Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) Nedir? Belirtileri Nedenleri ve Riskleri

0
Advertisement

Hipotansiyon (Düşük Tansiyon) nedir, nedenleri nelerdir? Düşük tansiyonun belirtileri, Hipotansiyon çeşitleri ve önleme yolları nelerdir?

tansiyon

Hipotansiyon (Düşük Tansiyon)

Hipotansiyon düşük tansiyondur. Kalp, her atışında kanınızı arterlerinize doğru iter. Ve kanın arter duvarlarına itilmesine kan basıncı (tansiyon) denir.

Daha düşük kan basıncına sahip olmak çoğu durumda iyidir (120/80’den az). Ancak düşük tansiyon bazen sizi yorgun veya baş dönmesi hissettirebilir. Bu durumlarda, hipotansiyon tedavi edilmesi gereken altta yatan bir durumun işareti olabilir.

Sistol vücudunuza kan sağlar ve diyastol koroner arterleri doldurarak kalbinize kan sağlar. Kan basıncı, diyastolik sayının üzerinde sistolik sayı ile yazılır. Yetişkinlerde hipotansiyon, 90/60 veya daha düşük kan basıncı olarak tanımlanır.

Hipotansiyona ne sebep olur?

Herkesin kan basıncında düşme olduğu zamanlar vardır. Ve genellikle gözle görülür semptomlara neden olmaz. Bazı durumlar tedavi edilmezse tehlikeli hale gelebilecek uzun süreli hipotansiyon dönemlerine neden olabilir. Bu koşullar şunları içerir:

Advertisement

Hamilelik, hem anneden hem de büyüyen fetüsten kan talebinde artış nedeniyle

  • yaralanma ile büyük miktarda kan kaybı
  • kalp krizi veya hatalı kalp kapakçıkları nedeniyle dolaşım bozukluğu
  • zayıflık ve bazen dehidrasyona eşlik eden bir şok durumu
  • anafilaktik şok, ciddi bir alerjik reaksiyon şekli
  • kan dolaşımının enfeksiyonları
  • diyabet, adrenal yetmezlik ve tiroid hastalığı gibi endokrin bozuklukları

İlaçlar ayrıca kan basıncının düşmesine neden olabilir. Kalp hastalığını tedavi etmek için kullanılan beta-blokerler ve nitrogliserin yaygın suçlulardır. Diüretikler, trisiklik antidepresanlar ve erektil disfonksiyon ilaçları da hipotansiyona neden olabilir.

Bazı insanlar bilinmeyen nedenlerle düşük tansiyona sahiptir. Kronik asemptomatik hipotansiyon olarak adlandırılan bu hipotansiyon şekli genellikle zararlı değildir.

baş dönmesi

Hipotansiyon belirtileri

Hipotansiyonu olan kişiler, kan basıncı 90/60’ın altına düştüğünde semptomlarla karşılaşabilirler. Hipotansiyon belirtileri şunları içerebilir:

  • yorgunluk
  • baş dönmesi
  • mide bulantısı
  • nemli cilt
  • depresyon
  • bilinç kaybı
  • Bulanık görüş

Semptomlar şiddete göre değişebilir. Bazı insanlar biraz rahatsız olabilirken, diğerleri oldukça hasta hissedebilir.

Advertisement

Hipotansiyon türleri

Hipotansiyon, kan basıncınızın düştüğü zamana göre birkaç farklı sınıfa ayrılır.

Ortostatik

Ortostatik hipotansiyon, otururken veya uzanırken ayakta durmaya geçtiğinizde ortaya çıkan kan basıncındaki düşüştür. Her yaştan insanda yaygındır.

Vücut pozisyon değişikliğine göre ayarlandığından kısa bir baş dönmesi olabilir. Bu, bazı insanların kalktıklarında “yıldızları görmek” olarak adlandırdığı şeydir.

Yemek sonrası

Postprandiyal hipotansiyon, yemekten hemen sonra ortaya çıkan kan basıncında bir düşüştür. Bir tür ortostatik hipotansiyondur. Yaşlı yetişkinlerin, özellikle Parkinson hastalığı olanların, postprandiyal hipotansiyon gelişmesi daha olasıdır.

Sinirsel aracılık

Nöral olarak aracılık edilen hipotansiyon, uzun süre ayakta durduktan sonra gerçekleşir. Çocuklar bu hipotansiyon formunu yetişkinlerden daha sık yaşarlar. Duygusal olarak üzücü olaylar da kan basıncında bu düşüşe neden olabilir.

Şiddetli

Şiddetli hipotansiyon şokla ilgilidir. Şok, organlarınız düzgün çalışması için ihtiyaç duydukları kan ve oksijeni almadığında ortaya çıkar. Derhal tedavi edilmezse şiddetli hipotansiyon hayatı tehdit edici olabilir.

Hipotansiyon tedavisi

Tedaviniz hipotansiyonunuzun altta yatan nedenine bağlı olacaktır. Tedavi, kalp hastalığı, diyabet veya enfeksiyon için ilaçları içerebilir. Özellikle kusma yaşıyorsanız veya ishaliniz varsa, su kaybına bağlı hipotansiyonu önlemek için bol su için.

Su ihtiyacını gidermek, nöral aracılı hipotansiyon belirtilerini tedavi etmeye ve önlemeye yardımcı olabilir. Uzun süre ayakta dururken düşük tansiyon yaşarsanız, oturarak dinlenin. Ve duygusal travmayı önlemek için stres seviyenizi azaltmaya çalışın.

Ortostatik hipotansiyonu yavaş, kademeli hareketlerle tedavi edin. Hızlı bir şekilde ayağa kalmak yerine, küçük hareketlerle oturma veya ayakta durma pozisyonuna geçin.

Şok kaynaklı hipotansiyon, durumun en şiddetli şeklidir. Şiddetli hipotansiyon derhal tedavi edilmelidir. Acil durum personeli, kan basıncınızı artırmak ve hayati belirtilerinizi stabilize etmek için size sıvı ve muhtemelen kan ürünleri verecektir.

Özetle

Çoğu insan durumu anlayarak ve bu konuda eğitim alarak hipotansiyonu yönetebilir ve önleyebilir. Tetikleyicilerinizi öğrenin ve onlardan kaçınmaya çalışın. Ve size ilaç reçete edilirse, kan basıncınızı artırmak ve potansiyel olarak zararlı komplikasyonlardan kaçınmak için talimatı uygulayın.

Advertisement

Ve unutmayın, kan basıncı seviyeleriniz ve sahip olduğunuz belirtiler hakkında endişeleriniz varsa doktorunuza bildirmek her zaman en iyisidir.


Leave A Reply