektir. Buna “çifte harcama” denir. Buna karşı koymak için Bitcoin, tıpkı diğer kripto para birimlerinin çoğu gibi, Blockchain teknolojisinin yanı sıra tüm BTC algoritmalarında yerleşik çeşitli konsensüs mekanizmalarını kullanır.

Bitcoin Nedir? Tarihçesi, Özellikleri, Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Kaynak : Pixabay

Eksileri

Hukuki sorular

Bitcoin’in yasal statüsü ülkeden ülkeye büyük ölçüde değişir. Bazı ülkelerde BTC’nin kullanımı ve ticareti teşvik edilirken, bazılarında yasaklanmış ve yasaklanmıştır.

Bitcoin’in suçlulara hitap etmesiyle ilgili çok fazla endişe var, hatta bazı haber kaynakları popülerliğinin tamamen yasadışı mallara harcama kabiliyetine dayandığını bile belirtti. Nitekim, kötü şöhretli web karaborsa Silk Road kapatıldığında, Bitcoin anında değer kaybetti (wired.com).

Tanınma seviyesi

Bitcoin birçok ülkede tanınır ve tamamen yasaldır, ancak bazı dünya hükümetlerinin BTC ile ilgili herhangi bir düzenlemesi yoktur, diğerleri ise bunu tamamen yasaklamıştır.

İşletmelerin çoğu, ne kadar büyük veya küçük olursa olsun, yine de tamamen bundan habersizdir. Diğer tüm para birimlerini terk etmek ve yalnızca BTC’yi kullanmaya başlamak neredeyse imkansızdır.

Kayıp anahtarlar

Anahtar, Bitcoin cüzdanına erişmek için gerekli olan benzersiz bir alfasayısal şifredir. Bu anahtarı kaybetmek aslında cüzdanınızı kaybetmek anlamına gelir. Bununla birlikte, çoğu mevcut cüzdanın yedekleme ve geri yükleme mekanizmaları vardır, ancak açıkça kullanıcının bunları kullanmadan önce bunları ayarlaması gerekir.

Uçuculuk

Bitcoin’in fiyatı, bazıları tarafından kabarcıklar ve düşüşler olarak adlandırılan çeşitli fırlama ve düşüş döngülerinden geçerek inişler ve çıkışlar yaşadı. Tarihi boyunca BTC, ancak hemen ardından büyük bir düşüşü sürdürmek için yeni zirveler fethediyor. Değeri tahmin edilemez, hızlı ve şiddetli bir şekilde değişir ve bu da ihtiyatsız bir yatırımcıya önemli mali zararlar verebilir.

Sürekli gelişim

Bitcoin’in geleceği oldukça belirsiz. Şu anda, hükümetler ve bankalar BTC’yi kontrol edemiyorlar, bu neredeyse düzenlenmemiş durumda. Bununla birlikte, büyüdükçe ve daha popüler hale geldikçe, daha fazla dünya hükümetleri onu kontrol altına almaya çalışacaktır. Düzenlenmiş ve yönetilen bir Bitcoin, tamamen farklı bir para birimi olacaktır.

Bitcoin bir balon mu?

Nobel ödüllü bir ekonomist olan Robert Shiller, bir şeyin balon olup olmadığını belirlemeye yardımcı olan bir kontrol listesi önerdi. Söz konusu kontrol listesi, bir varlığın fiyatındaki keskin artışları, büyük halk heyecanı, medya çılgınlığı, insanların zenginleştiği ve genel halk arasında varlığa artan ilginin hikayelerini içerir. Bitcoin tüm bu listede ki maddeleri maalesef işaretledi.

Yani bir bakıma Bitcoin bir balon ve daha önce patladı. Dünya çapındaki tüm Bitcoin işlemlerinin% 70’inden fazlasını gerçekleştiren bir Çin borsası olan Mt.Gox’un rezil kapanmasından sonra, BTC’nin fiyatları yaklaşık bir buçuk yıldır düşüyordu. Fiyatların düzelmesi tam 3 yıl aldı. Elbette gelecekte ne olacağını tahmin etmek zor ve Bitcoin fiyatlarının tekrar düşme ihtimali var. Ancak Bitcoin daha önce toparlandı ve şu anda her zamankinden daha güçlü.

Advertisement


Leave A Reply