Ermenistan Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Ermenistan – Ermenistan ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

ermenistan bayrağı

Kaynak: pixabay.com

ERMENİSTAN;

  • Yüzölçümü: 29.800 km2.
  • Dil: Ermenice (resmi).
  • Din: Hristiyan (Gregoryen Kilisesi), Ortodoks, Protestan.
  • Para birimi: 1 dram = 100 luma.
  • Başlıca kentleri: Kirovakan, Kumajri (eski Leninakan), Razdan, Ecmiadzin, Abovjan.

Kafkas Dağları’nın güneybatısında yer alan ülke, kuzeyden Gürcistan, kuzeydoğu ve doğudan Azerbaycan, güneyden Azerbaycan’a bağlı Nahcivan Özerk Bölgesi ve İran, batıdan Türkiye ile çevrilidir. Aras Irmağı ve kolu Arpa Çayı, Ermenistan-Türkiye; yine Aras Irmağı, Ermenistan-İran sınırını çizer. Ülkenin denize çıkışı yoktur.

Yüzey Şekilleri;

Yüksek bir yayla üzerinde yer yer dağlarla kaplı ülke topraklarının en yüksek noktasını kuzeybatıdaki Alagöz (Aragats) Dağı (4.090 m) oluşturur. Doğuda, deniz düzeyinden 1.926 m yükseklikteki Gökçe (Sevan) Gölü ile Aras ve Kura ırmaklarının kollarından, hidroelektrik enerji üretimi ve tarım alanlarının sulanmasında yararlanılır.

İklim;

Ülkede şiddetli bir kara iklimi egemendir. Kışlar soğuk (ocak ortalaması 2°C), yazlar sıcak (temmuz ortalaması 30°C) geçer. Bazen sıcaklık 42 °C’a kadar yükselir. Yüksek kesimlerde 800 mm’yi bulan yıllık yağış, iç kesimlerde 200-330 mm’ye kadar iner.

ermenistan

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Bitki örtüsü, Alp bitkileri, çam ormanları, bozkır, fundalık, çalılıklardan oluşur. Yer yer çayırlar göze çarpar. Orman alanları oldukça geniş yer kaplar. Ovalık alanlarda çeşitli meyve ağaçlan yetiştirilir.

Doğal hayvan varlığı fazla zengin sayılmaz. En çok rastlanan yaban hayvanı kedidir. Birçok alanda yabandomuzu da yaşar. Kuş türleri zengindir.

Advertisement

Ekonomisi;

Tarım: Tarım, Ahuryan ve Aras ırmakları kıyısında, Kumajri (eski Leninakan) ve Erivan havzalarında yoğunlaşmıştır. Ekili-dikli alanlar, ülke topraklarının % 17’sini (506 bin hektar) kaplar. Tarım alanlarının % 60’ında sulama yapılır (buğday 331 bin ton, şekerpancarı 132 bin ton, patates 266 bin ton, üzüm 240 bin ton, çeşitli meyveler 212 bin ton, sebzeler 571 bin ton, pamuk, tütün).

Hayvancılık: Hayvancılık da ekonomide önemli bir yer tutar (domuz, sığır, koyun ve keçi). Erivan Havzası’nda ipekböcekçiliği önemlidir.

Doğal Kaynaklar: Yeraltı kaynakları açısından zengin (bakır, çinko, alüminyum, molibden, vb) bir ülkedir.


Leave A Reply