Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevre Üzerindeki Etkileri

0

Kimyasal maddeler çevremize ve insan sağlığına ne gibi etkilerde bulunur? Kimyasalların sağlığa ve çevreye etkileri hakkında bilgi.

Kimyasal Maddelerin İnsan Sağlığı ve Çevre Üzerindeki Etkileri

Kimyasallar nelerdir?

Kimyasallar, Dünya’daki tüm canlı ve canlı olmayan şeyleri oluşturan temel yapı taşlarıdır. Çevrede doğal olarak birçok kimyasal bulunur ve hava, su, yiyecek ve evlerimizde bulunabilir. Bazı kimyasallar sentetiktir ve her gün ilaçlardan bilgisayarlara, kumaşlara ve yakıtlara kadar birçok üründe kullanılmaktadır. Diğer kimyasallar kasten yapılmaz, kimyasal işlemlerin yan ürünleridir.

Yaşamımızın kalitesini iyileştirmek için birçok kimyasal madde kullanılmaktadır ve çoğu çevre ve insan sağlığına zararlı değildir. Bununla birlikte, bazı kimyasallar belirli miktarlarda zarar verme potansiyeline sahiptir ve sadece potansiyel riskler uygun şekilde yönetildiğinde kullanılmalıdır.

Kimyasallar çevreyi nasıl etkiler?

Kimyasallar üretildiklerinde, kullanıldığında veya bertaraf edildiğinde hava, su ve toprağa karışırlar. Çevreye olan etkileri, açığa çıkan kimyasalın miktarı, kimyasalın türü ve konsantrasyonu ile bulunduğu yerde belirlenir. Bazı kimyasallar, anında ve görünür bir etkisi olmadığında bile çevreye bırakılırsa zararlı olabilir. Bazı kimyasallar, gıda zincirine girebilmeleri ve uzun yıllar boyunca çevrede birikmeleri ve / veya devam etmeleri nedeniyle endişe uyandırır.

Kazalar veya ev kimyasallarının yanlış kullanımı yanık ve zehirlenme gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kimyasal maddelerin uzun vadeli sağlık etkileri de olabilir. Bunlar, genellikle belirli kimyasallara uzun bir süre maruz kalmanın sonucudur.

Kimyasal maddelere bağlı olarak, uzun süreli sağlık etkileri şunları içerebilir:

Organ hasarı
bağışıklık sisteminin zayıflaması
Üreme sorunları ve doğum kusurları
Çocukların zihinsel bilişsel veya fiziksel gelişimine etkileri
kanser

Bir kişinin tehlikeli kimyasallara maruz kalmasının bazı yaygın yolları şunlardır:

Su. Maruziyet, insanların kirli yeraltı sularını veya yüzey sularını içtikleri veya yüzdükleri veya duş aldıkları zaman oluşabilir. Doğrudan cilt teması ayrıca yüzme ve duş gibi aktiviteler sırasında ortaya çıkan bir maruz kalma yoludur.

Toprak, Tortu veya Toz. İnsanlar, kazara yutması, nefes alması veya doğrudan cilt teması olması halinde toprak, tortu veya tozdaki tehlikeli kimyasallara maruz kalabilir. Çocuklar bu maruziyet yollarına oldukça hassastır. Günlük aktivitelerinde, çocuklar sık ​​sık ağızdan temasa geçme ve gıda olmayan maddeleri ağızlarına sokma eğilimindedirler.

Hava. İnsanlar tehlikeli kimyasal buharda veya tehlikeli kimyasallar veya toz nedeniyle kirlenmiş havalarda nefes aldığında ortaya çıkabilir.

Gıda. İnsanlar yedikleri yiyeceklerle tehlikeli kimyasallara maruz kalabilirler. Gıda tehlikeli kimyasallarla temas ederse, gıda kontaminasyonu oluşabilir. Ayrıca, kontamine balıkların tüketilmesi gibi yiyecek zincirinde daha da oluşabilir.


Leave A Reply