Göz Çapaklanması Neden Olur? Tedavisi İçin Ne İyi Gelir?

0
Advertisement

Göz çapaklanması nedir? Neden olur? Göz çapaklanmasının önlenmesi ve tedavi edilmesi için ne iyi gelir? Çapaklanma nasıl geçer?

Göz Çapaklanması

Göz çapaklanması neden oluşur?

Her yaştan her bireyde görülebilecek ufak bir sağlık problemi olan göz çapaklanması, özellikle sabahları uyandığımızda gözümüzün göz damlasının çıktığı kısımda meydana gelen ve bizi hem psikolojik hem de sağlık açısından rahatsız eden bir durumdur.

Gözdeki çapaklar genelde gözyaşı kanalımız kuruduktan sonra bu bölgenin nemli kalmasından ötürü ortaya çıkmaktadır. Hatta bazı nemlenme durumları bazı bireylerde daha fazla olduğu için sabahları gözleri açamama gibi sorunlarla da karşılaşılabilmektedir.

Gözdeki bu çapaklanmalar, gözlerde oluşan bir enfeksiyon durumuyla alakalı bir ön bildiri olarak ele alınabilmektedir. Ara ara oluşup geçen çapaklanmalar mikrobun gelip geçici olduğunu gösterse de uzun süredir çapak problemiyle uğraşan kişilerin gözlerinde ciddi bir problemin olduğuna ve en kısa zamanda bir göz muayenesine gitmelerinin gerekliliğine haber verir niteliktedir.

Göz Yorgunluğu

Advertisement
Göz çapaklanmasına neden olan ana göz hastalıkları ise şöyle özetlenebilmektedir;

Göz alerjisi : Hayvan ya da mevsimsel alerjilerden meydana gelmektedir. Sıvı akıntısıyla birlikte bu sıvıların kuruması sonucu çapaklar meydana gelir.

Göz iltihaplanması : Göz çapaklanması ve kızarması bu tip iltihap sorunlarının ilk olarak ortaya çıkan belirtilerindendir. Kırmızı renge bürünen gözlerde aynı zamanda çapaklanma da görülebilmektedir.

Göz kuruluğu : Bu tip problemleri olan kişilerin gözlerinde göz yaşı yetersiz kaldığı için nem oranı az olan gözlerde çapaklanma kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır.

Göz çapaklanması nasıl geçer?

Adaçayı : Gözlerdeki kızarıklıkların giderilmesine yardımcı olan ada çayı, ayn zamanda çapakları da ortadan kaldırabilmektedir. Bunun için demlediğiniz ada çayını kulak pamuğu yardımıyla hafifçe gözünüze sürmeniz yeterlidir.

Yaban Mersini : Çoğu göz hastalığına iyi gelen yaban mersini, bu faydasını içeriğindeki antioksit maddesine borçludur. Bu madde gözde çapak yapan iltihaplanmaların ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.

Siyah çay : Göz çapaklanmasına çay konusu herkesin bir kere de olsa duyduğu bir doğal formüldür. Demlenen çayın bir pamuk yardımıyla ılık bir şekilde gözlere sürülmesi, çapaklanmanın kısa bir süre sonra ortadan kaldırılmasına yardımcıdır.

Advertisement

Rezene çayı : Aynı şekilde çapaklanma diğer çaylar gibi pamukla silindikten sonra rezene çayıyla da yok edilebilmektedir. Ancak bu çayla göz silinirken fazla bastırılmamaya özen gösterilmelidir. Bunun nedeni fazla bastırıldığında gözlerde oluşacak kanlanma ihtimalidir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply