Gian Carlo Menotti Kimdir?

0
Advertisement

Çağımızın en büyük bestecilerinden sayılan Gian Carlo Menotti kimdir ve ne yapmıştır? Gian Carlo Menotti hayat hikayesi, eserleri, operaları, Konsolos hakkında bilgi.

Gian Carlo Menotti

Gian Carlo Menotti Kimdir?

Çağımızın en ünlü opera bestecilerinden biridir. Birçok müzik eleştirmecilerine göre, Puccini’den sonra en büyük İtalyan opera bestecisidir, Varese (İtalya )de doğdu. Daha 4 yaşındayken piyano dersleri almaya başladı, 6 yaşında ilk şarkılarını besteledi.

Gian Carlo Menotti 9 yaşına bastığı gün annesi ona küçük bir kukla tiyatrosu aldı. Menotti kuklaları için piyesler yazıyor, dekorlar, kostümler hazırlıyordu. 1923-1928 yıllarında Milano Konservatuvarı’nda okudu. Bu arada, 13 yaşındayken «Kuklanın Ölümü» adındaki operasını tamamladı. Babasının ölümünden sonra annesi bazı işleri halletmek için Güney Amerika’ya giderken oğlunu da yanına aldı. Dönüşte New York Metropolitan operasının orkestra şefi olan aile dostu Tullio Serafin’e oğlunu tanıttı. Serafin, Menotti’nin kabiliyetine hayran olmuştu, onu yanında alıkoydu. Gian Carlo Menotti böylece müzik alanındaki bilgi ve görgüsünü daha da ilerletmek fırsatını buldu. Çalışıyor, yeni yeni beste denemeleri yapıyordu.

Menotti’nin ilk operası «Amelia Baloya Gidiyor» 1937’de New York’ta oynandı. İkinci operası olan «Amahl’la Gece Misafirleri» 1939’da sahneye kondu. Böylece Gian Carlo Menotti, Amerika’ya yerleşti. Faşizmi kabul etmediği için operalarının İtalya’da oynatılması yasak edildi. Gian Carlo Menotti’nin «Medyum» operası 1946 da Colombia Universitesi’nde temsil edildi. 1950’de Broadway’de temsil edilen «Konsolos» operası kısa zamanda hasılat rekoru kırdı.

Gian Carlo Menotti’nin Eserleri

Amelia Goes to the Ball (Amelia al ballo) (1937)
The Old Maid and the Thief, radio opera (1939)
The Island God (1942)
Sebastian (1944) bale
The Medium (1946)
The Telephone, or L’Amour à trois (1947)
The Consul (1950)
Amahl and the Night Visitors, television opera (1951)
The Saint of Bleecker Street (1954)
The Unicorn, the Gorgon, and the Manticore (1956)
Maria Golovin (1958)
Labyrinth, televizyon operası (1963)
The Last Savage (1963)
Martin’s Lie (1964)
Help, Help, the Globolinks! (1968)
The Most Important Man (1971)
Tamu-Tamu (1973)
The Egg (1976)
The Hero (1976)
The Trial of the Gypsy (1978)
Chip and his Dog, on commission for the CCOC (1979)
La loca (1979)
Missa ‘O Pulchritudo’ (1979)
A Bride from Pluto (1982)
The Boy Who Grew Too Fast (1982)
Goya (1986)
The Wedding (Giorno da Nozze) (1988)
The Singing Child (1993)

Advertisement

Gian Carlo Menotti ve Eserleri

Gian- Carlo MENOTTİ 17 Temmuz 1911, Cadegliano – 1 Şubat 2007, Monte Carlo, Monako

İtalya doğumlu Amerikan bestecisi. Eğitimini Philadelphia’da Curtis Müzik Enstitüsü’nde yapmıştır. İtalyan gerçekçiliği tarzında. Puccini etkisinde, söz ile müziğin üstün bir başarıyla kaynaştırıldığı operalarıyla ün kazanmıştır.

Başlıcaları: «Amella Baloya Gidiyor», «Medyum», «Telefon» «Konsolos», «Maria Golovin» öbür yapıtları arasında bir keman konçertosu, bir piyano konçertosu ve «Sebastian» adlı bale müziği vardır.


CONSUL (Konsolos)

Üç perdelik operadır.
Metin: Gian Carlo Menotti
Bestecisi: Gian Carlo Menotti
İlk oynanış: 1950 New York.
Türkiye’de ilk oynanış: 1952 Ankara.
Başlıca kişiler: John Sorel (Bariton), Magda Sorel (Soprano), John’un annesi (Mezzosoprano), Gizli polis memuru (Bariton), Konsolosluk sekreteri (Soprano), Mr. Kofner (Basbariton), Yabancı kadın (Soprano), Magadof (Tenor), Vera Boronel (Mezzosoprano), Arma Gomez (Soprano), Assan (Bariton).
Konunun geçtiği çağ ve yer: Çağımızda «demirperde» gerisinde bir ülke.

Konusu:

Yoksul bir apartman dairesi. Kapı çalınır, John Sorel girer. Gizli bir toplantıdan gelmektedir, yaralıdır. Kansı ve anası şaşırmışlardır. Kapı tekrar çalınır, gelen gizli polis memurudur. Kadınlar John’u saklarlar. Memur bir şey bulamamıştır, gider. John saklandığı yerden çıkar, kaçacaktır. İki kadınla vedalaşırken konsolosluğa gidip yardım istemelerini öğütler. Konsoloshanenin bekleme odası doludur. Herkes günlerdir beklemekte, sonuç çıkmamaktadır. Magda Sorel gelir, sekretere durumu anlatır, konsolosla görüşmek istediğini bildirir. Konsolosla görüşmek olanaksızdır. Sekreter ona doldurması için kâğıtlar vererek savar. Kış gelmiş, yoksulluk artmıştır. Magda bir düş görür; kocasını kovalayıp kurşunlamışlardır, sekreter belirmiştir, yüzü beyazdır, ölümün ta kendisidir. Uyandığında kapı vurulur, polis girer, iki kadını sorguya çekip gider. John’un arkadaşı Assan görünür, haber getirmiştir; John sınırı aşamamıştır, karısını beklemektedir. Assan çıkınca Magda çocuğuna bakar, hastalık ve soğuktan ölmüştür. Konsolosluğun odasında gene herkes beklemektedir.

Magda girer, sekreter ona işini yapamayacaklarını, her gün böyle yüzlerce sorunla karşılaştıklarını söyler. Magda isyan eder, haykırır, fakat sonuç almaya olanak yoktur. Ertesi gün tekrar gelir Magda… Assan kadını bularak John’un anasının ve çocuğunun ölümünü haber aldığını, dönmek istediğini bildirir. Magda çıkar, sekreter büroyu kapatırken John gelerek, kansını sorar, aynı anda polisler girmiş, kaçağı tutuklamışlardır. Magda evine gelir, bitkindir, havagazı musluğunu açarak beklemeye koyulur. Sevdiklerinin, konsoloslukta bekleyenlerin hayalleri belirmektedir. Bekleme odasındaki sihirbaz Magadof onu uyutmaya başlar, uzaktan bir koronun sesi yankılanır, telefon çalar, Magda doğrulmak ister, iskemleye yığılır, ölmüştür.

Yüzyılımızın ortalarında, daha çok Puccini etkisinde yumuşak ve tatlı partisyonlarıyla ilgi çeken Menotti bu ünlü yapıtında gerçekçi bir konuyu işlemiş, karşıt inançların çatışması arasında ezilen zavallı insanların dramını yansıtmaya çalışmıştır.

Advertisement


Leave A Reply