Georg Cantor Kimdir? Ünlü Matematikçinin Hayatı ve Matematiğe Katkıları

0
Advertisement

Georg Cantor kimdir ve ne yapmıştır? Kümeler teorisini geliştiren ünlü matematikçinin hayatı, biyografisi ve matematiğe katkıları.

Georg Cantor

Georg Cantor

  • Doğum Günü: 3 Mart 1845
  • Uyruğu: Almanca, Rusça
  • Doğduğu Ülke: Rusya
  • Doğum Yeri: Saint Petersburg, Rusya
  • Mesleği: Matematikçi
  • Eşi: Vally Guttmann
  • Baba: Georg Waldemar Cantor
  • Annesi: Maria Anna Böhm
  • Kardeşler: Ludwig
  • Çocuklar: Rudolph
  • Ölüm Tarihi: 6 Ocak 1918
  • Ölüm Yeri: Halle, Saksonya Eyaleti, Almanya
  • Hastalıklar ve Sakatlıklar: Bipolar Bozukluk
  • Keşifler / Buluşlar: Eponymous Paradoks

İlk Yıllar

Georg Cantor, 1845 yılında Rusya’nın Saint Petersburg kentinde doğan bir Alman matematikçiydi. Ebeveynlerinin ikisi de müzikal yeteneklere sahipti ve Cantor, müziğe aynı ilgiyi gösteren olağanüstü bir kemancıydı. Aile, babasının hastalığının ardından 1856’da Almanya’ya yerleşti. Cantor 1860 yılında Realschule, Darmstadt’tan mezun oldu ve matematikte özellikle trigonometriyle ilgilendi. Babasından aldığı miras parasını kullanarak Berlin Üniversitesi’ne geçti. Ayrıca 1866’da Gottingen Üniversitesi’nde kısa bir süre geçirdi. Sayı teorisine dayanan tezi için Berlin’den bir doktora yaptı. Daha sonra Halle Üniversitesi’nde ders vermeye başladı ve akademik kariyerinin çoğunu orada geçirdi. 7 yıl sonra sadece 34 yaşında kayda değer bir başarı olan Profesör oldu.

Georg Cantor

Cantor’un Kümeler Teorisi

Küme Teorisinin gelişimi, Fourier serisine dayanan bir teoremin biraz iyileştirilmesiyle başladı. “Über eine Eigenschaft des Inbegriffes aller reellen cebiris Zahlen” Cantor tarafından yayınlanan cebirsel sayılar ve bunların hepsinin bir dizi pozitif tamsayı ile karşılık gelebileceğinin ve her ikisinin de aynı güce sahip olduğunun kanıtı olan ilk makalesiydi. Bir sonraki makalesi 1879 ve 1884 yıllarında altı bölüm halinde çıktı.

1884’te Cantor sinir krizi geçirdi. Hastalık nedeniyle, Profesör olarak Berlin’de öğretim başvurusu geri çevrildi. Yine de Cantor çalışmalarına devam etti ve matematiksel olarak aktif kalmaya çalıştı. 1889’da Alman Matematik Derneği’ni kurdu ve 1897’de elde ettiği ilk Uluslararası Matematikçiler Kongresi’ni kurmaya çalıştı. Fikirleri anavatanında pek desteklenmemesine rağmen, uluslararası alanda matematik dünyasından ilgi çekmeyi başardı. Kümeler Teorisi kavramı dünya çapında tanındığında, Topoloji ve ölçü teorisi gibi yeni alanlarda araştırmalara yaradı. Bu son gelişmeler Cantor’un çalışmalarının çok önemli olduğunu gösterdi.

Advertisement

Georg Cantor

Daha sonraki yaşamı

Cantor, 1889’da ikinci depresyon nöbeti geçirdi ve daha sonra oğlunun ölümü, durumunu daha da kötüleştirdi, böylece genel olarak matematik ve hayata olan hevesini kaybetti. Bu arada Kümeler Teorisindeki birçok problemi kanıtlamaya yönelik girişimler sürekli olarak çeşitli matematikçiler tarafından yapılıyordu. Cantor, kuramı üçüncü Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde eleştirildiğinde tamamen aşağılanmış hissetti. Bu olaydan sonra ciddi depresyon yaşadı. Ayrıca birçok Hıristiyan ilahiyatçı ve matematikçiden Mutlak Sonsuz ve Tanrı arasındaki ilişki hakkındaki felsefesi ve Tanrı’nın kendisi tarafından matematiksel görüşlerini dünyaya göstermek için seçildiğine olan inancı konusunda kınamaya maruz kaldı.

Başarıları Bugün yaygın olarak tanınmaktadır. 1901 yılında Londra ve Kharkov Matematik Dernekleri’ne fahri üye oldu. Ayrıca birçok üniversiteden fahri diploma aldı. Maalesef son günlerini yoksulluk ve hastalık içinde yaşayan en seçkin matematikçilerden biriydi. Birinci Dünya Savaşı sırasında yiyecek kıtlığı bile çekti. 1917’den sonra sanatoryumunda (Halle’deki psikiyatri hastanesi) yaşadı ve ertesi yıl 6 Ocak 1918’de öldü.


Leave A Reply