Hiroshi Noma Kimdir? Japon Yazar Hiroshi Noma Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Hiroshi Noma kimdir ve ne yapmıştır? Hiroshi Noma hayatı, biyografisi, eserleri, kitapları hakkında bilgi.

Hiroshi Noma

Hiroshi Noma; (d. 23 Şubat 1915, Kobe, Hyogo – ö. 2 Ocak 1991, Tokyo, Japonya). II. Dünya Savaşı sonrasında yazılmış en iyi savaş romanlarından Şinku çitai’nin (1952; Boşluk Bölgesi) yazarıdır.

Babası bir Budacı mezhebin başrahibiydi. Noma onun yerini almak üzere yetiştirildiyse de, gençliğinde giderek Marksizme yakınlaştı. Bir yandan da Fransız simgeci şairler ile James Joyce, André Gide ve Marcel Proust gibi yazarların etkisinde kaldı. 1935’te üniversiteye girmeden önce. simgeci şair Takeuçi Katsutaro’nun öğrencisi oldu. 1938’de Kyoto İmparatorluk Üniversitesi’nin Fransız edebiyatı bölümünü bitirdi. Bu arada yasadışı öğrenci hareketi Kerun’a katıldı, Kansai işçi hareketi içinde de etkin biçimde yer aldı. II. Dünya Savaşı sırasında askere alınarak Filipinler’e ve Çin’in kuzeyine gönderildi ama bir süre sonra yıkıcılıkla suçlanarak Osaka Askeri Hapishanesi’ne kondu (1943-44).

Savaş sonrasında Kurai e (1946; Karanlık Bir Resim) ve Kao no naka no akai tsuki (1947; Yüzündeki Kırmızı Ay) adlı romanlarıyla dikkati çekti. Her iki roman da insanın kendi gözündeki kimliğiyle bedensel arzuları arasındaki çatışmayı ele alıyordu. Kurai e bilinç akışına yer veriyor, bir yandan da simgecilikle proleter edebiyatının tekniklerini birleştiriyordu. Şinku çitai ise, biri yaşadığı olaylar karşısında ne yapacağını şaşırmış bir köylü, öbürü orta sınıftan gelen kültürlü ve idealist bir genç olan iki askerin ortak kaderi çevresinde, savaş sırasındaki Japon ordusunun genel bir portresini çiziyordu.

Noma 1950’den sonraki yapıtlarında daha dolaysız bir dil kullanmaya başladı. İlk cildi 1949’da yayımlanan Seinen no va (Gençlik Halkası) adlı roman dizisini 1971’de tamamladı ve aynı yıl Tanizaki Ödülü’nü kazandı. Sonraki yapıtları arasında, otobiyografik nitelikli Vaga to va soko ni tatsu (1961; Kulem Orada Duruyor), Şinran (1973) ve Sayama saiban (1976; Sayama Davası) yer alır. Noma’nın Budacılığa artan ilgisini yansıtan bu yapıtlar, aynı zamanda toplumsal sorunlara ilgisinin sürdüğünü de gösterir. Noma’mn ayrıca. Gide ve Jean-Paul Sartre üzerine eleştirel denemeleri vardır.

Advertisement

Noma 1947’de Japonya Komünist Partisi’ ne girmiş, ama 1964’te partiden çıkarılmıştır.


Leave A Reply