Dişliler Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışırlar? Dişlilerin Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

Dişli nedir? Dişliler ne işe yarar? Dişliler ile ilgili olarak kısa bilgilerin yer aldığı sayfamız. Dişliler hakkında genel ve pratik bilgiler. Dişliler çeşitleri, dişlilerin işlevleri, dişliler nasıl çalışır.

Dişliler

Kaynak: pixabay.com

Çift çift çalışan, hareketi ve kuvveti bir milden başka mile, yahut bir milden düz bir dişliye geçiren makine kısımlarıdır. Dişliler bu işi «diş» denilen çıkıntıları ile yaparlar. Dişlilerin makinelerde hızı azaltmak, çoğaltmak bakımından önemi büyüktür.

Hareket eden mile bağlı olan dişli küçükle, hızı azaltır, bu dişli çevirdiği dişliden büyükse, aksine, hızı artırır. Birbirine bağlı iki dişliden küçüğünde 10, büyüğünde de 20 diş varsa, küçüğün iki devrine karşı büyük bir devir yapacak demektir. Aksine, bir mile bağlı dişlide 20 diş, bunun çevirdiği dişlide de 10 diş varsa o zaman küçük dişli aldığı hareketi ötekine iki kat hızla iletir.

İki dişli doğrudan doğruya birbirine dokunarak dönerse bunların dönüş yönü birbirinin aksine olur. Dönüş yönünün aynı olması istenirse, ikisinin arasına bir aracı dişli konur. Aracı dişlinin hıza etkisi olmaz. Dişliler aracı dişli kullanılamayacak kadar birbirine yakınsa büyük dişlinin içi oyuk olur, dişleri çemberin iç tarafında bulunur. Küçük dişli bunun içinde döner. Böylece, hareketin yönü değişmemiş olur.

Hareket eden miller birbirine paralel değilse, helezoni dişliler kullanılır. Bunların dişi dişlinin eksenine paralel değildir, bu sayede, hareketin yönünü değiştirmek mümkün olur. Ayrıca, helezoni dişliler daha sessiz çalışırlar, aynı zamanda daha büyük bir gücü iletecek kudrettedirler.

V şeklinde sivri uçlu dişliler , Citroën'in amblemi ve logosu haline geldi

V şeklinde sivri uçlu dişliler , Citroën’in amblemi ve logosu haline geldi (Kaynak : wikipedia.org)

Dişliler Hakkında Genel Bilgiler

İnsanın en eski keşiflerinden biri tekerlekti ve çoğu dişli çarklara bağlıdır. Kayış dişlilerinde, bir mil üzerindeki bir kasnak, ikisinin etrafına gerilmiş sonsuz bir kayış vasıtasıyla diğer mil üzerindeki bir kasnağı çalıştırır. İkinci kasnağı döndürmek için gereken çaba çok büyükse, kayış kayacaktır ve bu, dişli çarkların kasnakların yerini aldığı zincir dişlilerinin ve kayışınkinin bir zincirin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Zincir dişli örnekleri bisiklette ve çoğu çim biçme makinesinde bulunur.

Advertisement

İki tekerleğin jantları birbirine değiyorsa, bir tekerlek çevrilirken diğerini de döndürür. İlk tekerleğe sürücü, ikinci tekerleğe takipçi denir. Takipçiyi döndürmek zorsa, kayma olacaktır ve bunu önlemek için iki tekerleğin jantları dişlerle kesilir, böylece birbirine geçmeleri sağlanır. İki dişli çarkın (denildiği gibi) birbiriyle iç içe geçtiği söylenir.

Sürücünün 80 dişi ve 40 takipçisi varsa, ikisi ağ içinde olduğundan, sürücü bir kez döndüğünde takipçinin iki kez dönmesi gerekir. Başka bir deyişle, sürücünün iki katı hızda çalışacaktır. İkisinin hızları arasındaki ilişkiye dişli oranı denir.

Az önce açıklanan basit durumda, takipçi sürücüye ters yönde döner, ancak bu kayış ve zincir tahrikinde gerçekleşmez. Takipçi, ikisini ayırarak ve her ikisine de ağ içinde avara adı verilen üçüncü bir dişli çarka sahip olarak sürücü ile aynı yönde döndürülebilir. Avaradaki diş sayısı dişli oranını etkilemez.

En basit dişli tertibatı tipi, bir milin diğerini düz dişliler vasıtasıyla kendisine paralel olarak hareket ettirdiği tiptir. Bununla birlikte, “sürücüyü bir köşeden döndürmek” gerekirse, yani bir şafttan diğerine aynı düzlemde ama ona bir açıyla. (Açı 900 ise ve dişli çarklar aynı boyuttaysa buna gönye dişli denir.) Bir şaftın aynı düzlemde olmayan diğerinden tahrik edilmesi gerektiğinde, sonsuz dişli kullanılabilir. Solucan, solucan çarkının dişleriyle birbirine geçen bir vida gibi davranır.

Dişler çarkın eksenine paralel kesildiğinde, sürücü üzerindeki dişin tamamı aynı anda takipçideki dişin tamamıyla buluşur ve bunu aşınma ve gürültüye neden olan belirgin bir darbe ile yapar. Bunu önlemek için, dişleri eksene açılı olarak kesilmiş helisel dişliler kullanılır. Bu düzenleme ile her bir diş kademeli olarak birbirine geçer ve dişlilerin birbirine geçtiği darbe ve gürültü büyük ölçüde azaltılır. Helisel dişliler, motorlu araçlarda ve bir geminin buhar türbinleri ile pervane şaftları arasında kullanılır.

Dişli dişlerinin tam şekli çok önemlidir, çünkü dişlilerin hızlı ve düzgün çalışması için dişler buluştuğunda kaymadan birbiri üzerinde yuvarlanmalıdır. Şekil, geometri ile dikkatlice işlenmelidir ve dişler daha sonra özel makine aletleri ile şekillendirilmek üzere kesilir veya taşlanır.

Advertisement

Dişliler uzun süre çalışıyorsa veya ağır yükleri sürmek için kullanılıyorsa, ısınmalarını ve çabuk aşınmalarını önlemek için yağa ihtiyaçları vardır. Bazı durumlarda, örneğin bir otomobilin dişli kutusu gibi, bu, dişlilerin kısmen yağla doldurulmuş bir kutuya kapatılmasıyla yapılır, ancak çok yüksek hızlı makinelerde dişlilere bir yağ akışı pompalamak gerekebilir.

Birçok bisiklette üç vitesli bir vites bulunur. Yüksek vites seviye boyunca hızlı gitmek için, orta vites orta tepeleri tırmanmak için ve düşük vites dik yokuş yukarı işler için kullanılır. Düşük viteste bir tepeye tırmanırken, ayaklarınız pedalları yüksek viteste olduğu gibi aynı hızda itebilse de, bisiklet çok daha yavaş gider. Yine de, tepeye tırmanıyor, oysa yüksek viteste bunu yapamazsınız.


Leave A Reply