Göz Kanlanması Neden Olur? Göz Kanlanmasına Ne İyi Gelir?

0
Advertisement

Göz kanlanması nedir? Göz kanlanmasına ne iyi gelir? Göz kanlanması tedavisi nasıl yapılır? Neler iyi gelir? Göz kanlanması hakkında bilgiler.

kırmızı göz

Göz kanlanması neden olur?

Göz kanlanması, dış kaynakların gözümüze zararlı etkilerinden ötürü ya da sağlık açısından direk gözümüzle ya da gözümüzü etkileyebilecek bir durumla alakalı bir sıkıntı yaşamamızdan meydana gelir. Göz kanlanması olduğunda, gözün beyaz renginin olduğu kısımda göz damarları belirginleşerek pembe ya da kırmızı bir renk oluşmasına sebep olurlar. Bununla birlikte oluşan semptomlara göre göz kapağında da şekil bozuklukları meydana gelebilir.

Göz kanlanmasının yaşanmasındaki en yaygın sebepler şunlardır;

Alerji : En yaygın olarak göz, alerjik reaksiyonlar sonucunda kanlanır. Kedi-köpek tüyü ve deri döküntüsüne, toza, havadaki polenlere, lenslerdeki ve makyaj malzemelerinde üreyen bakterilere karşı alerjiniz olabilir ve vücudunuz bu alerjik reaksiyonları vermeye başladığında otomatikman vücudunuzda ”histamin” adındaki enzim salgılanır. Bu salgının sonucunda da kan damarları genişler ve gözlerinizin kanlanması kaçınılmaz olur. Bu durumu engelleyebilmek için antihistamin özellikler içerebilen göz damlaları kullanabilir ya da alerjinizin olduğunu keşfettiğiniz şeylerden mümkün mertebe uzak durabilirsiniz.

Göz nezlesi: Göz nezlesinin bir diğer adı da ”konjuktivit”tir. Bu tip göz nezleleri küçük yaşlardaki çocuklarda daha sık olarak görülmektedir. Ortaya çıkmasının nedenlerini çok fazla kapalı ve hava dolaşımı olmayan ortamlarda bulunma olarak gösterebiliriz. Bunun sonucunda göz kapakları bu durumdan etkilenmeye başlar, gözlerde şişme meydana gelir ve kızarıklıkla beraber göz kanlanması ortaya çıkar. Bu durumdan da korunabilmek için göz kanlanmasına karşı etkin göz damlalarından kullanmak tercih edilebilir.

Kontakt lensler :

Göz kanaması için en çok risk oluşturan durumlardan biri kontakt lens kullanımıdır. Bu ürünler çok kolay mikrop ve bakteri barındırabildiğinden ötürü, bir de bakım süreçleri düzgün ilerlemiyorsa gözlerimiz için çok tehlikeli ürünlere dönüşebilirler. Bakımı yapılmamış lenslerin gözlerimizde tahriş yaratması kaçınılmazdır. Ve bu lenslerin göze oturtulması esnasında gözlerde oluşan kanlanmanın, kornea bölgesinde oluşan bir iltihaplanmanın habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında acilen lens gözden çıkartılmalı ve bir göz doktoruna müracaat edilmelidir. Bunun dışında kanlanma görülmediği taktirde lenslerin gayet rahat kullanılması gibi bir durum da söz konusu değildir. Öyle ki kanama olmasa dahi gözlerde kuruluğa sebep olan bu lensler, havasızlık ve kuruluk yaratmalarından dolayı gözdeki gözyaşı üretimini de sekteye uğratmaktadır. Bu tip sorunlarla karşı karşıya kalmamak için lenslerinizin bakımını düzenli yapmalı, değiştirme tarihlerine özellikle dikkat etmeli ve temizliklerini hiç bir zaman ihmal etmemelisiniz.

Advertisement

Teknolojik aletler : Günümüz teknolojisinin artık hayat standartlarımızla iç içe geçmiş durumda olması; işlerimizin çok uzun saatler boyunca bilgisayar, tablet, televizyon ekranları başında geçmesi gibi sebepler göz sağlığımız üzerinde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Çok fazla şekilde bu tip teknolojik aletlerle etkileşim içerisinde bulunmak gözlerde yanmaya, kurumaya ve kanlanmaya sebep olmaktadır. Bunların dışında bu aletlerden alınan radyasyon doğruca göz sağlığını da etkilemektedir. Bu etkilerden mümkün olduğunca korunmak için bu aletlerle işimiz dışındaki saatlerde mümkün olduğunca ilgilenmememiz gerekmektedir.

Hamilelik : Hamile bayanlarda gözlerle alakalı problemlerin yaşanması gayet normaldir. Çünkü hamilelik sürecinde tüm vücuttaki organlarda bir takım değişiklikler yaşandığı gibi gözde de yaşanması kaçınılmazdır. Kornea şeklinde değişiklikler, kontakt lenslere karşı aşırı hassasiyet, gözlerde kuruluk ve göz kanlanması en çok görülen problemlerdendir. Bu problemleri çözmek adına hamile olan kadının doktoruna danışması ve bunları çok büyük problemler haline getirmemesi son derece önemlidir. Çünkü hamilelik döneminde yaşanan bu göz problemleri, doğum yaptıktan sonra en geç 20 gün içerisinde normal ritüeline döner.

Göz Çapaklanması

Göz kanlanması tedavisi

Göz kanlanması tedavisinde öncelikle kontrole gidilen doktorun yaptığı testler sonucunda göz kanlanmasının teşhisini koyması ve ondan sonra tedaviye başlanması süregelen bir süreçtir. Durumun ciddiyetine göre tıbbi bir tedavi ya da bitkisel ürünlerle desteklenebilecek bir tedavi süreci uygulayabilir.

Örneğin; teknolojik aletlerden kaynaklı bir kanlanma durumu mevcutsa bunun için basit bir damla tedavisi uygulanabilir. Ya da gözde oluşan iltihap ve bu tip durumlardan dolayı kanlanma meydana gelmişse göz damlasının yanında göze iyi gelecek antibiyotikler de kullandırılabilir. Ancak göz kanlanması gözün iç kısmındaki damarlardan ve o bölgedeki bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa tıbbi müdahale şarttır. Bunların dışında az önce de bahsettiğimiz gibi daha doğal yollardan bitkisel tedaviler de mevcuttur. Bitkisel tedavilerde gözlerin bu kanlanma probleminin bir daha tekrarlanmayacak şekilde önüne geçilmesi gerekir.

Göz kanlanması için uygulanabilecek bitkisel tedavilerden bazıları şunlardır :

Çay : Gözle ilgili her türlü sorunda gönül rahatlığıyla kullanılabilecek ve en çok bulunabilecek ürün kuşkusuz ki çaydır. Çaylar göz morlukları, göz ağrıları, göz çapaklanması ve göz kanlanması gibi pek çok sorun için birebir tedavi edici maddelerdir. Çayın her türünü, poşet çay ya da paketten çıkartılıp demlenecek çay şeklinde hazırlayıp ılımasını bekledikten sonra gözünüze göz kapaklarınız kapalı bir şekilde koyabilir ve 10 dakikalık süreçlerle çayı göz bölgenizde tutarak tedavinizi kendiniz yapabilirsiniz.

Advertisement

Rezene tohumu : Bu tohum; gözde oluşan alerjileri, enfeksiyonları ve tahrişleri yok edebildiği gibi aynı şekilde gözlerde oluşan kanlanmalar için de birebir faydalıdır. 1 bardak miktarındaki suya 1 çay kaşığı miktarında rezene tohumu ekledikten sonra 15 dakikalık bir kaynama süresine bırakın. Kaynadıktan sonra bu su biraz ılımaya başladıkça bir pamuğu bu suyun içerisine daldırarak ıslatıp 15 dakikalık seanslarla gözünüzde bekletmelisiniz. Rezene tohumunun suyu gözdeki kanlanmayı almasının yanı sıra gözdeki görme kabiliyetini de daha iyi seviyelere çekmektedir.

Göz kanlanması için tüketilecek havuç, ıspanak, portakal, lahana, keten tohumu, kavun, biber, su teresi, pazı vb. sebze ve bitkiler de göz sağlığını koruyarak kanlanmayı geçirebilecek etkilere sahiptirler.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply