İbrik Otu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İbrik otu nasıl bir bitkidir, özellikleri nelerdir? İbrik otu nasıl beslenir, türleri nelerdir, böcekçil midir, hakkında bilgi.

İbrik Otu

İbrik Otu; avını ibrik ya da huniyi andıran yaprakları yardımıyla yakalayan böcekçil bitkilerin ortak adıdır. Yenidünya’da yetişen ibrik otu türleri Sarraceniaceae, Eskidünya’ da yetişenler ise Nepenthaceae familyasındandır. Yetişme ortamları kumlu topraklardan bataklık alanlara kadar çeşitlilik gösterir.

Nepenthaceae familyasının tek cinsi olan Nepenthes yaklaşık 80 tür içerir. Büyük bir bölümünün anayurdu Güneydoğu Asya ve Avustralya bölgeleridir. Odunsu tırmanıcı bitkilerin çoğunluğu oluşturduğu bu cinste, otsu türlere de rastlanır; genellikle toprakta yetişmelerine karşın, bazı türler başka bitkilerin dallan üzerinde epifit olarak yaşar. Nepenthes türlerinin almaşık dizilişli ve güzel renkli yapraklarının genişlemiş alt bölümü uca doğru gittikçe incelerek kıvrılır ve uçta, tepesinde bir kapak bulunan ibrik biçiminde bir yapıya dönüşür. Bu kapak yağmur sularının ibriğin içine dolmasını engeller. Yaprakta ve kapağın alt yüzünde bulunan balözü bezleri böcekleri ibriğin ağzına çeker; ağızdan içeri girmeyi başaran böcek ibriğin içinin üst bölümünü kaplayan mumsu yüzeye tutunamayarak dibinde sıvı bulunan ibriğe düşer ve boğulur. Bileşiminde proteinleri parçalayan enzimlerin, organik asitlerin ve mikroorganizmaların bulunduğu bu sıvı, böceğin sindirilmesinde rol oynar. İbrik otlarının taç yaprakları bulunmayan tek eşeyli çiçekleri vardır. N. dominii, N. hookeriana, N. mastersiana, N. phyllamphora ve N. veitchii gibi bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Sarraceniaceae familyasının yaygın biçimde ibrik otu olarak bilinen cinsi 8-9 tür içeren Sarracenia’dır. Anayurdu Kuzey Amerika’ nın doğusu olan bu cinsin üyelerinin vazo ya da küçük ibriğe benzeyen borumsu yaprakları vardır. Yaprakların dudak bölümünden ibriğin içine kadar yayılan balözü bezleri böcekleri ibriğin ağzına çeker. İçeri giren böcekler dudağı kaplayan aşağı dönük, sık tüyler yüzünden yukarı doğru tırmanamaz ve dudağın tam altında yer alan tüysüz ve kaygan bölümden kayarak ibriğin dibindeki sıvının içine düşer, boğulur. Öbür ibrik otlarına benzer biçimde bu bitkiler de avlarını salgıladıkları enzimlerle parçalayarak sindirirler. S. purpurea, S. psittacina ve S. rubra iyi bilinen türlerdir.

Advertisement

Leave A Reply