Budama Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

Budama neden ve nasıl yapılır? Budama ile ilgili bilgilerin olduğu yazımız.

budamaBahçeciliğin en önemli işlerinden biri de budamadır. Budama gelişigüzel yapılırsa, yararından çok, zararı görülür. Bahçe ağaçlarına budamayla türlü biçimler verilebilir.

Ağaç budarken dikkat edilecek en önemli nokta, yalnız içe bakan dalları budamaktır. Böylece, ağacın ortası seyrelir, iç dalların da güneş alması sağlanmış olur.

Ağaçlar yapraklıyken de, yapraksızken de budanabilir. Yapraksızken yapılan budamaya kış budaması, yapraklıyken yapılan budamaya da yaz budaması denir. Dalın budanma biçimine göre de budamalara ad verilir. Budanacak dalın yarısından azı kesilirse uzun budama, dalın uzunluğunun yarısından daha çoğu budanırsa da kısa budama denir.

Kış aylarında yapılan budamada, kısa budama usulüne başvurulur. Kısa budamada, dallardaki gözlerin bir kısmı açılamaz. Bu dallarda açılan gözler meyve verirse de, kuvvet meyveye gideceğinden, ağacın odun kısmı zayıf düşer. Uzun budamada ise, besin maddeleriyle su doğrudan doğruya dikey dallara gideceğinden, bu dallar güçlenir.

Kışın budanmayan ağaçlar yazın budanmalıdır. Kimi ağaçlar, kışın budanmış bile olsalar, yaza yeniden budanmak isterler.

Advertisement

Ağaçlar, ilkbaharda uyandıkları zaman, tek tek, ya da toplu olarak, birtakım gereksiz filizler verirler. Bunların uzunluğu 10-15 sm.’yi bulunca, diplerinden koparılmalıdır.

Zayıf büyüyen dallarda az tomurcuk olur. Bu dallar, uzasalar da, üzerlerindeki tomurcuklar büyüyemeyeceği için, bunları koparmalıdır.

Budama iyi, keskin bir budama bıçağı ile yapılmalıdır. Kör bir bıçakla, ya da koparılarak yapılan budamalar dallarda yaralar açar. Ağaç bu yaraları kapatmak için boşuna çaba harcar. Ayrıca, çentikli yerlere böcekler yuva yaparlar ki bu da ağaçlarda zararlı böceklerin, tırtılların üremesine yol açar.


Leave A Reply