Yetişkinlerde Dışkı Kaçırma Nedenleri Önlenebilir Mi? Tedavisi

0
Advertisement

Yetişkinlerde dışkı kaçırma sorunu neden meydana gelir? Dışkı kaçırma önlenebilir mi, tedavisi var mıdır? Fekal inkontinans durumunda yapılacaklar.

tuvalet kağıdı

Kaynak: pixabay.com

Yetişkinlerde Dışkı Kaçırma

Dışkı Kaçırma nedir?

Dışkı Kaçırma (Fekal inkontinansı), bağırsak hareketlerini kontrol edememedir. Bu beklenmedik zamanlarda rektumdan dışkı sızmasına neden olur. Kadınlarda ve her iki cinsiyette de yaşlılarda daha sık görülür.

Fekal inkontinansı olan birçok kişi bu sorun hakkında doktorlarıyla konuşmaktan utanır. Hiçbir şeyin onlara yardım edemeyeceğini düşünürler. Bununla birlikte, dışkı kaçırma için birçok etkili tedavi mevcuttur.

Dışkı Kaçırma belirtileri

Fekal inkontinans semptomları hafif (iç çamaşırınızda sızan dışkı izleri veya lekeleri) daha şiddetli (bağırsak hareketlerini kontrol edememek) olabilir.

Dışkı Kaçırmanın nedeni nedir?

Bağırsak fonksiyonu 3 şey tarafından kontrol edilir: anal sfinkter basıncı, rektal duyum ve rektal depolama kapasitesi. Anal sfinkter dışkının rektumdan çıkmasını önlemek için büzüşen bir kastır. Bu kas, dışkının tutulmasında kritiktir. Rektal hissi dışkının rektumda olduğunu ve banyoya gitme zamanının geldiğini söyler. Rektum, bir kişi dışkının orada olduğunun farkına vardıktan sonra bir süre dışkıyı gerebilir ve tutabilir. Bu rektal depolama kapasitesidir.

Bir kişi ayrıca, rektum hissini fark edecek ve bunun hakkında bir şeyler yapacak kadar uyanık (bilinci açık) olmalıdır. Ayrıca bir tuvalete gidebilmelidir. Bu faktörlerin herhangi birinde bir sorun varsa, dışkı kaçırma ortaya çıkabilir.

Advertisement

Kas hasarı çoğu dışkı kaçırma vakasında rol oynar. Kadınlarda bu hasar genellikle doğum sırasında ortaya çıkar. Forseps veya epizyotomi kullanan zor bir doğumda ortaya çıkması özellikle olasıdır. Bir epizyotomi doğumdan önce açıklığı genişletmek için vajinaya bir kesimin yapılmasıdır. Hemoroid ameliyatı gibi rektal bir ameliyat sırasında da kas hasarı görülebilir. İnflamatuar barsak hastalığı veya perirektal apsesi olan kişilerde de görülebilir.

Anal kası kontrol eden veya rektum hissini düzenleyen sinirlerin hasar görmesi de dışkı kaçırmanın yaygın bir nedenidir. Sinir hasarı aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir:

  • Doğum sırasında
  • Dışkı için şiddetli ve uzun süreli zorlanma ile
  • Diyabet, omurilik tümörleri ve multipl skleroz gibi hastalıklar ile

Dışkı kaçırma, rektumun elastikiyetindeki bir azalmadan da kaynaklanabilir. Bu, dışkı hissi ile acil bir bağırsak hareketine ihtiyaç duyulması arasındaki süreyi kısaltır. Cerrahi veya radyasyon hasarı rektumu yaralayabilir ve sertleştirebilir. İnflamatuar barsak hastalığı da rektumu daha az elastik hale getirebilir. İshal, dışkının yapısından dolayı, dışkı kaçırmaya yol açabilecek bir durumdur.

ishal

Kaynak: pixabay.com

Dışkı Kaçırma nasıl teşhis edilir?

Fizik muayenenin yanı sıra doktorunuz anorektal manometri gibi başka testler yapmak isteyebilir. Bu, anal basıncı, rektal elastikiyeti ve rektal hissi test eder. Bu testler sorunun nedenini belirleyebilir.

Dışkı Kaçırma önlenebilir mi?

Dışkı Kaçırma riskinizi azaltabilmenize rağmen, her zaman önleyemeyebilirsiniz. Bunun nedeni, anal kasların sizin elinizde olmadan zarar görmesidir. Bu kaslar, onları güçlü tutmak için elinizden geleni yapmanıza rağmen, zamanla doğal olarak zayıflarlar.

Dışkı Kaçırma tedavisi

Neyse ki, Dışkı Kaçırma için etkili bir tedavi mevcuttur, bu nedenle doktorunuzla bunun hakkında konuşmanız önemlidir. Kendi kendine tedavi girişimleri genellikle başarısız olur.

Advertisement

Dışkı Kaçırma tedavisi, probleminizin nedenine göre değişir. Doktorunuz aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını önerebilir:

Diyet değişiklikleri: İshal ve kabızlığın önlenmesi, dışkının kontrolünde genellikle çok yararlıdır. Diyetinizde yediğiniz lif miktarını ayarlamak, daha fazla sıvı içmek veya yediğiniz yiyecek miktarını değiştirmek gibi değişiklikler genellikle ishal ve kabızlığı önleyebilir.

İlaç: Doktorunuz tedavi etmek için müshil, ishal önleyici ilaçlar veya dışkı yumuşatıcıları reçete edebilir. Reçetesiz ilaçları almadan önce doktorunuzla konuşun.

Bağırsak eğitimi: Düzenli bir bağırsak hareketi düzen geliştirmeye çok yardımcı olabilir. Bu, yemek yedikten sonra veya anorektal biofeedback adı verilen bir tedavi gibi günün belirli saatlerinde banyoya gitmeyi içerebilir. Bu prosedür, Sfinkter kasılmalarınızı ölçerken Kegel egzersizi adı verilen özel egzersizler yapılır. Biofeedback eğitimi sfinkter kaslarınızı güçlendirebilir ve size barsak hareketleri üzerinde daha fazla kontrol sağlayabilir.

Cerrahi: Birkaç farklı cerrahi prosedür dışkı kaçırmada tedavi olabilir. Genellikle bu ameliyatlar sfinkter kaslarını onarır veya değiştirir.

Dışkı Kaçırma Sorunu ile yaşamak

Dışkı kaçırma ile yaşamak, yaşınız ne olursa olsun, sosyal ve duygusal olarak zor olabilir. Sizi hayattan izole etmesine izin vermeyin. Dışkı kaçırma sorununuz varsa doktorunuzla konuşmaktan utanmayın. Çoğu tedavi edilebilir bir durumdur. Doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi önerecektir.


Leave A Reply