İmari Porselen Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İmari porselen nedir, özelliği nedir? İmari porselenin tarihçesi, çeşitleri ve özellikleri hakkında bilgi.

İmari Porselen

İmari Porselen; Arita porseleni ya da aka-e olarak da bilinir, Hizen eyaletindeki Arita fırınlarında yapılan Japon porselenidir. Arita porselenleri arasında beyaz sırlı, seladon olarak bilinen uçuk gri mavi ya da gri yeşil sırlı, siyah renkli ve sır altı tekniğiyle resimlenmiş mavi beyaz porselenler bulunduğu gibi, sır üstü tekniğiyle işlenmiş mine işleri de vardır. 16. yüzyılın sonlarında sırlı seramik üretiminin artmasından sonra, porselen benzeri ürünler ortaya çıktı. Porselen üretiminin 1616’da, Arita’da çömlekçi ustası Ri Sampei’nin (Yi Sam-pyong) yanında çalışan Koreli sanatçıların porselen çamurunu keşfetmeleriyle başladığı ileri sürülür. Değişik sıcaklıkta bölmeleri olan ve aralıksız pişirme yapılabilen gelişmiş bir fırın tipi, verimli seri üretime olanak sağladı.

Saga fief inin koruması ve katı tekelci tutumuyla gelişen porselen üretimi kısa sürede bölgenin başlıca sanayi kollarından biri oldu. Porselenler ülkenin her yerine gönderildiği gibi, Birleşik Doğu Hindistan Kumpanyası tarafından İmari limanından başka ülkelere de büyük miktarlarda ihraç ediliyordu. Sonunda, 1800’den az önce, porselen üretimi Japonya’nın öteki bölgelerine de yayıldı.

Gelişme döneminde Arita porseleni, Koreli sanatçıların yönlendirmelerinden ve yaygın Çin porselenlerinden etkilendi. Ama 17.yüzyılın ortalarından sonra özellikle Nabeşima, Kakiemon ve Eski İmari porselenleri gibi sır üstü tekniğiyle minelenmiş ürünlerin gelişiminde yerli Japon desenleri öne çıkmaya başladı.

Nabeşima porseleni 17. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Bu porselende kumaş desenlerinden alınma resimsel bezemeler, Kano ve Tosa resim okullarınca yeğlenen konular ve Edo dönemine özgü gözde bezeme örgeleri kullanılmıştır. Bazen canlılıktan yoksun olsa da görünümü yalın ve oldukça inceliklidir. 17. yüzyılın ortalarında üretilen Kakiemon, o güne değin yapılan ilk mineli porselendir. Desenleri, Yamato-e diye bilinen dolaysız, klasik ve saf bir Japon resim üslubundan geliştirilmiştir. 1640’larda ortaya çıkan Eski İmari porselenleri, bezemeci anlayıştaki desen ve renklerinin zenginliği ile öbür porselenler arasında en çarpıcı olanıdır. Resimsel bezemelerin genellikle bütün kabı kapladığı bu porselenlerde kumaş desenlerinden türetilen ve bazen resimsel örgelerle birlikte kullanılan salt dekoratif desenlere de rastlanır.

Advertisement

Leave A Reply