Kaposi Sarkomu Nedir? Nedenleri Belirtileri Nelerdir? Çeşitleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Kaposi Sarkomu nedir? Hangi durumlarda meydana gelir, çeşitleri nelerdir? Kaposi Sarkomu nedenleri, belirtileri ve tedavi seçenekleri.

Kaposi Sarkomu

Kaposi Sarkomu Nedir?

Kaposi sarkomu (KS) kanserli bir tümördür. Genellikle ciltte birden fazla yerde ve aşağıdaki alanlardan bir veya daha fazlasında görülür:

  • burun
  • ağız
  • üreme organları
  • anüs

İç organlarda da büyüyebilir. Bunun nedeni Human herpesvirüs 8 veya HHV-8 adı verilen bir virüstür.

Kaposi Sarkomu

Amerikan Kanser Derneği’ne göre, Kaposi sarkomu “AIDS’i tanımlayan” bir durumdur. Bu, HIV pozitif bir kişide KS bulunduğunda, HIV’lerinin AIDS’e ilerlediği anlamına gelir. Genel olarak, bağışıklık sistemlerinin KS’nin gelişebileceği noktaya bastırıldığı anlamına da gelir.

Bununla birlikte, KS’niz varsa, bu mutlaka AIDS’iniz olduğu anlamına gelmez. KS, başka türlü sağlıklı bir kişide de gelişebilir.

Advertisement

Kaposi Sarkom Çeşitleri Nelerdir?

Birkaç KS türü vardır:

AIDS ile İlgili Kaposi Sarkomu

HIV pozitif popülasyonda KS, intravenöz ilaç kullanımı veya transfüzyon yoluyla HIV bulaşan diğerlerine kıyasla neredeyse sadece eşcinsel erkeklerde görülür. HIV enfeksiyonunun antiretroviral tedavi ile kontrol altına alınması KS’nin gelişimi üzerinde büyük bir etki yaratmıştır.

Klasik Kaposi Sarkomu

Klasik veya sade KS, çoğunlukla güney Akdeniz veya Doğu Avrupa kökenli yaşlı erkeklerde gelişir. Genellikle bacaklarda ve ayaklarda görülür. Daha az yaygın olarak, ağız ve gastrointestinal (GI) sistemin astarını da etkileyebilir. Yıllar boyunca yavaş yavaş ilerler ve çoğu zaman ölüm nedeni değildir.

Afrika Kutanöz Kaposi Sarkomu

Afrika Kutanöz KS, muhtemelen orada HHV-8 prevalansı nedeniyle Sahra altı Afrika’da yaşayan insanlarda görülür.

İmmünsüpresyonla İlişkili Kaposi Sarkomu

İmmünsüpresyona bağlı KS, böbrek veya diğer organ nakli yapılmış insanlarda görülür. Vücudun yeni bir organı kabul etmesine yardımcı olmak için verilen immünosüpresif ilaçlarla ilgilidir. Ayrıca HHV-8 içeren verici organ ile de ilişkili olabilir.

Kaposi Sarkomunun Belirtileri Nelerdir?

Kutanöz KS ciltte düz veya kabarık kırmızı veya mor bir yama gibi görünür. KS sıklıkla yüzde, burun veya ağız çevresinde veya cinsel organlar veya anüs çevresinde görülür. Farklı şekil ve boyutlarda birçok görünüme sahip olabilir ve lezyon zamanla hızlı bir şekilde değişebilir. Lezyon ayrıca yüzeyi bozulduğunda kanayabilir veya ülserleşebilir. Alt bacakları etkiliyorsa, bacağın şişmesi de olabilir.

Advertisement

KS, akciğerler, karaciğer ve bağırsaklar gibi iç organları etkileyebilir, ancak bu, cildi etkileyen KS’den daha az yaygındır. Bu olduğunda, genellikle görünür bir belirti veya semptom yoktur. Bununla birlikte, yere ve büyüklüğe bağlı olarak, akciğerleriniz veya gastrointestinal sisteminizde ise kanama yaşayabilirsiniz. Nefes darlığı da görülebilir. KS’yi geliştirebilecek başka bir alan, iç ağzın astarıdır. Bu semptomlardan herhangi biri tıbbi yardım almak gerekir.

Sıklıkla yavaş ilerlese de KS sonuçta ölümcül olabilir. Her zaman KS tedavisi görmelisiniz.

Tropikal Afrika’da yaşayan erkeklerde ve küçük çocuklarda görülen KS formları en ciddidir. Tedavi edilmezlerse, bu formlar birkaç yıl içinde ölümle sonuçlanabilir.

Klasik KS yaşlı insanlarda göründüğü ve gelişmesi ve büyümesi yıllar sürdüğü için, KS’leri ölümcül olacak kadar ciddi hale gelmeden önce birçok insan başka bir durumdan ölür.

AIDS ile ilişkili KS genellikle tedavi edilebilir ve kendi başına bir ölüm nedeni değildir.

Kaposi Sarkomu Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorunuz genellikle KS’yi görsel bir muayene ve sağlık geçmişiniz hakkında bazı sorular sorarak teşhis edebilir. Diğer koşullar KS’ye benzeyebileceğinden, ikinci bir test gerekebilir. KS’nin görünür belirtileri yoksa, doktorunuz şüphelendiyse, daha fazla teste ihtiyacınız olabilir.

KS testi, şüpheli lezyonun nerede olduğuna bağlı olarak aşağıdaki yöntemlerden herhangi biri ile gerçekleştirilebilir:

  • Biyopsi, hücrelerin şüpheli bölgeden çıkarılmasını içerir. Doktorunuz bu örneği test için bir laboratuvara gönderecektir.
  • Bir röntgen doktorunuzun akciğerlerde KS belirtileri aramasına yardımcı olabilir.
  • Bir endoskopi, yemek borusu ve mideyi içeren üst GI yolunun içini görüntülemek için bir prosedürdür. Doktorunuz, GI yolunun içini görmek ve biyopsiler veya doku örnekleri almak için bir kamera ve bir biyopsi aracıyla uzun, ince bir tüp kullanabilir.
  • Bronkoskopi akciğerlerin endoskopisidir.

Kaposi Sarkomu Tedavileri Nelerdir?

KS’yi tedavi etmenin birkaç yolu vardır, bunlar arasında:

  • cerrahi
  • kemoterapi
  • antiviral bir ajan olan interferon
  • radyasyon bulunur.

En iyi tedaviyi belirlemek için doktorunuzla konuşun. Duruma bağlı olarak, bazı durumlarda gözlem de önerilebilir. AIDS ile ilişkili KS’li birçok insan için, AIDS’i antiretroviral ile tedavi etmek KS’yi de tedavi etmek için yeterli olabilir.

Cerrahi

KS tümörlerini cerrahi olarak çıkarmanın birkaç yolu vardır. Birisi sadece birkaç küçük lezyona sahipse ameliyat kullanılır ve gerekli olan tek müdahale olabilir.

Tümörü dondurmak ve öldürmek için kriyoterapi yapılabilir. Tümörü yakmak ve öldürmek için elektrodesikasyon yapılabilir. Bu tedaviler sadece bireysel lezyonları tedavi eder ve altta yatan HHV-8 enfeksiyonunu etkilemedikleri için yeni lezyonların gelişmesini engelleyemez.

Advertisement
Kemoterapi

Doktorlar kemoterapiyi dikkatli kullanırlar çünkü birçok hastada bağışıklık sistemi zaten düşüktür. KS tedavisinde en sık kullanılan ilaç doksorubisin lipit kompleksidir (Doksil). Kemoterapi genellikle sadece büyük bir cilt tutulumu olduğunda, KS iç organlarda semptomlara neden olduğunda veya küçük cilt lezyonları yukarıdaki kaldırma tekniklerinden herhangi birine yanıt vermediğinde kullanılır.

Diğer Tedaviler

İnterferon, insan vücudunda doğal olarak oluşan bir proteindir. Doktor, sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahipse KS’li hastalara yardımcı olmak için tıbbi olarak geliştirilmiş versiyonu enjekte edebilir.

Radyasyon, vücudun belirli bir bölümünü hedef alan yüksek enerjili ışınları hedef alır. Radyasyon tedavisi sadece lezyonlar vücudun büyük bir kısmında görünmediğinde yararlıdır.

Uzun Vadeli Görünüm Nedir?

KS tedavi edilebilir. Çoğu durumda, çok yavaş gelişir. Bununla birlikte, tedavi olmazsa, bazen ölümcül olabilir. Tedavi seçeneklerini doktorunuzla görüşmek her zaman önemlidir

KS’niz olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza görünün ve hemen tedaviye başlayın.

Kaposi Sarkomunu Nasıl Önleyebilirim?

KS olan birinin lezyonlarına dokunmamalısınız.

HIV pozitifseniz, organ nakli yaptıysanız veya KS gelişme olasılığı yüksekse, doktorunuz oldukça aktif antiretroviral tedavi (HAART) önerebilir. HAART, HIV pozitif olan kişilerin HIV enfeksiyonuyla savaştığı için KS ve AIDS geliştirme olasılığını azaltır.


Leave A Reply