İşitme Cihazları Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışırlar? Yapıları ve Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

İşitme cihazı nedir, ne işe yarar, ne için kullanılır? İşitme cihazlarının çalışma prensibi nasıldır? Nasıl çalışırlar ve çeşitleri neler?

İşitme cihazı nedir?

İşitme cihazı, kulağınızın içine veya arkasına taktığınız küçük bir elektronik cihazdır. Bazı sesleri daha yüksek hale getirir, böylece işitme kaybı olan bir kişi dinleyebilir, iletişim kurabilir ve günlük aktivitelere daha eksiksiz bir şekilde katılabilir. İşitme cihazı, insanların hem sessiz hem de gürültülü durumlarda daha fazla işitmesine yardımcı olabilir.

işitme cihazı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Bir işitme cihazının üç temel parçası vardır: bir mikrofon, amplifikatör ve hoparlör. İşitme cihazı sesi, ses dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştüren ve bir amplifikatöre gönderen bir mikrofon aracılığıyla alır. Amplifikatör, sinyallerin gücünü artırır ve ardından bunları bir hoparlör aracılığıyla kulağa gönderir.

İşitme cihazları ne işe yarar, nasıl çalışır?

İşitme cihazları, öncelikle saç hücreleri adı verilen iç kulaktaki küçük duyu hücrelerinin zarar görmesinden kaynaklanan işitme kaybı olan kişilerin işitme ve konuşmayı anlamalarını iyileştirmede yararlıdır. Bu tip işitme kaybına sensörinöral işitme kaybı denir. Hasar, hastalık, yaşlanma veya gürültüden veya belirli ilaçlardan kaynaklanan yaralanmanın bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Bir işitme cihazı, kulağa giren ses titreşimlerini büyütür. Hayatta kalan saç hücreleri daha büyük titreşimleri algılar ve bunları beyne iletilen sinir sinyallerine dönüştürür. Bir kişinin saç hücrelerine verilen hasar ne kadar büyükse, işitme kaybı o kadar şiddetli ve farkı telafi etmek için gereken işitme cihazı amplifikasyonu o kadar büyük olur. Bununla birlikte, bir işitme cihazının sağlayabileceği amplifikasyon miktarının pratik sınırları vardır. Ayrıca iç kulak çok hasar görürse, büyük titreşimler bile sinir sinyallerine dönüştürülmez. Bu durumda bir işitme cihazı etkisiz olacaktır.

Tüm işitme cihazları aynı şekilde mi çalışır?

İşitme cihazları, kullanılan elektroniğe bağlı olarak farklı şekilde çalışır. İki ana elektronik türü analog ve dijitaldir.

Advertisement

Analog yardımcılar, ses dalgalarını güçlendirilmiş elektrik sinyallerine dönüştürür. Analog / ayarlanabilir işitme cihazları, her kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak üretilmiştir. Yardım, üretici tarafından odyologunuz tarafından önerilen spesifikasyonlara göre programlanır. Analog / programlanabilir işitme cihazlarının birden fazla programı veya ayarı vardır. Odyolog, cihazı bir bilgisayar kullanarak programlayabilir ve programı farklı dinleme ortamları için değiştirebilirsiniz – küçük, sessiz bir odadan kalabalık bir restorana, tiyatro veya stadyum gibi geniş, açık alanlara kadar. Analog / programlanabilir devre tüm işitme cihazlarında kullanılabilir. Analog yardımcılar genellikle dijital yardımcılardan daha ucuzdur.

Dijital yardımlar, ses dalgalarını yükseltmeden önce bilgisayarın ikili koduna benzer şekilde sayısal kodlara dönüştürür. Kod aynı zamanda bir sesin perdesi veya yüksekliği hakkında bilgi içerdiğinden, yardımcı, bazı frekansları diğerlerinden daha fazla yükseltmek için özel olarak programlanabilir. Dijital devre, bir odyologa yardımı kullanıcının ihtiyaçlarına ve belirli dinleme ortamlarına göre ayarlama konusunda daha fazla esneklik sağlar. Bu yardımcılar ayrıca belirli bir yönden gelen seslere odaklanmak üzere programlanabilir. Dijital devre tüm işitme cihazlarında kullanılabilir.

işitme cihazı

Kaynak: pixabay.com

Farklı işitme cihazı stilleri var mı?

Kulak arkası işitme cihazları, kulağın arkasına takılan ve dış kulağın içine sığan plastik bir kulak kalıbına bağlanan sert plastik bir kılıftan oluşur. Elektronik parçalar kulağın arkasındaki kutuda tutulur. Ses, işitme cihazından kulak kalıbından kulağa geçer. Kulak arkası cihazları hafiften çok ileri dereceye kadar işitme kaybı için her yaştan insan tarafından kullanılır.

Yeni bir Kulak arkası cihazı türü, açık bir işitme cihazıdır. Küçük, açık geçmeli yardımcılar, kulak kanalına yalnızca dar bir tüp yerleştirilerek tamamen kulak arkasına oturarak kanalın açık kalmasını sağlar. Bu nedenle, açık işitme cihazları kulak kiri birikimi yaşayan kişiler için iyi bir seçim olabilir çünkü bu tür bir cihazın bu tür maddelerden zarar görme olasılığı daha düşüktür. Buna ek olarak, bazı insanlar açık işitme cihazını tercih edebilir çünkü seslerini algılamaları “tıkalı” gelmez.

Kulak içi işitme cihazları tamamen dış kulağın içine oturur ve hafif ila şiddetli işitme kaybı için kullanılır. Elektronik bileşenleri tutan kasa sert plastikten yapılmıştır. Bazı Kulak içi işitme yardımcıları, telecoil gibi belirli ek özelliklere sahip olabilir. Telecoil, kullanıcıların sesi mikrofonu yerine işitme cihazının devresi aracılığıyla almasına olanak tanıyan küçük bir manyetik bobindir. Bu, telefonda konuşmaları duymayı kolaylaştırır. Bir telecoil ayrıca indüksiyon döngü sistemleri adı verilen özel ses sistemleri kuran kamu tesislerinde insanların işitmesine yardımcı olur. İndüksiyon döngü sistemleri birçok, havaalanında ve oditoryumda bulunabilir. Kulak içi işitme yardımcıları genellikle küçük çocuklar tarafından kullanılmaz çünkü kılıfların kulak büyüdükçe sık sık değiştirilmesi gerekir.

Kanal yardımcıları kulak kanalına uyar ve iki stilde mevcuttur. Kanal içi Kulak içi işitme cihazı, bir kişinin kulak kanalının boyutuna ve şekline uyacak şekilde yapılmıştır. Tamamen kanal içi bir işitme cihazı neredeyse kulak kanalında gizlidir. Her iki tip de hafif ila orta derecede şiddetli işitme kaybı için kullanılır.

Advertisement

Küçük oldukları için, kanal yardımcıları bir kişinin ayarlaması ve çıkarması zor olabilir. Ek olarak, kanal yardımcıları, piller ve telefon bobini gibi ek cihazlar için daha az alana sahiptir. Küçültülmüş boyutları güç ve ses seviyesini sınırladığından, genellikle küçük çocuklar veya ileri ila çok ileri derecede işitme kaybı olan kişiler için önerilmez.


Leave A Reply