İnsanlarda Üreme Sisteminin Açıklanması (Erkek ve Dişi Üreme Sistemleri)

0
Advertisement

İnsanlarda üreme sistemi nedir? Dişiler ve erkeklerdeki üreme sistemi, özellikleri, üreme nasıl gerçekleşir, hakkında bilgi.

İnsanın erkek ve dişilerinde üreme sistemi bazı farklılıklar gösterir.

ERKEKLERDE ÜREME SİSTEMİ:

Erkeklerde spermler, testislerde (erbezi) oluşur. Erbezleri vücudun dışına sarkmış skrotum denilen bir torba içinde bulunur. Spermler, erbezleri içindeki kanallarda yüz milyonlarca oluşurlar. Sonra da depolanmak için erbezinin başka bölümüne taşınırlar. Spermlerin ömrü iki gün kadardır. Dışarı atılmazlarsa depolandıkları yerde ölürler. ölen spermler erbezlerinin bazı, dokuları tarafından kullanılırlar.

sperm

Sperm Hücreleri

Spermler belirli sıcaklıkta yaşayabilirler. Bu yüzden vücut dışına sarkmış olan skrotumlarda oluşmaları yaşamaları için olumlu bir durumdur.

Erkek üreme sisteminin yardımcı yapıları prostat bezi ile semen kesecikleridir. Prostat bezi ve semen keseciklerinin salgıları, dışarı atılmaları sırasında spermlerin taşınmalarına yardımcı olur.

DİŞİLERDE ÜREME SİSTEMİ:

Dişilerin oluşturduğu üreme hücresi yumurta (ovum) dır. Yumurtanın oluştuğu yapılara yumurtalık (ovaryum) denir. Dişilerde iki tane yumurtalık vardır. Dişilerde mayoz sırasında anormallik olmazsa her ay başka bir yumurtalıkta yeni bir yumurta hücresi oluşur.

Advertisement

Yumurta hücresi, yumurtalıklardaki küçük kesecikler içinde oluşur. Bu keseciklere folikül denir. Folikül içinde yumurta hücresi oluşup (mayozla) olgunlaşırken, folikülde de büyüme görülür. Folikülde yumurtanın oluşması 14 gün sürer. 14 günlük bu zaman aralığına folikül evresi denir.

Dişilerde Üreme Sistemi

Oluşan yumurta folikülün yırtılmasıyla yumurtalıktan çıkıp yumurta kanalına (ovidukt = fallop borusu) geçer. Bu olaya yumurta bırakımı (ovulasyon) denir. Ovulasyonun, yeni bir yumurta oluşmaya başladıktan 14 gün sonra oluştuğuna dikkat ediniz. Yumurta hücresi yumurta kanalını 4-5 günde geçerek bebeğin geliştiği yapı olan dölyatağına (uterus) gelir.

Yumurta kanalda taşınırken, yırtılan folikülün değişmesiyle sarı renkli bir yapı oluşur. Buna sarı cisim (korpus luteum) denir. Sarı cisim 10-14 gün parçalanmadan kalır. Bu yüzden, bu döneme (10-14 gün) corpus luteum evresi denir.

Corpus-luteum evresi sırasında yumurta kanalını geçip dölyatağına (uterus) gelen yumurta hücresi, bir süre burada kalır. Eğer yumurta hücresi döllenmemişse dölyatağının duvarlarını örten dokular parçalanır. Yumurta hücre si de parçalanan doku ile dışarı atılır. Parçalanan dokuların dışarıya atılması kanama biçiminde olur. 3-5 gün süren bu kanamalı döneme (adet kanaması) menstrüasyon evresi denir. Menstrüasyon, döllenmemiş yumurtanın dışarıya atılmasını sağlar.

Yumurtanın folikül içinde oluşup, menstrüasyonla dışarıya atılması yaklaşık 1 ay sürer. Bundan sonra yumurtalıklardaki foliküllerin birinde yeni bir yumurta hücresi gelişmeye başlar. Döllenme olmazsa yeni oluşan yumurta hücresi de yine menstrüasyonla dışarı atılır. Kırkbeş yaşına kadar bu böyle devam eder, gider. Eğer döllenme olursa corpus luteum evresi “uzar”. Buna bağlı olarak da hamilelik süresince menstrüasyon olayı “ertelenir”.

Advertisement


Leave A Reply