Kimyada Reaktant (Reaktif) Nedir? Örnekler

0
Advertisement

Kimyada reaktant, reaktif nedir? Kimyasal reaksiyonlardaki reaktantlar nasıl bulunur? Reaktant örnekleri, hakkında bilgi.

Kimyada Reaktant (Reaktif) Nedir? Örnekler

Reaktantlar kimyasal reaksiyondaki başlangıç ​​maddeleridir. Reaktantlar veya Reaktifler, kimyasal bağların kırıldığı ve yeni ürünler üretmek için oluşturulduğu kimyasal bir değişime uğrarlar. Kimyasal bir denklemde, reaktantlar okun sol tarafında, ürünler ise sağ tarafında listelenir. Bir kimyasal reaksiyonda hem sol hem de sağ işaret eden bir ok varsa, o zaman okun her iki tarafındaki maddeler de tepkime (reaktant) maddeleridir, aynı zamanda ürünlerdir (reaksiyon aynı anda her iki yönde de ilerler).

Dengeli bir kimyasal denklemde, her bir elementin atom sayısı reaktantlar ve ürünler için aynıdır.

Reaktant örnekleri

Denklem ile genel bir reaksiyon verilebilir:

A + B → C

Advertisement

Bu örnekte, A ve B, reaktanlardır ve C, üründür. Bununla birlikte, bir reaksiyonda birden fazla reaktant olması gerekmez. Ayrışma reaksiyonunda, örneğin:

C → A + B

C, reaktant iken, A ve B ürünlerdir.

H2 (hidrojen gazı) ve O2 (oksijen gazı) sıvı su oluşturmak için reaksiyona girdiklerinde, reaksiyondaki reaktantlardır:

2 H2 (g) + 02 (g) → 2 H20 (s).

Bu denklemde fark kütlesi korunur. Denklemin hem reaktant hem de ürün tarafında 4 atom hidrojen ve 2 oksijen atomu vardır. Maddenin durumu (k = katı, s = sıvı, g = gaz, aq = sulu) her bir kimyasal formülden sonra belirtilmiştir.

Advertisement


Leave A Reply