Güneş Halesi Nedir? Neden Oluşur? Gökkuşağı İle Arasındaki Farklar Nelerdir?

0
Advertisement

Güneş halesi nedir ve güneş halesi neden oluşur? Gökkuşağı ve güneş halesi arasındaki farklar nelerdir? Güneş halesinin genel özellikleri nelerdir? Ne zaman ortaya çıkar?

Güneş Halesi

Kaynak: pixabay.com

Hiç gökyüzüne bakıp güneşin etrafında gökkuşağına benzer bir şey gördünüz mü? Eğer öyleyse, kuzey ışıkları ve elektrik boşalmaları ile birlikte gökyüzünün bize sunduğu en güzel ve görkemli tezahürlerden birini oluşturan güneş halesi, antelia veya aro iris fenomeni gözlerinizin önünde olmuştur. Bu “gök süsü“nün görünümü, daha yüksek enlemlerde gözlemlenmesi daha yaygın olmasına rağmen, yılın herhangi bir mevsimi boyunca enlemlerimizde nispeten sık gözlenebilir. Bunu görmek şaşırtıcı ve açıklanamaz olabilir, bu nedenle bir güneş halesinin ne olduğunu ve neden oluştuğunu size anlatmak istiyoruz.

Bu arada, gözlemlerken çok dikkatli olun: Gözlere olası zararları önlemek için daima Güneş’i kapatmaya çalışın! Bunu bir ağaç, bina, elektrik direği vb. taslağıyla ve değilse de kendi ellerimizle saklayarak kendimize yardımcı olabiliriz. Güneş gözlüğü takmanız da tavsiye edilir.

Güneş halesi nedir?

Güneş halesi, aro iris veya antelia , merkezinde Güneş bulunan renkli ve parlak bir halka, daire veya halka şeklinde gökyüzünde görünen atmosferik bir optik fenomendir (veya fotometeor). Güneş halesinin özellikleri şunlardır:

Halenin içi soluk kırmızıdır, dışa doğru turuncu ve sarıya dönüşür ve dış kenar mavi-beyaz renkte biter, ancak bazen mor renkte doruğa ulaşır.

Ayrıca gökyüzünün halkanın içindeki kısmının diğerlerinden biraz daha karanlık olduğu görülebilir.

Advertisement

Güneş halesinin yarıçapı 22 derecedir (ufuktan zirveye veya gökyüzündeki en yüksek noktaya kadar 90 derece olduğunu unutmayın) ve gökyüzündeki konumundan bağımsız olarak bu boyutu her zaman koruyacaktır.

Bazen, daha büyük ikinci bir güneş halesinin varlığı doğrulanabilir ve bu nedenle, dışta, 46 derecelik bir yarıçapa sahip, daha önce tarif edilen 22 dereceye eş merkezli ve daha az parlaktır. Buna ana hale denir, ancak yüksek enlemlerde bile çok nadirdirler.

Güneş halesi ile birlikte düzenli olarak ortaya çıkan diğer optik fenomenler, “sahte güneşler” olarak da adlandırılan parhelios’lardır. Bunlar beyaz veya renkli iki renkli ışık noktasıdır. Genellikle çok parlak, içleri kırmızı, dışları mavi veya beyazımsı, daha bulanık parlarlar. Parhelioslardan biri Güneş’in solunda ve diğeri sağında, ufkun üzerinde aynı yükseklikte yer alır, ancak genellikle bunlardan sadece biri görülebilir.

Güneş haleleri Ay’ın etrafında da oluşabilir, ancak bunlar daha sonra açıklayacağımız gibi her zaman beyaz olarak görülür.

Güneş halesi neden oluşur?

Daha sonra size bunun neden oluştuğunu ve bir güneş halesinin nasıl oluştuğunu anlatacağız .

Cirrostratus tipi bulutlar ve özellikle cirrostratus nebulosus, hale olaylarının çoğunu ve en görkemlisini meydana getiren bulutlardır. Bunun nedeni, bu yüksek tip bulutların süspansiyon halindeki minik buz kristallerinden oluşması ve çevre sıcaklıklarının genellikle -40 ºC’nin altında olduğu 5 ila 13 kilometre yükseklikte yer almalarıdır.

Advertisement

Güneş ışınları küçük buz kristallerine çarptığında kırılır, yani cam prizmada olduğu gibi yörüngeleri sapar ve tayfın renklerine ayrılarak gökyüzünde renkli bir hale algılamamıza neden olur. Güneş ışığının yansımasından bile kaynaklanabilirler, ancak bu durumda beyaz görüneceklerdir. Ay haleleri söz konusu olduğunda, onların da beyaz olarak görüldüğünü söyledik, nedeni basit: geceleri renkleri algılamak insan gözü için zordur, dolayısıyla sadece beyazı ayırt ederiz.

Buz kristallerinin bulutta nasıl dağıldığına bağlı olarak, yani yönlendirilip yönlendirilmemelerine ve daha fazla veya daha az miktarda bulunmalarına bağlı olarak, haleyi daha fazla veya daha az yoğunlukta göreceğiz.

Gökkuşağı ve güneş halesi arasındaki fark

Hem gökkuşağı hem de güneş halesi atmosferde görebildiğimiz optik fenomenler olsa da, onları birbirleriyle karıştırmamalıyız. Gökkuşağı ve güneş halesi arasındaki bazı temel farklılıklar şunlardır:

  • Gökkuşağı, güneş halesi veya antelia’dan çok daha sık ve iyi bilinir.
  • Gökkuşağı ufukta ve her zaman Güneş’in bulunduğu yönün tersi yönünde gözlenir.
  • Güneş halesi küçük buz kristallerinin varlığında oluşur, gökkuşağı ise su damlacıklarının varlığında oluşur (Güneş bir yağmur perdesini aydınlatmalıdır).
  • En yaygın olanı, gökkuşağında renklerin daha keskin ve daha çok olmasıdır.
  • Dışarıdan içeriye, renklerin geçişi tam tersidir; bu nedenle, renkler gökkuşağı için kırmızıdan mora ve güneş halesi için mavi-beyazdan kırmızıya değişir.
  • Güneş haleleri genellikle sıcak bir cephenin gelmesinden önce meydana gelirken, yağmurlar çoktan başladığında gökkuşakları oluşur.


Leave A Reply