Hummai Racia (Dönek Ateş) Hastalığı Nedir? Belirtileri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Hummai Racia (Dönek Ateş) nasıl bir hastalıktır, belirtileri ve nedenleri nelerdir? Hummai Racia (Dönek Ateş) tedavisi, hakkında bilgi.

Hummai Racia (Dönek Ateş) Hastalığı Hakkında Bilgi

Hummai Racia (Dönek Ateş); Bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Ateş bir yükselip bir alçaldığı için “geri dönen ateş” anlamına bu ad verilmiştir.

ateşli hastalık

Hummayı racianın birçok çeşidi vardır. Avrupa’da, Asya’da, Afrika ve Amerika’da ayrı ayrı çeşitleri görülür. Bunların mikropları birbirlerine yakın olmakla birlikte, az çok farklıdır. Bu çeşitli hummayı racialardan kimisi hastadan sağlama bitlerle, kimisi de kenelerle geçer. Hastalığın mikrobu, frengi mikrobu gibi, burgu biçimidir, 1886’da Obermeier tarafından bulunmuştur.

İlk defa 1901’de ünlü Türk hekimi Prof. Dr. Süleyman Numan ortaya çıkarmıştır. Hastalık eskiden bizde çok görülürdü, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra gittikçe azalarak ortadan kayboldu.

Avrupa tipi hummayı raciayı hastadan sağlama, tifüs hastalığında olduğu gibi, bitler taşır. Hastanın ateşli zamanında kanını emen bitler sağlamlara geçerler, pisliklerinden veya ezilince vücutlarından çıkan mikroplar, derideki ufacık sıyrıklardan içeri girerek kana karışır, hastalığı aşılar. Yalnız, mikropların bitin vücudunda birkaç günlük bir olgunlaşma devresi geçirmek gerekmektedir.

Advertisement

Hummayı racia (dönek ateş) bit yolundan geçtiğine göre bu hastalıktan korunmanın başlıca çaresi bitten kaçınmak, temizliğe dikkat etmektir.

Belirtileri.

Humma-i-Racia

Mikrop alındıktan hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen kuluçka süresi bir hafta kadardır. Bu sürenin sonunda hastalık birdenbire yüksek ateşle başlar. Vücuttaki kırıklık ve halsizlikle birlikte baş ağrısı, bulantı, kusma da olur, nabız hızlanır, idrar azalır. Hastanın dalağı birdenbire çok büyür, bazen çatlar, iç kanamalara yol açar. Bazı hastalarda sarılık görülür, bazılarında burun kanamaları olur.

Bu durum bir hafta kadar sürdükten sonra, hasta terlemeye başlar, ateşi düşer, yalnız hafif bir kırıklık kalır. Bu iyilik hali bir hafta kadar sürer, sonra ateş birdenbire yeniden yükselir, eski belirtiler yeniden görülür. Bu da geçtikten sonra üçüncü nöbet gelir. Nöbetlerin beşe kadar çıktığı olur.

Hummayı racia kalbe, akciğerlere, böbreklere, daha başka organlara dokunup ihtilâtlar yaparak başka hastalıklara yol açabilir.

Tedavi.

Hastalığın tedavisinde eskiden, arseniklî ilâçlardan “neosalvarsan” kullanılırdı. Bugün antibiyotiklerden penicillin kullanılıyor. Hummayı racia geçirip nekahet devrine girmiş veya tamamıyla iyileşmiş kimselerden kan alarak serumunu hastalara deri altından veya kas içinden şırınga ederek de tedavi mümkündür.

Advertisement


Leave A Reply