Dünyada Ocak ve Temmuz Ayında Sıcaklık Dağılışı Nasıldır?

0
Advertisement

Dünyada ocak ve temmuz aylarında sıcaklık dağılışı nasıldır? Ocak ve temmuz ayları izoterm haritaları ve özellikleri nelerdir?

Güneş nihai ısı kaynağıdır. Ve dünyadaki farklı bölgelerin güneşten aldığı farklı ısı, tüm iklim özelliklerinin ardındaki nihai nedendir. Bu nedenle, farklı mevsimlerdeki sıcaklık dağılım modellerini anlamak, rüzgar sistemleri, basınç sistemleri, yağış vb. gibi çeşitli iklim özelliklerini anlamak için önemlidir.

Dünya yüzeyindeki enlem boyunca sıcaklığın dağılımı, sıcaklıkların yatay dağılımı olarak bilinir. Dünya üzerindeki sıcaklığın yatay dağılımı İzotermlerle gösterilir. İzotermler, eşit sıcaklığa sahip çizgi birleştirme noktalarıdır. İzoterm haritası incelendiğinde, sıcaklığın yatay dağılımının düzensiz olduğu görülmektedir.

Ocak Ayı Ortalama Sıcaklık Dağılışı:

  1. ⇒ Ocak ayında, Kuzey Yarımküre’de kış, Güney Yarımküre’de yaz yaşanır. Bu nedenle en yüksek sıcaklıklar Güney Yarımküre’de Oğlak Dönencesi çevresinde görülür.
  2. ⇒ Güney Amerika, Güney Afrika ve Avustralya’nın iç kesimleri en yüksek sıcaklık değerlerine sahiptir. Yılın bu dönemlerinde bu bölgelere güneş ışınlarının en büyük açılarla gelmesi ve nem açığının fazla olması bu durumun başlıca nedenleridir.
  3. ⇒ Kuzey Yarımküre’de 25°C’den daha yüksek sıcaklık değerleri görülmez.
  4. ⇒ Sibirya, Grönland Adası ve Kanada’nın kuzeyi Dünya’nın en soğuk yerleridir.
  5. ⇒ Kuzey Yarımküre’de 0°C ve 10°C eğrileri Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus üzerinde kuzeye, Asya ve Kuzey Amerika üzerinde ise güneye doğru kavis yapmaktadır.
  6. ⇒ Güney Amerika, Güney Afrika ve Avustralya’nın iç kesimleri en yüksek sıcaklık değerlerine sahiptir.
  7. ⇒ Güney Yarımküre’de deniz ve okyanuslar daha geniş alan kapladığı için 0°C ve 10°C eğrileri Kuzey Yarımküre’ye göre daha düzgün uzanmaktadır.
  8. ⇒ Ocak ayında Güney Yarımküre’nin en soğuk yeri Antarktika’dır.

Temmuz Ayı Ortalama Sıcaklık Dağılışı:

Temmuz Ayı İzoterm Haritası

  1. ⇒ Temmuz ayında, Kuzey Yarımküre’de yaz, Güney Yarımküre’de kış yaşandığından, en yüksek sıcaklıklar Kuzey Yarımküre’de Yengeç Dönencesi çevresinde görülür.
  2. ⇒ Dünya’nın en sıcak yerleri, Büyük Sahra, Arabistan Yarımadası, Asya’nın iç kısımları ile Meksika ve Kuzey Amerika’nın iç kısımlarıdır.
  3. ⇒ Kuzey Yarım Küre’de 20° ve 25° eğrileri Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus üzerinde soğuk su akıntılarının etkisiyle güneye doğru sokulurken Asya ve Amerika üzerinde yüksek enlemlere doğru sokulmaktadırlar.
  4. ⇒ Bu ayda Güney Yarım Küre’de en soğuk yerleri Antarktika çevresi oluşturmaktadır.
  5. ⇒ Bu ayda da Güney Yarım Küre’de deniz ve okyanusların etkisiyle izoterm eğrileri Kuzey Yarım Küre’ye göre daha düzgün uzanmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply