İşinizi Değiştirmek İçin Doğru Zaman Mı? Nasıl Anlayacağız?

0
Advertisement

İş değiştirme fikri, genellikle sorunlar çıktığında akla gelir. Bunu dışındaki zamanlarda insan “Ben ne yapıyorum, nereye gidiyorum?” diye düşünmez.

satranc

Kaynak: pixabay.com

Kariyer yalnızca değiştirilmesi ya da olumsuzlukların baş gösterdiği noktada değerlendirilmesi gereken değil, planlanması gereken olumlu bir yolculuk olarak düşünülmelidir. Eğer sadece problemlerle karşılaştığınızda kariyerinizi düşünmeye başlarsanız, “Kariyer ilk yardımı” almak durumunda kalır, mantıklı bir planlama yapma fırsatını kaçırırsınız.

Doğru bir kariyer planlaması yapmak için kişinin önce kendisini tarafsız olarak değerlendirmesi gerekir. Ancak insanın kendisiyle ilgili tarafsız düşünebilmesi çok zordur. Bu yüzden Kariyer Planlama ile ilgili başka birinden yardım almanız gerekebilir. Bu kişi olaya pek profesyonel yaklaşamayacak olan ama çok güvendiğiniz bir arkadaşınız ya da bir Kariyer Planlama Danışmanı olabilir.

Kariyerinizi başlı başına bir proje olarak görmelisiniz. O, yönetilmesi, üzerinde önemli kararlar alınması gereken ve sadece sizin patron olduğunuz bir projedir. Bunu yapabilmek için aşağıdaki sorulara cevap vererek işe başlayabilirsiniz.

Kariyerinizin sağlığı açısından iş dalınızda veya iş yerinizde değişiklik yapma gereği hissediyor musunuz?

İşten ayrılmanız gerektiğinizi hissediyorsunuz ama tam olarak somut bir neden de gösteremiyorsunuz. Doğru cevabı bulabilmek için önce hayattan beklentilerinizi sorgulamanız ve kariyerinizde esas olarak neler yapmak istediğinizi bulmanız gerekir. Daha sonra kendinize bu beklentilerinizin şu anki işyerinizde karşılanıp, karşılanmadığını sorun. Düşünürken kendinize “Neler eksik?” yerine “Neler öğreniyorum“, ya da “Kariyer gelişimim için bu iş yerinde ne gibi artılar var” diye bakarsanız, üzerinizde çok daha olumlu bir etki yaratır. Çünkü insan bazı şeyler ters gittiğinde o kadar karamsarlaşır ki her şey kötüymüş gibi gelir. Bu yüzden biraz daha gerçekçi olmaya çalışın ve olumsuz yönlerin yanında olumlular olduğunu da unutmayın.

Bu tarz bir düşünce egzersizini işten uzak kalabildiğiniz bir ara yapmak daha sağlıklı olacaktır. Uzun bir tatili beklemeyin, hafta sonunu değerlendirebilirsiniz.

Advertisement
yol ok

Kaynak: pixabay.com

Bu egzersizi yaptıktan sonra işinizin sevdiğiniz ve size katma değer getirdiğini düşündüğünüz yanlarını yazın. Aynı şekilde bir başka kağıda da olumsuz ya da sizi rahatsız eden yönleri yazabilirsiniz. Yazdığınız her olumsuz yön için yanına bir çözüm önerisi eklemeyi unutmayın: Örneğin, yöneticiyle ilgili problemlerse, kendisiyle hangi konular üzerinde ve ne zaman konuşmanız gerektiğini saptayın ve kendisinden randevu alın.

Peki ya yaptığınız işi sevmiyorsanız…

İşinizle karşılıklı bir görüşme yapmanız söz konusu olmayacağı için neden o işi yaptığınızı düşünün. Tam olarak bu işi yapmak için mi işe girmiştiniz? İş tanımınız beklentilerinizi karşılıyor mu? İş değiştirmek için gerçek sebepler burada olabilir. Eğer yaptığınız iş, sizin hayatta yapmak istediğiniz, varmak istediğiniz noktaya yönelik hizmet etmiyorsa ve siz bu işten hiç hoşlanmıyorsanız, ciddi olarak iş değiştirmeyi düşünmeye başlamalısınız. Ancak bu defa bu işi şu anki işinizi bulduğunuzdan çok daha farklı bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Çünkü sonuç ortada, eski düşünce sisteminizle seçtiğiniz iş size bir yarar sağlamamış.

Bütün bunlardan sonra da iş değiştirmek için hangi sebeplerin daha önemli olduğuna karar veremiyorsanız aşağıdaki soruları da yanıtlayabilirsiniz. Eğer aşağıdaki soruların çoğunun cevabı evetse özgeçmişinizi güncellemeniz gerekiyor demektir.

  • Öğrenme süreciniz durdu mu?
  • Kendinizi geliştiremediğinizi mi fark ediyorsunuz?
  • Mevkiinizi mi kaybettiniz?
  • Yöneticinizle alışverişiniz tek taraflı olmaya mı başladı?
  • Sizi iyi tanıyan ve iyi anlaştığınız eski yöneticiniz başka bir yere tayin oldu ve yeni gelen yönetici bırakın sizin değerinizi bilmek, sizinle yaptığı tek konuşma sizi eleştirmekten mi ibaret?
  • Çalıştığınız firma pazardaki eski gücünü kaybetmeye mi başladı?
  • Çalıştığınız firma borsa, medya kuruluşları veya kendi çalışanları tarafından eleştiriliyor mu?
  • Şirkette alınan kararları en son öğrenen siz mi oluyorsunuz?
  • Pazar akşamları huzursuz mu geçmeye başladı?
  • Uyku ve yemek yeme düzeniniz değişti mi?
  • Maaşınıza ortalama artış yüzdesinin altında mı zam yapılıyor?
  • Başka bir iş yeri size aynı iş için daha iyi şartlar mı öneriyor?
  • Ne yapsanız şimdiki işinizden daha anlamlı ve daha kazançlı mı görünüyor?
  • İşinizdeki tüm problemlere çözüm aramanıza rağmen bir çıkış yolu bulamıyor musunuz?
  • Kariyer yolunuz tıkalı mı?
  • Sizin ilgi alanınıza girmeyen işleri yaptırmaya mı başladılar?
  • Sizin ahlâki değerlerinizle şirketinki uymamaya mı başladı ?
  • Teknik bilginiz teknolojinin çok gerisinde mi kaldı?
  • İş arkadaşlarınızla aranızdaki köprüleri yaktınız, o kadar ki tamir edemeyecek duruma geldiniz.
  • Fiziksel sağlığınızı tehdit edecek kadar stres altında mı çalışıyorsunuz?

Şu anki şirketinizin vereceğinizden daha iyi şartlarda iş bulabileceğinize inanıyorsunuz ve bankada birikmiş paranız var. Cevaplarınızdan anladığınız kadarıyla hoşunuza gitmeyen bir yönde ilerliyorsanız bu akıntıya kapılıp gitmeye dur deme vakti gelmiştir.

kariyer

Kaynak: pixabay.com

Haklı sebepleriniz olduğu halde harekete geçmekte tereddüt ediyorsanız aşağıdaki beş öneriyi dikkate alın:
  1. Harekete geçmek için doğru zamanda olduğunuzdan emin olun.
  2. Sizi harekete geçirecek birini bulun; bu bir arkadaş ya da bir kariyer danışmanı olabilir.
  3. Reddedilmekten korkmayın. Unutmayın, dahi diye tanıdığımız bir çok insan bile kendilerini ispatlamadan önce hor görülmüşlerdir.
  4. Sizi motive eden aktiviteler ve ortamları tekrar düşünün.
  5. İnsanların yapıcı eleştirilerine kulak verin.
Madalyonun Öteki Yüzü

İnsanların çoğu aslında istedikleri işlerde çalışıyor olabilirler. Fakat ideal olanı bulmak için işlerinin bazı yönlerini değiştirme ihtiyaçları duyabiliyorlar. Ancak doğru kişilerle, doğru iletişimi sağlamanıza rağmen söz konusu değişiklikleri sağlayamıyorsanız o zaman istifa etmeyi son çare olarak düşünmelisiniz. Kariyer gelişimi veya iş değişikliği yeni bir başlangıcı çağrıştırdığı için kulağa hoş gelebilir fakat, Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın. Yeni gireceğiniz işte de kimse size gül bahçesi vaat etmeyecektir.

Advertisement


Leave A Reply