DEFI Nedir? DeFi Teknolojisi Bankacılık Sektörünü Nasıl Etkileyecek?

0
Advertisement

DEFI Nedir? Geleceğin teknolojilerinden birisi kabul edilen DEFI teknolojisinin bankacılık sektörüne olan etkisi ne olacaktır? DEFI’nin yarattığı imkanlar nelerdir?

Günümüzde çoğu finansal işlem fiziksel nakit kullanılmadan gerçekleştirilmektedir. İşlemler, günlük işlerde fiziksel banknotlara olan bağımlılığı azaltan fintech çözümleri aracılığıyla çevrimiçi olarak yapılır. Çevrimiçi bankacılık, daha hızlı ve sorunsuz bir iş yapma yöntemi sağlarken, sistem merkezileştirilmiştir. Aynı zamanda, işlem sürecini yavaşlatan ve iş yapma maliyetini artıran üçüncü taraf oyuncuları da içerir.

Merkezi olmayan finans, DeFi, paranın dünya çapında nasıl hareket ettiğini yeniden tanımlayan, gelişmekte olan bir finansal teknolojidir. Eşler arası mimari ve kriptografiyi içeren merkezi olmayan bir çerçeve olan blok zinciri ağı üzerine inşa edilmiştir. DeFi, merkezi otoriteleri işlemlerden uzaklaştırarak ve geleneksel ekonomide olmayan yeni olanaklar sunarak finans sektörünü daha da ileriye götürüyor.

DEFI

Kaynak : pixabay.com

Bankacılık Sektöründe Merkezi Olmayan Finans

DeFi’nin bankacılık sektörü ile iç içe olduğu bir dünya tasavvur edin; bu, çeşitli finansal araçlara kapı açar. Aracıları ortadan kaldırmanın ve iş maliyetlerini düşürmenin ötesinde, DeFi yeni bir gelir kapısı yaratacaktır. Bankacılığı kitleler için ekonomik ve erişilebilir hale getirecek ve banka hesabı olmayan nüfus için çıtayı düşürecektir.

Bu, bireylerin, tüccarların ve kuruluşların, güvenlik standartlarını ve bağlantı ilerlemelerini kullanan eşler arası finansal ağlar aracılığıyla yeni teknolojiyi kullanarak finansal işlemleri yürütmesine izin vererek üçüncü tarafları ortadan kaldıracaktır.

Şeffaflık Değişmez Kesintisiz

Blok zincirine kaydedilen veriler herkese açıktır ve internet bağlantısı olan herkes tarafından erişilebilir. Blok zincirinin bu özelliği, DeFi’yi şeffaf bir bankacılık aracı haline getirir. Silo halindeki finansal sistemleriyle geleneksel bankacılık sektörü yolsuzluğa yer açıyor. Geleneksel bankacılık sektörünün güvene dayalı sistemi, akıllı sözleşmeye dayalı merkezi olmayan finanstan daha büyük bir risk oluşturmaktadır.

Advertisement

Güvenlik, finans sektörünün karşılaştığı zorluklardan biridir. Kullanıcılar, finansal varlıklarını güvence altına almak için bankalarına güvenirler. Ancak bankalar, tek bir başarısızlık noktasına sahip merkezi kuruluşlardır. DeFi ile varlıklar merkezi olmayan bir veritabanında güvence altına alınır. 5ireChain gibi blok zinciri platformları, veritabanını güvence altına almak için homomorfik şifreleme gibi son teknoloji güvenlik protokollerini kullanır. Bu, geleneksel bankacılıkta görülmeyen bir güvenlik düzeyi sağlar.

Günümüz bankacılık sektöründe, işlem süreçleri sayısız bürokratik prosedüre gömülüdür. Bu, işlemleri yavaş ve pahalı hale getirir. Ayrıca, günümüzün bankacılık sistemi, finansal hizmetlere erişim izni vermeden önce bir dizi doğrulama ve müşterinizi tanıyın protokollerini gerektirir. Okuryazar kullanıcılar bu süreçlere karışabilirken, eğitimsiz nüfus için durum aynı değildir. Bu, ikinci kullanıcı kategorisi için çıtayı yükseltir.

DeFi, bankadaki ve bankadaki olmayan arasındaki boşluğu azaltmak için kullanılabilecek harika bir araçtır. Kullanıcıları işe almak için sorunsuz bir prosedür oluşturur.

DEFI

Kaynak : pixabay.com

DeFi’nin Yarattığı İmkanlar

  • Ödünç verme : DeFi kullanıcıları, jetonlarını bir borç verme havuzuna yatırabilir ve pasif gelir elde edebilir.
  • Borçlanma : Tıpkı geleneksel bankacılıkta olduğu gibi, kullanıcılar borç para alabilir. Ancak DeFi’de ilgili süreçler basit ve esnektir.
  • Likidite Madenciliği : Likidite madenciliği, DeFi kullanıcılarının likiditeye katkıda bulunduklarında dijital varlıklarından kazanmalarını sağlar. Bir likidite havuzuna para yatırmak, kullanıcılara platformda oluşturulan gaz ücretlerinden bir pay alma hakkı verir.

Sonuç

Merkezi olmayan finans, blockchain teknolojisinin öncülük ettiği devrim niteliğinde bir teknolojidir. Bankacılık sistemini dönüştürmeye hazırlanıyor. DeFi henüz başlangıç ​​aşamasında olsa da, teknolojinin bankacılık ve finans dünyasında yeni ufuklar keşfetme potansiyeli var.


Leave A Reply