Dış Gebelik Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Dış gebelik nedir, nasıl oluşur? Dış gebeliğin özellikleri, belirtileri, nasıl ve ne zaman anlaşılır, tehlikeleri, hakkında bilgi.

«DIŞ GEBELİK» NEDİR?

Bilindiği gibi yumurta ile tohum hücresinin birbirleri ile birleşmesi fallop borusu içerisinde olur. Sonra aşılanan yumurta boru içinde aşağı doğru kayarak rahim içine girer, orada yerleşir. Fakat bazen herhangi bir sebeple aşılanan yumurta bu yolculuğun sonuna gitmez ve bir yerde takılı kalır. Fallop borusundaki iltihaplar, bu boru içerisindeki tıkanıklıklar veya başka çeşit yapı içerisindeki tıkanıklıklar veya başka çeşit yapı bozuklukları bu takılmanın en çok görülen nedenleri arasındadır. Sonuç olarak aşılanan yumurta rahim içine inmez ve fallop borusu içine yerleşerek orada gelişmeye başlar. İşte dış gebelik budur ve ameliyat gereklidir.

KADIN DIŞ GEBELİĞİNİ HİSSEDER Mİ?

Hayır. Dış gebelik ilk anlarda kendisini hiçbir belirti ile belli etmez. Hele ilk haftalarda gebeliğin rahim dışı olduğunu tespit etmek doktor için bile güçtür. Çoğunlukla kadın gebe kaldığını âdetlerinin kesilmesinden ve başka belirtilerden anladıktan sonra zaman zaman vaginasından kan geldiğini görür: karnının sağ ve sol tarafından krampa benzer sancılar duymaya başlar. İşte bu sırada yapılacak bir muayene, dış gebelik olduğunu belirtir.

Advertisement

BÖYLE DURUMDA GEBELİK TEHLİKELİ OLUR MU?

Dış gebelikte fetusun gelişmeye bırakılması, fallop borusunun herhangi noktada çatlamasına ve ciddi bir kanamanın doğmasına yol açabilir. Anne için son derece tehlikelidir. Bunun için dış gebelik anlaşılır anlaşılmaz ameliyatla fetusun dışarı atılması gerekir. Her ne kadar fetusun fallop borusunu patlattıktan sonra karın duvarının bir yerine kök salıp gelişmesine dair bazı olaylar tespit edilmişse de, böyle bir gebelikten, yani her çeşit dış gebelikten canlı bir çocuğun doğması muhtemel değildir.


Leave A Reply