Dennis Gabor Kimdir? Hologramın Babasının Hayatı ve Çalışmaları

0

Dennis Gabor kimdir ve ne yapmıştır? Holografinin babası olarak tanınan Dennis Gabor’un hayatı,buluşları, fizik alanındaki çalışmaları hakkında bilgi.

Dennis Gabor

Dennis Gabor

Dennis Gabor, Macar doğumlu bir İngiliz elektrik mühendisi ve fizikçisiydi. 1971 “holografik yöntemin keşfi ve gelişimi için” saygın 1971 Nobel Fizik Ödülü’nü aldı. Kariyerine Berlin’de ‘Siemens & Halske AG firması için araştırma mühendisi olarak başladı, ancak birkaç yıl içinde Yahudi soyundan dolayı Nazi Almanya’sından kaçmak zorunda kaldı. İngiltere’ye ulaşarak Rugby’deki Thomson-Houston şirketine katıldı ve daha sonra İngiliz vatandaşı oldu. 1947’de holografi kavramını canlandırdı ve geleneksel filtrelenmiş ışık kaynaklarını kullanarak temel tekniği geliştirdi. 1949’da Londra İmparatorluk Bilim ve Teknoloji Koleji’nin öğretim üyesi oldu ve birkaç yıl içinde Uygulamalı Elektron Fiziği profesörü oldu. Diğer önemli çalışmaları arasında fiziksel optik, iletişim teorisi, yüksek hızlı osiloskoplar ve televizyon araştırmaları vardı. Nobel Ödülü’nün yanı sıra, çalışması için 100’den fazla patent aldı. En ünlü eseri 1960 yılında lazerin piyasaya sürülmesinden sonra ticari olarak mümkün hale gelen holografi olmaya devam ediyor. Ona ‘Holografinin Babası’ deniyor.

Çocukluk ve İlk Yıllar

  • Dennis Gabor 5 Haziran 1900’de Macaristan’ın Budapeşte kentinde doğdu. Günszberg Bernát ve Jakobovits Adél’in en büyük oğluydu. 1902’de aile soyadını Günszberg’den Gábor’a değiştirdi.
  • Ailesi aslen Yahudi idi, ancak 1918’de Lutheranizme geçti. Bu arada, I.Dünya Savaşı sırasında, kuzey İtalya’daki Macar topçuları ile görev yaptı.
  • 1918’de savaş bittikten sonra mühendislik okumaya karar verdi. Ancak fizik her zaman en sevdiği ders olmuştu. Budapeşte’de Elektrik Mühendisliği çalışmalarına başladı ve daha sonra Berlin-Charlottenburg Teknik Hochschule’de bitirdi. 1924’te Diploma aldı.
  • Ayrıca 1927 yılında Mühendislik alanında doktora derecesi aldı ve ilk yüksek hızlı katot ışınlı osilograflardan birinin gelişimi üzerine bir tez sundu.

Dennis Gabor

Kariyeri

  • Kariyerinin başında elektron optiğine ilgi duydu ve katot ışınlı osilograflar kullanarak yüksek gerilim elektrik iletim hatlarının özelliklerini inceledi. Elektron mikroskopları ve TV tüpleri gibi diğer elektron ışını cihazlarını yavaş yavaş analiz etti.
  • 1927’de ‘Katot Işını Osilografı ile Elektrik Devrelerindeki Geçici Kayıtların Kaydedilmesi’ üzerine doktora tezini yazdı ve plazma lambaları üzerinde çalıştı.
  • 1933’te Yahudi soyundan dolayı Almanya’dan ayrılmak zorunda kaldı. Macaristan’da kısa bir süre kaldıktan sonra İngiltere’ye ulaştı ve Warwickshire’daki Rugby’deki Thomson-Houston şirketinde çalışmaya davet edildi. Sonunda 1946’da İngiliz vatandaşı oldu.
  • 1947’de geleneksel bir filtrelenmiş ışık kaynağı kullanarak holografiyi icat etti. Bununla birlikte, geleneksel ışık kaynakları genellikle çok daha az ışık veya çok dağınık ışık sunduğundan, holografi 1960’ta lazerin ortaya çıkmasına kadar ticari olarak kullanılamadı.
  • Çalışmalarında ayrıca elektronların giriş ve çıkışlarını araştırdı ve bu da onu yeniden holografiye yöneltti. İlgili teorileri 1946-1951 yılları arasında bir dizi makalede yayınladı.
  • Bir süre sonra, insanlar arasındaki iletişim mekanizmasını araştırdı ve daha sonra zaman-frekans analizinin temeli haline gelen granüler sentez teorisini geliştirdi.
  • 1948’de Londra Imperial College’ın öğretim üyesi oldu. On yıl sonra, Uygulamalı Elektron Fiziği profesörü oldu ve 1967’de emekli oluncaya kadar görevine devam etti.
  • 1963’te modern topluma karşı gördüğü üç ana tehlikeden bahseden ‘Geleceği Keşfetmek’ kitabını yayınladı: savaş, aşırı nüfus ve Boş Zaman Çağı. Bir sonraki kitabı ‘Yenilikler: bilimsel, teknolojik ve sosyal’ 1970 yılında yayınlandı ve hem teknolojik yeniliklere olan ilgisini hem kurtuluş hem de yıkım için bir araç olarak ortaya koydu.
  • 1971’de “holografik yöntemin keşfi ve gelişimi için” saygın Nobel Fizik Ödülü’nü aldı. Nobel konferansında, “1948’den itibaren holografinin gelişim tarihi”ni sundu.
  • Emekli olduktan sonra zamanının çoğunu İtalya’da geçirdi. Imperial College London ile Kıdemli Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya devam etti ve ayrıca Connecticut Stamford’daki CBS Laboratories’de Personel Bilimcisi oldu.

Çalışmaları

  • Meslek olarak Dennis Gabor bir elektrik mühendisi olmasına rağmen, çoğunlukla uygulamalı fizikte çalıştı. 1927’de ilk başarılı buluşunu yaptı; milyonlarca sokak lambasında kullanılan yüksek basınçlı kuvars cıva lambası.
  • 1947’de holografi fikrini denedi ve geleneksel filtrelenmiş ışık kaynaklarını kullanarak temel tekniği geliştirdi.
  • Diğer çalışmaları arasında yüksek hızlı osiloskoplar, iletişim teorisi, fiziksel optik ve televizyon araştırmaları vardı. Yaşamı boyunca 100’den fazla patent aldı.

Leave A Reply