Karıncalar Hakkında İlginç Bilgiler, Karıncaların Özelliklerine Dair Gerçekler

0
Advertisement

Karıncaların özellikleri nelerdir? Karıncalar hakkında ilginç bilgiler, karıncaların özellikleri ve yaşamlarına dair ilginç gerçekler.

karınca

Kaynak: pixabay.com

Karıncalar

Karıncalar sosyal böceklerdir. 12.000’den fazla karınca türü olmakla birlikte bir o kadar da keşfedilmemiş tür olduğu düşünülmektedir. Karıncalar gezegenimizde 130 milyon yıl önce görülmeye başladı. Antartika dışındaki tüm kıtalarda bulunurlar. Tropik ormanlar, çoğu karınca türü için ev sahipliği yapmaktadır. Karıncalar toprağın kalitesini artırır ve bahçelerdeki parazitleri ve istenmeyen böcekleri ortadan kaldırır. Ayrıca insanlara gıda kaynağı olarak da kullanılabilirler. Yararlı karıncaların aksine, bazı türler zararlı olarak sınıflandırılır, çünkü hayvanlara ve insanlara karşı saldırırlar (ısırık).

karınca

Kaynak: pixabay.com

İlginç Karınca Gerçekleri:
  • Karıncalar, türlerine göre 0,03 ila 2 inç uzunluğa sahiptir.
  • Karıncalar büyük kafa, dirsekli antenler, güçlü çeneler, dar bel ve üç çift bacaktan oluşur. Kraliçe karıncanın ve bazı türlerde erkeklerinin kanatları vardır.
  • Karıncalar zayıf görme yeteneğine sahiptir. Ses, dokunma ve kimyasal sinyaller (feromonlar adı verilen maddeler) aracılığıyla iletişim kurarlar.
  • Karıncalar çok başarılı bir hayvan grubudur. Dünyada kişi başına yaklaşık 1.5 milyon karınca yaşar. Karıncaların tüm nüfusunun ağırlığı, insan nüfusunun ağırlığına eşittir.
  • Karıncalar, gündüz ve gece boyunca türlerine bağlı olarak aktif olabilirler.
  • Karıncalar, kendi ağırlığının 50 katı yük taşıyabilir.
  • Karıncalar hem et hem ot yerler. Beslenmeleri tohum, mantar, nektar ve böcekleri temel alır. Bazı büyük karınca türleri, sürüngenler, kuşlar ve küçük memelileri yerler.
  • Karıncalar çok çalışkan ve yardımlaşan hayvanlardır. İki tane mideleri vardır, biri kendi ihtiyaçları için ve diğeri koloninin diğer üyelerine yiyecek saklamak için tasarlanmışlar. Karıncaların öpüşmesine benzeyen şey, aslında ağızdan beslenmedir. Bu yemleme yöntemi “sosyal” mideden yiyecek temin eder.
  • Karıncalar, işçiler (dişiler), dronlar (erkekler) ve kraliçe olmak üzere koloni kurarlar. İşçiler yiyecek toplarlar, koloninin genç üyeleri ve kraliçe ile ilgilenirler. Dronların, kraliçenin döllenmesinden ve binlerce yumurtanın kuluçkasından sorumludur.
  • Koloniler birkaç düzine veya birkaç milyon karıncadan oluşabilir. Kaydedilen en geniş karıncalar kolonisinin yarıçapı 3750 mildir.
  • Vahşi doğada görülebilen bütün karıncalar dişi işçilerdir.
  • Bazı karıncalar, giriş deliklerini tıkamak ve istenmeyen konukları koloni dışında tutmak için başlarını kullanırlar.
  • Bazı karıncalar son derece zehirlidir. Karınca tek bir ısıkla, 12 arının sokmasıyla aynı miktarda toksin verebilir.
  • Karıncalar kolonideki rolleri ve türlerine bağlı olarak birkaç haftadan bir yıla kadar hayatta kalabilir. Kraliçe 30 yıl yaşayabilir.
karınca

Kaynak: pixabay.com

İNEK BESLEYEN KARINCALAR

Birçok karınca çeşidi, gül biti, kırmız böceği gibi küçük böcekleri yetiştirir. Mısır tarlalarında rastlanan kahverengi karıncalar bunlardandır. Karıncalar tıpkı insanların koyunlara, ineklere yaptığı gibi, yetiştirdikleri gül bitlerine çobanlık ederler. Gül bitinin kırmız böceklerinin emdikleri bitki özsularının bir kısmı vücutlarında tatlı bir sıvı haline gelir; karıncalar bunu pek sever, onlara hafif hafif vurarak bu tatlı sıvıyı «sağarlar». Bunlara, karıncaların sağmak için besledikleri inekler diyebiliriz.

Karıncalar bu «ineklerini», çevrelerine ottan, topraktan çitler yaparak düşmanlarından korurlar. Kışın da bunların yumurtalarını yuvalarında saklar, baharda dışarı çıkararak, beslenebilecekleri bitkilere bırakırlar. Zengin özsuyu emebilsinler diye «karınca çobanlar» bunların yerini sık sık değiştirir, bir daldan bir dala götürürler.


Leave A Reply