İş başvurusu yapmaya hazırlanırken ya da özgeçmişini yazarken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de referanslarınızıdır. Peki bu bölümü hazırlarken hangi noktalara dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
İşe alım sürecinde mülakat sırasında ve doldurduğunuz başvuru formlarında verdiğiniz referanslar büyük önem taşır. Her ne kadar firmadan firmaya bu konuda gösterilen hassasiyet değişse de son evrelerde referanslarınızı hangi formatta sunduğunuz ve seçtiğiniz isimler, hakkınızda verilen son kararı etkileyecek nitelikte olabilir. İşte bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar ve bizden size öneriler…
Seçim aşaması
Öncelikle referans almak için başvuruda bulunacağınız isimlerden size en iyi referansı vermesi ihtimal olan isimleri seçmelisiniz. Bu konuda alternatifiniz bol olsa dahi tercihinizi en iyilerden yana kullanın ve en ufak bir şüpheye fırsat bırakmayın.
Eğer isimler size hemen gerekiyorsa ve bu durumda seçme şansınız kısıtlıysa, halen çalışıyorsanız, doğal olarak bağlantı halinde olduğunuz, iş yerinizdeki üstlerinizi onlara danıştıktan sonra referans olarak gösterebilirsiniz. Bu kişiler kısa vadede onlarla çalışma imkânı bulduğunuz için sizin yetenekleriniz, kişiliğiniz, kendinizi ne yönde ve hangi alanlarda geliştirdiğiniz konularında bilgi sahibi olacaklardır.
İhtiyacınız olan daha profesyonel ve resmi anlamda bir referans ise bağlantıda olduğunuz ve birlikte çalıştığınız en üst düzey yöneticilerin bir listesini yapmanızı öneririz. Bu listeye üniversitede ders aldığınız ya da yaptıysanız asistanlığını üstlendiğiniz profesörünüzü de ekleyebilirsiniz. Aile ve arkadaşlarınızı bu listeye eklememenizde fayda var, zira onların sizin çalışma alışkanlıklarınızı bilmemelerinin yanı sıra bu durum hanenize artıdan çok eksi puan kazandırabilir.
Temel öğeler
Sizden referanslarınızın bir listesi istendiğinde bunu mümkün olduğunca özet bilgilerle doldurun; isimleri, hangi şirkette hangi görevle çalıştıkları ve telefon numaraları.
Referans isterken
Zamanlama: Referans istemeyi plânlıyorsanız sakın işi bıraktıktan sonra bu işlemi yapmayın. Eğer bu fikir kafanızda önceden varsa işi bırakmadan önce üstünüzle bu konuyu görüşün. Böylece onları da ayrılma fikriniz konusunda bilgilendirmiş olursunuz, hem de iş ahlâkı açısından daha profesyonelce davranarak muhtemel referansınızın hazırlanmasına olumsuz düşüncelerle başlanılmasının önüne geçersiniz.
Soruş Biçim: Referans istediğiniz kişiye öncelikle uygun bir dille, ihtiyacınız olduğu bir durumda çalışma ve kişilik özellikleriniz konusunda size olumlu bir referans verip veremeyeceğini sorarak başlayabilirsiniz. Buradaki ilk nokta referans mektubunun içerik yönünden niteliğidir.
Eğer bu kişinin sizin hakkınızdaki genel kanısı hakkında içinizde en ufak bir şüphe varsa söz konusu kişiden referans istemeyin. En küçük bir kuruntu belirtiniz bile sizin açınızdan tam anlamıyla istediğiniz bir referansa sahip olmanızı engelleyebilir.
Referanslarınızla iletişim
Referans alacağınız veya aldığınız kişiyle nazik bir iletişim kurmak ve bunu korumak istiyorsanız yapmanız gerekenler kısaca şöyle:
Söz konusu kişiye en son hazırladığınız CV’nizi gönderin. Başvurduğunuz iş, sizin o konuma neden uygun olduğunuzu düşündüğünüz konusunda da bilgi verin. Ayrıca firmanın amaçları ve işin zorlukları konusunda gereken açıklamaları yapın ve bunlarla başa çıkabileceğinize inandığınızın sinyallerini de verin.
Eğer sadece CV’nizde belirtmediyseniz ve sizden başvurduğunuz şirket tarafından referans istendiyse bu konuda da bilgi verin.
Nazik bir biçimde, referans aldığınız kişiyle başvurduğunuz şirket arasında diyalog geçtikten sonra geri aramanızın uygun olup olmadığını sorun.
Referanslar bir bakıma insan kaynakları departmanlarının sizin güvenilirliğinizi ölçme biçimidir. Genelde referans aldığınız kişiye sizin sorumluluklarınızı yerine getirip getirmediğiniz, ofisteki çalışma arkadaşlarınızla ilişkileriniz ile zayıf ve güçlü yönleriniz sorulur. Bu yüzden çalışma süreniz ve kişilerin isimleri, görevleri ve sorumluluklarınız konusunda tamamıyla dürüst davranmaya özen göstermelisiniz.