Christopher Wren Kimdir?

0
Advertisement

Christopher Wren kimdir? Christopher Wren hayatı, biyografisi, eserleri hakkında bilgiler içeren yazımız.

Christopher WrenChristopher Wren;(1632- 1723)

Ünlü bir İngiliz mimarıdır. Rönesans mimarlığının İngiliz adalarındaki temsilcilerinden olan Wren, Wiltshire’de East Knoyle kasabasında doğdu. Oxford Üniversitesi’nde matematik ve astronomi eğitimi gördü. 30 yaşına kadar mimarlıkla ilgilenmedi ve Üniversite’de astronomi kürsüsünde ders verdi.

Christopher Wren, 1663’de mimarlığa başladıysa da ilgi toplayamadı. 1665’de Paris’e gidip, Louvre Sarayı’nı büyülten Fransız mimarı Mansard ve Bernini ile çalıştı. 1666’da Londra büyük bir yangın geçirdi. Bu yangında St. Paul kilisesi tamamen yandı. Kral tarafından Londra’nın imarı işiyle görevlendirilen Wren, uzun ve yorucu çalışmalar sonunda 1710’da St. Paul katedralini tamamladı. XVII. yüzyılın büyük eserleri arasında yer alan bu yapı bir Lâtin haçı şeklindeydi. İç uzunluğu 141 metre, yan odalarıyla birlikte genişliği 36 metreydi. Katedralin 8 sütun üzerinde duran kubbesi oldukça gösterişlidir.

Christopher Wren, St. Paul kilisesinden başka irili ufaklı 52 kiliseyi yeniden yaptı. Bundan başka Londra şehrinin ana plânını da yaparak, Londra’yı dünyanın en örnek ve güzel başkenti haline getirdi.

Christopher Wren’in, muhafazakâr bir üslubu vardır. Rönesans üslûbunu, İngiltere’ye uygun bir şekle sokarak milli bir biçim yaratmıştır. 1673’de «Sir» unvanını alan Wren, daha sonra parlâmentoya seçildi. 1681’de Krallık Akademisi’nin Başkanlığı’na getirilen Wren, kendi yaptığı St. Paul katedralinde gömülüdür.

Advertisement

Kaynak – 2

Christopher Wren

Christopher Wren, zamanının en büyük İngiliz mimarıdır. 1632’de Wiltshire’de (ingiltere) doğdu. 1723’te 91 yaşında öldü. En ünlü yapılarından biri Londra’daki St. Paul Katedrali’dir.

Christopher Wren, aslında matematik, fizik ve astronomi alanlarında uzmanlaşmış bir bilim adamıdır, 1657’de Londra’daki Gresham Üniversitesinde astronomi profesörü oldu ve dört yıl sonra aynı unvanla Oxford Üniversitesine geçti,

Wren’in mimariye ilgisi 30’lu yaşlarında başladı. O zamanlar mimariyle ilgili uzmanlık dalı yoktu ve yetenekli amatörlerin bina dizayn etmeleri yaygındı. Wren’in mimar olarak yeteneği hemen duyuldu ve bundan sonra 50 yıl boyunca İngiltere’deki en üretken ve dikkat çekici mimar olarak ün saldı. Oxford’daki Sheldonian Tiyatrosu ve Cambridge’deki Pembroke Üniversitesi şapeli 1660’ların başında planını çizdiği ilk binalardandır.

Daha sonra 1666’da büyük yangın Londra’nın neredeyse tümünü yerle bir etti. Hayal gücü ve yeteneğini kullanan Wren tüm şehri yeniden kurmak için planlar yaptı, Planı uygulanamadı ancak St. Paul Katedrali’ni yeniden yapmak için seçildi. Olağanüstü tasarımının yapımı 1657’de başladı ve 1710’da son buldu.

St. Paul Katedrali gibi büyük yangında yok olan ya da hasar gören 52 farklı kiliseyi daha restore etti, yeniden yaptı. Bilim adamı ve matematikçi olarak bir geçmişe sahip oluşu çok tuhaf ve karmaşık alanlara oldukça dahice çözümler bulmasına yardımcı oldu.

Advertisement


Yorum yapılmamış

  1. Füsun Arman on

    Christopher Wren’in soyadı başlıkta yanlışlıkla Weren olarak yazılmış.
    Yine de aradığım bilgiye ulaşabildim, teşekkür ederim. Bu güzel blog için kutlarım sizi.

    • Merhaba;

      İlginiz için teşekkürler. gerekli düzeltme işlemleri yapılmıştır.

      Teşekkürler

Leave A Reply