Hamileliğin İlk Üç Ayındaki Belirtiler (7. ve 12. Haftada Vücuttaki Değişiklikler)

0

Hamileliğin ilk üç ayı, 7 ile 12. haftaları arasında annenin vücudunda ve hayatında ne gibi değişiklikler meydana gelir, bebek ne kadar büyür?

gebelik testi

Kaynak: pexels.com

Hamileliğin İlk Üç Ayındaki Belirtiler

7 ile 12. haftalar

Artık bir bebeğiniz olacağını gerçekten hissetmeye başladığınız bu haftalarda, içinizde büyüyen bebeğiniz de, şaşılacak bir gelişme evresi geçirmektedir.

Hamileliğin yedinci haftası, embriyonun dölüte dönüşmesini başlatır. Sonraki haftalar, bebeğinizin hızlı bir gelişme dönemini oluşturacaktır. Bebeğinizin başlıca organları gelişmektedir ve bu dönemde bedeninize giren alkol, ilaçlar, hattâ bazı besin maddeleri gibi her şey, onu olumsuz yönde etkileyebilir.

Hamileliğin ilk 12 haftasının sonlarında, dölüt (cenin; fötüs) tam anlamıyla gelişmiş duruma erişir. Sistemleri ve başlıca organları gelişmiştir ve yerli yerindedir. Sinirleri ve kasları çalışmaktadır; refleksleriyse henüz oluşma aşamasındadır. Bu tarihten başlayarak, “bebeğiniz” olgunlaşıp, büyüyecektir.

Bu arada sizin bedeniniz de değişmekte, büyüyen bebeğinize destek olabilmek için, sistemleriniz daha sıkı çalışmaktadır. Sözgelimi:

•Kalbiniz daha çok kan pompalar ve kalp atışlarınız hızlanır.
•Sindirim sisteminiz daha verimli biçimde çalışır.
•Tiroyit beziniz, artan metabolizma gereksinmelerinizi karşılamak için, yaklaşık olarak % 50 oranında büyür.

Hamilelik hormonlarının, özellikle de insan koryon gonadotropin (HCG) hormonunun kanınızdaki düzeyi artar ve bu ilk üç ay sırasında doruk noktasına ulaşır. Hamileliğin erken döneminin, memelerde duyarlılaşma ve şişme, halsizlik, bulantılar gibi alışılmış rahatsızlıklarına, bu hormonlar neden olur.

MEMELERDEKİ DEĞİŞİKLİKLER

Hamileliğinizin sekizinci haftasına geldiğinizde, büyük bir olasılıkla, memelerinizde oluşan değişiklikleri farketmeye başlarsınız. Memeleriniz, tıpkı âdet kanaması öncesindekine benzer biçimde şişer ve duyarlılaşır. Meme başlarınızı çevreleyen kahverengi halkaların (areola) renginin koyulaştığını ve derinizin altındaki toplardamarların, kanla doldukları için daha belirginleştiklerini farkedebilirsiniz. Meme başının çevresindeki alan ile meme başının kendisi, hafifçe kabarık duruma gelebilir ve rengi koyulaşabilir. Aynı zamanda, memeleriniz karıncalanıp sızlayabilirler. Memeleri küçük olan kadınlar, hamileliklerinin başlarında, memelerinde büyüme biçiminde bir “değişmeyi” farkederler; göğüsleri büyük olan kadınlarsa, çok daha sonraki günlere kadar, herhangi bir değişikliğin farkına varmazlar.

Böyle bir alışkanlığınız olmasa da, artık bir sütyen kullanmanız zorunlu olur; yoksa giderek ağırlaşan memeleriniz, taşıyıcı bağları iyice gererek esnekliklerini yitirmelerine, bu da memelerinizin bir daha düzelmeyecek biçimde sarkık kalmalarına yol açar. Büyüyen göğüsleriniz için sütyen alırken, en iyisi tezgâhtarlardan yardım istemenizdir: Ölçünüzü alarak, size tam uygun sütyeni bulurlar.

hamilelikte rüya

Kaynak: pixabay.com

YORGUNLUK

Pek çok kadın, hamileliklerinin ilk sekiz ya da on haftası sırasında, bedenlerinde gerçekleşen metabolizma değişiklikleri sonucu, kendilerini son derece yorgun, halsiz hissederler. Tansiyonunuz (kan basıncınız) düşüp, hafif baş dönmelerine, hattâ kısa baygınlıklar geçirmenize yol açabilir. Bu yorgunluk ve halsizlik belirtilerinden sakınmak için, geceleri uykunuzu gerektiği kadar almaya, gündüzleri de iki saat kadar dinlenmeye gayret edin. Bedeniniz hamileliğe alıştıkça yorgunluk azalacaktır.

BULANTILAR

Hamileliğin en yaygın belirtilerinden biri, ilk birkaç ay sırasındaki bulantılar ve kusmalardır. Nedeninin, kan dolaşımınızdaki hormon düzeylerinin yükselmesi olduğu düşünülmektedir: Hormon düzeylerinde hamileliğin altıncı haftası dolaylarında görülen yükselme ile bulantı ve kusmaların başlaması, aşağı yukarı çakışır. Bulantılar 10. hafta dolaylarında en şiddetli duruma gelir, yaklaşık 14.-16. haftada, genellikle kendiliklerinden bütünüyle ortadan kalkarlar.

ÖBÜR BELİRTİLER

Bazı hamile kadınlar bu dönemde, iki saatte biri bulan sıklıklarla, idrar çıkarmak zorunda kalırlar. Bunun nedeni, büyüyen dölyatağınızın, idrar kesenize baskı yapmasıdır. Dördüncü aya doğru, bu sık sık idrar çıkarma isteği azalır; ama hamileliğin sonlarına doğru yeniden sıklaşabilir.

Bu ilk haftalarda kabızlık çektiğinizi de hissedebilirsiniz. Kabızlığınız, bağırsaklarınızın kaslarını gevşeten progesteron hormonundan kaynaklanır. Bol bol su içmek ve düzenli hamilelik egzersizleri yapmak, müshil kullanmaktan daha iyidir. Aynı biçimde dölyatağı salgılarınızın artmış olduğu (akıntılar) da dikkatinizi çekebilir; bunun nedeni de hormonlarınızdaki artıştır.

Yaygın olarak rastlanan başka bir belirti de, dilinizin tat cisimciklerindeki değişikliktir. Olmadık yiyeceklere şiddetle istek duyduğunuzu, bir zamanlar çok sevdiğiniz yiyecekleri hiç istemediğinizi (aşerme) ya da ağzınızda tuhaf bir metal tadı bulunduğunu farkedebilirsiniz. Bunlar da, hormon düzeylerinizdeki artıştan kaynaklanan durumlardır.

hamile

Kaynak: pixabay.com

7.-12. HAFTALAR

Onikinci haftanın sonlarına gelindiğinde, dölüt gerçek anlamıyla oluşmuş durumdadır. Sistemleri ve başlıca organları gelişmiştir ve yerli yerindedir. Sinirleri ve kasları çalışmaktadır ve bebeğiniz büyüdükçe refleksleri yerleşecektir.

Kanınızdaki hormon düzeylerinin artması meme duyarlılığı, yorgunluk, bulantı hissetmeniz ve elden geldiğince kendinizi yormamanız gerektiği anlamına gelebilir. Büyüyen dölyatağınızın idrar keseniz üstüne yaptığı baskı, daha sık idrar çıkarmak zorunda kalmanıza yol açabilir. Hormon düzeylerinizdeki değişiklikler aynı zamanda, çoğunlukla kabızlığa ve belirli yiyecekleri aşırı canınızın istemesine, bazılarından da tiksinti duymanıza (aşerme) neden olabilir.

Yaklaşık dokuzuncu haftada, kan hacminiz büyük ölçüde artmaya başlayacaktır. Bu, bebeği besleyen eteni beslemek içindir. Bu yüzden, düzenli biçimde yemeniz ve sıvı alımınızı artırmanız gerekir. Kan hacmindeki artışla birlikte, kilonuz da artar; memeleriniz irileşip ağırlaşır; kalbiniz ve akciğerleriniz daha zorlu bir çalışma içine girer.

Kalp kalbe karşı

Hamileliğinizin 11. haftasında, dölütün kalbi, bedeninin bütün bölümlerine kan pompalamaktadır. Kanınız, bebeğinizin cankurtaran simididir. Bebeğinize eten aracılığıyla oksijen, protein, vitaminler, vb. yaşamsal besin maddelerini taşır. Aynı zamanda, bebeğin atık ürünlerinden temizlenmesi için bebekten de size kan aktarılır. Bu yüzden, kan basıncınızın (tansiyon) hamileliğiniz süresince düzenli aralıklarla ölçülmesi gerekir.

BÜYÜYEN DÖLÜT

Yüz biçimlenmekte, kapalı gözkapakları seçilebilmektedir. Kaslar büyümeye başlar; kol ve bacak hareketleri daha belirginleşir. Beyin ve kaslar eşgüdümlü çalışmaya başlar. Bebek, ayak parmaklarını kıvırabilir ve ağzıyla emme hareketleri yapabilir. Yutkunarak amniyo kesesi içindeki sıvıdan yutabilir.


Leave A Reply