Körebe nasıl bir oyundur ve körebe nasıl oynanır? Körebe oyununun kuralları ve dikkat edilmesi gereken hususları nelerdir? Körebe ismi nereden gelmektedir.
Körebe Nasıl Oynanır?
“Körebe” oldukça eski bir çocuk oyunudur. Günümüzde pek popüler olmasa dahi bu oyun 10 ile 12 çocuk arasında oynanırsa daha makbul olur ancak daha az çocuk ile de oynanabilir. Oyunun oynanışına gelince : Öncelikle bir ebe belirlenmelidir. Ardından ebenin gözleri bir bez yardımı ile sıkıca ama gözlere zarar vermeyecek şekilde sadece önünü göremeyeceği bir şekilde bağlanır. Oyunun adı da zaten buradan gelir önünü görmeyen bir ebe yani KÖREBE. Ebe ortada kalır ve diğer oyuncular etrafında dönerek türkü ve şarkı söylemeye başlarlar.
“Bil bakalım ben kimi?” “Elinde değnek var ve gör bakalım bizi körebe” ya da benzeri şarkı ve tekerlemeler ile bir halka halinde ebenin etrafında tüm çocuklar döner. İşte bu sebeple kalabalık oynanması körebe oyunu için çok daha iyi olacaktır. Ebe bir kişiyi yakalar ve elleri ile yüzünü gözünü inceler. Tabii ebenin çok sert bir şekilde de hareket etmemesi gerekir. Yoksa arkadaşına istemeden de olsa zarar verebilir ya da canını yakabilir. Kim olduğunu anlar ve ismini söyler eğer doğru ise o kişi ebe olur eğer değilse aynı kişi ebe olmayı devam ettirir. Körebeyi ister ev de isterseniz de güvenli bir alanda dışarıda oynayabilirsiniz.
Körebe açık havada veya geniş bir alanda, “Ebe” olarak adlandırılan bir oyuncunun gözleri bağlı olduğu ve diğer oyunculara onları görmeden dokunmaya çalıştığı geniş bir alanda oynanır. diğer oyuncular dağılmış ve “ebe” olan kişiden kaçınmaya çalışırlar, düz bir şekilde saklanırlar ve bazen yön değiştirmeleri için onları etkilemeleri için hafif alaycı sözlerde edebilirler.
Körebe ideal olarak tehlikeli engelleri olmayan bir alanda oynanır, böylece “EBE” oyuncusu bir şeye takılmasından veya bir şeye çarpmaktan zarar görmez.

1912 yılında yayınlanmış bir broşürde körebe oynayan Çin’li çocuklar
Dünyadan Değişik Versiyonları
Oyunun birkaç versiyonu var:
Bir versiyonda, Ebe tarafından yakalanan ilk oyuncu daha sonra ebe olur ve oyunun başka bir turu oynanır.
Başka bir sürümde, herhangi bir oyuncu ebe tarafından yakalandığında, o oyuncu oyun dışındadır. Oyun, tüm oyuncular oyundan çıkana kadar devam eder, bu noktada oyunun başka bir turu başlar, yakalanan ilk oyuncu veya son oyuncu bir sonraki ebe olur.
Yine başka bir versiyonda, yakalanan kişinin yüzünü hisseder ve kişiyi tanımlamaya çalışır ve sadece kişi doğru bir şekilde tanımlanırsa kişi ebe olur.
Eşsiz bir Japon versiyonunda, genç kızlar kimonolarında giyinir. Körebe olmuş kız, hem gözleri bağlı hem de tam bir fincan çay taşırken diğer kızları yakalamalı veya dokunmalıdır. Bu, Shuntei Miyagawa’nın Tokyo Matsuki Heikichi tarafından 1899’da yayınlanan tahta oymacılık baskısı Kodomo-no-Asobi’de (Çocuklar Oynayanlar) tasvir edilmiştir.
16 yorum
bu körebe oyunu bizimkinden farklı
çok güzel bir oyun
bu körebe çok güzel ben bu siteye ödev içn girdim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aloha çok güzel bu oyunlar
bunun ingilizcesi yok mu ?
Süper Bi site Bu ya ödevime çok yardımcı oldu 😀
iyi bir site 😀
bence güzel
aynen çok yardımcı oldu
performansıma cookkk yardım etti b site
bence harika bir oyun herkese tavsiye ederim arkadaşlar.:)
ARKADSLAR ÇOK GÜZEL Bİ SİTE DEİLMİİİİ ?????? 🙂
Sağlun ödev yapmama çok yardım ettiniz.
Hic guzel degil hic yardimci olmadi cok kisa
afferim
çok güzel bir site tavsiye ederim