Kalp Krizinden Sonra Yaşam, Neler Olur? Sonrasında Nasıl Yaşamalısınız

0
Advertisement

Kalp krizinden sonra hayatınızda neler değişir? Neler olur? Kalp krizinden sonra nasıl yaşamalısınız, hayatınızda nelere dikkat etmelisiniz?

Çoğu insan ilk kalp krizinden kurtulur ve tam ve üretken bir hayat yaşamaya devam eder. Aynı şeyi yaptığınızdan emin olmak için atmanız gereken adımlar vardır.

kalp krizi

Tipik olarak, kalp krizinden sonra 2 gün ila bir hafta hastanede kalırsınız. Ancak komplikasyonlarınız varsa veya baypas ameliyatı gibi başka prosedürleriniz varsa, muhtemelen daha uzun kalacaksınız.

Hastanede ilk fark edebileceğiniz şeylerden biri ilaç rutininizin değişebileceğidir. Doktor dozunuzda veya aldığınız ilaç sayısında ayarlamalar yapabilir. Bunlar semptomlarınızı ve kalp krizinize yol açan şeyleri ilk etapta tedavi edecek ve kontrol edecektir.

İlaçlarınız hakkında doktorunuzla konuşmak önemlidir.
  • Aldığınız her ilacın adını bilin.
  • Bunları nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda net olun.
  • Yan etkiler hakkında doktorunuza danışın.
  • Her ilacın ne yaptığını ve neden aldığınızı öğrenin.
  • Aldığınız şeylerin bir listesini yapın. Acil bir durumda veya onlar hakkında başka bir doktorla konuşmanız gerekiyorsa yanınızda bulundurun.
Duygularınızı Yok Saymayın

Kalp krizinden sonra, aşağıdakileri hissetmek normaldir:

Advertisement
  • Korku
  • Depresyon
  • kaygı

Bunlar genellikle 2 ila 6 ay arasında sürer. Bunlar aşağıdakileri etkileyebilir:

  • Egzersiz yapabilme
  • Aile ve iş hayatı

Doktorunuz veya psikiyatr bir süre olumsuz duygularla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Neler yaşadığınızı da ailenize bildirin. Eğer bilmiyorlarsa yardım edemezler.

Yapmanız Gereken Değişiklikler

Kalp krizi ve kalp hastalığı riskinizi azaltmaya yardımcı olacak bazı şeyler yapmanız gerekir:

Sigara içmeyi bırakın

Sigara içiyorsanız, yapabileceğiniz en önemli şey – sadece kalbiniz için değil, tüm sisteminiz için – bırakmaktır. Aynı zamanda en zor değişikliklerden biridir. Ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

  • Sigarayı bırakmak için bir plan yapın
  • Tütün, nikotin sakızı ve reçeteli ilaçlar gibi alternatifleri öğrenin
  • İnsanların istifa etmesine yardımcı olacak destek grupları ve programları öğrenin
  • Daha önce deneyip bırakamadıysanız şimdi bırakamayacağınız anlamına gelmez. Çoğu insan bırakmadan önce birkaç kez denemek zorundadır.
  • İnsanların evinizde sigara içmemeleri için ısrar etmek de önemlidir. Sigara içenlerin de toplandığı yerlerden uzak durmaya çalışın. İkinci el duman (pasif içicilik), kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterolü tedavi edin

Bunların her ikisi de arterlerinize zarar verir. Zamanla kalp krizi ve felç riskini artırırlar. Egzersiz, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir. Ancak yeterli olmayabilirler. Size yardımcı olması için ilaç reçete edilebilir.

Obez - Şişmanlık

Advertisement
Diyabet ve obeziteyi yönetin

Diyabet ve obezite, kalp hastalığı ve kalp krizi için başlıca risk faktörleridir. Diyabetiniz varsa, kan şekerinizi kontrol altında tutmak için doktorunuzla birlikte çalışmanız önemlidir. Egzersiz, diyet ve bazı durumlarda ilaç yardımcı olabilir.

Obezite sadece kalp hastalığına değil, aynı zamanda diyabete de yol açabilir. Doktorunuz daha fazla yakarken daha az kalori almanın bir yolunu bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca sizi bir diyetisyene yönlendirebilir ve bir egzersiz programına sokabilir.

Sağlıklı bir diyetin özellikleri şunlardır;

  • Sağlıksız yağ oranı düşüktür
  • Her gün en az 4 ila 5 kez meyve ve sebze içerir
  • Haftada en az iki porsiyon balık bulunur
  • Her gün en az üç 1 porsiyon zengin lifli tam tahıl içerir
  • Sodyumda düşük (günde 1.500 miligramdan az)
  • İşlenmiş et yoktur.

Aldığınız ilaçlar nedeniyle başka kısıtlamalar olabilir. Yememeniz gereken yiyecekler olup olmadığını doktorunuza sorun.

Bir diyetisyenle çalışıyorsanız diyetinizi değiştirmek daha kolaydır. Menüleri planlamanıza ve tarifler bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı yiyecekler yemeye odaklanmanıza izin veren kaynaklar bulmanıza yardımcı olacaktır.

Rehabilitasyon programınızın bir parçası olarak bir diyetisyenle çalışmıyorsanız, doktorunuzdan sevk isteyin.

yaşlı çift egzersiz

Daha aktif olun

İyi kalp sağlığı için en önemli anahtarlardan biri kanepeden kalkmaktır. Bazı insanlar kalp krizinden sonra egzersiz yapmaktan korkarlar. Ancak, kalbinizi güçlendirmek ve gelecekteki kalp krizi ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak için yapmanız gereken tam olarak budur.

Doktorunuzla hangi egzersiz seviyesinin sizin için güvenli olduğu ve günlük rutininize nasıl daha fazla aktivite getirileceği hakkında konuştuğunuzdan emin olun. Hangi egzersiz seviyesine başlamanın güvenli olduğunu görmek için bir stres testi yaptırmanızı isteyebilir.

Ayrıca, egzersiz yaparken hangi uyarı işaretlerini izlemeniz gerektiğini ve bunlar hakkında ne yapmanız gerektiğini sorun.

Düzenli bir egzersiz rutini (örneğin, her biri 30 ila 35 dakika boyunca haftada üç ila beş kez) kalbinizi güçlendirmeye ve genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ancak asıl amaç günlük hayatta daha aktif hale gelmektir. Ne kadar aktif olursanız – hızlı yürüyüşler yapmak, çocuklarınız veya torunlarınızla oynamak, bisiklete binmek vb. İçin – daha güçlü ve sağlıklı olursunuz.

Advertisement

Kalp krizi, hayattan uzak durmanız ve yapmak istediğiniz şeyleri yapmamanız gerektiğine dair bir işaret değildir. Fiziksel ve zihinsel sağlığınızı önceliğiniz yapmak için bir işarettir.


Leave A Reply