Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir? Kronik Yorgunluğun Nedenleri Tedavisi

0
Advertisement

Kronik Yorgunluk Sendromu nedir? Kronik Yorgunluk neden olur, belirtileri nelerdir? Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisi ve yapılabilecek önlemler.

yorgun

Kaynak: pexels.com

Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu (KYS), dinlenme ile geçmeyen ve altta yatan bir tıbbi durumla açıklanamayan aşırı yorgunluk ile karakterize bir hastalıktır.

KYS ayrıca miyaljik ensefalomiyelit (ME) veya sistemik efor intoleransı hastalığı (SEID) olarak da adlandırılabilir.

KYS’nin nedenleri henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı teoriler arasında viral enfeksiyon, psikolojik stres veya faktörlerin bir kombinasyonu yer alır. Tek bir neden tespit edilmediğinden ve diğer birçok durum benzer semptomlar ürettiği için KYS’nin teşhis edilmesi zor olabilir.

KYS için test yoktur. Bir teşhis belirlerken doktorunuz yorgunluğunuz için diğer nedenleri dışlamak zorundadır.

KYS daha önce tartışmalı bir teşhis olsa da, şimdi tıbbi bir durum olarak kabul edilmektedir. KYS herkesi etkileyebilir, ancak kadınlar arasında daha yaygındır. Şu anda kesin tedavi yok, ancak tedavi semptomları hafifletebilir.

Advertisement

Semptomlar, tedavi seçenekleri ve görünüm de dahil olmak üzere KYS hakkında bilmeniz gerekenler şunlardır.

KYS’ye ne sebep olur?

KYS’nin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, katkıda bulunan faktörlerin şunları içerebileceğini düşünüyor:

  • virüsler
  • zayıflamış bir bağışıklık sistemi
  • stres
  • hormonal dengesizlikler

Bazı insanların genetik olarak KYS geliştirmeye yatkın olmaları da mümkündür.

KYS bazen viral bir enfeksiyondan sonra gelişebilse de, KYS’ye neden olan tek bir enfeksiyon türü bulunmamıştır. KYS ile ilgili olarak incelenen bazı viral enfeksiyonlar şunları içerir:

  • Epstein-Barr virüsü (EBV)
  • insan herpesvirüsü 6
  • Ross Nehri virüsü (RRV)
  • kızamıkçık virüsü

Coxiella burnetii ve Mycoplasma pneumoniae gibi bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar da KYS ile ilişkili olarak incelenmiştir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), KYS’nin belirli bir koşul yerine birden çok farklı koşulun son aşaması olabileceğini ileri sürdü.

Advertisement

KYS’li insanlar bazen bağışıklık sistemleri zayıflayabilir, ancak doktorlar bunun bozukluğa neden olmak için yeterli olup olmadığını bilmiyorlar.

KYS’li kişilerde bazen anormal hormon seviyeleri olabilir. Doktorlar bunun da önemli olup olmadığı konusunda henüz bir karara varmadı.

KYS için risk faktörleri

KYS en sık 40 ve 50 yaşlarında görülür.

Cinsiyet, KYS’de de önemli bir rol oynar, çünkü kadınlar iki ila dört kat daha fazla KYS tanısı erkeklerden daha olasıdır.

KYS riskinizi artırabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • genetik eğilim
  • alerjiler
  • stres
  • çevresel faktörler
yorgun

Kaynak: pixabay.com

KYS belirtileri nelerdir?

KYS belirtileri kişiye ve durumun ciddiyetine göre değişir.

En yaygın belirti, günlük aktivitelerinize müdahale edecek kadar şiddetli yorgunluktur. KYS tanısı koymak için, olağan günlük aktivitelerinizi yorgunluk sebebiyle gerçekleştirme kabiliyetiniz önemli ölçüde azalmış olmalıdır, en az 6 ay sürmelidir. Yatak istirahati ile iyileştirilemez.

Ayrıca, egzersiz sonrası halsizlik (PEM) olarak adlandırılan fiziksel veya zihinsel aktivitelerden sonra aşırı yorgunluk yaşarsınız. Bu yorgunluk, aktiviteden sonra 24 saatten fazla sürebilir.

KYS ayrıca aşağıdakiler gibi uyku problemleri getirebilir:

  • bir gece uykusundan sonra tazelenmemiş hissetmemek
  • kronik uykusuzluk
  • diğer uyku bozuklukları
  • Ayrıca, aşağıdakilerle de karşılaşabilirsiniz:
  • hafıza kaybı
  • azalmış konsantrasyon
  • ortostatik intolerans (yatmaktan ya da oturmaktan ayakta durma pozisyonlarına çekmek, başınızda hafif, baş dönmesi ya da baygınlık hissi verir)

KYS’nin fiziksel semptomları şunları içerebilir:

  • kas ağrısı
  • sık sık baş ağrısı
  • kızarıklık veya şişme olmadan çok eklemli ağrı
  • sık boğaz ağrısı
  • boynunuzdaki ve koltuk altlarınızdaki hassas ve şişmiş lenf düğümleri

Semptomlar bazen tamamen ortadan kalkabilir, bu da remisyon olarak adlandırılır. Bununla birlikte, semptomların nüksetme olarak adlandırılan daha sonra geri dönmesi hala mümkündür.

Advertisement

Bu remisyon ve nüksetme döngüsü semptomlarınızı yönetmeyi zorlaştırabilir, ancak mümkündür.

KYS nasıl teşhis edilir?

KYS, teşhis edilmesi çok zor bir durumdur.
KYS taraması için herhangi bir tıbbi test yoktur. Belirtileri diğer birçok koşula benzer. KYS’li birçok insan “hasta görünmez”, bu nedenle doktorlar gerçekten sağlık durumları olduğunu fark etmeyebilirler.

Bir KYS teşhisi almak için doktorunuz diğer olası nedenleri ekarte edecek ve tıbbi geçmişinizi sizinle birlikte gözden geçirecektir.

En azından daha önce bahsedilen temel semptomlara sahip olduğunuzu doğrulayacaklar. Ayrıca açıklanamayan yorgunluğunuzun süresini ve şiddetini de sorarlar.

Yorgunluğunuzun diğer olası nedenlerini ortadan kaldırmak tanı sürecinin önemli bir parçasıdır. KYS’ye benzeyen semptomları olan bazı durumlar şunlardır:

  • mononükleoz
  • Lyme hastalığı
  • çoklu skleroz (MS)
  • Lupus (SLE)
  • hipotiroidizm
  • fibromiyalji
  • majör depresif bozukluk
  • şiddetli obezite
  • uyku bozuklukları

Antihistaminikler ve alkol gibi bazı ilaçların yan etkileri KYS semptomlarını da taklit edebilir.

KYS semptomları ve diğer birçok durum arasındaki benzerlikler nedeniyle, kendi kendine teşhis koymamak önemlidir. Belirtileriniz hakkında doktorunuzla konuşun. Rahatlamak için sizinle birlikte çalışabilirler.

KYS nasıl tedavi edilir?

Şu anda KYS için özel bir tedavi yoktur. Her insanın farklı semptomları vardır ve bu nedenle bozukluğu yönetmek ve semptomlarını hafifletmek için farklı tedavi türleri gerektirebilir.

Sizin için en iyi tedavi planını oluşturmak için sağlık uzmanları ekibinizle birlikte çalışın. Sizinle tedavilerin olası faydalarını ve yan etkilerini gözden geçirebilirler.

Egzersiz sonrası halsizlik (PEM) semptomlarının giderilmesi

PEM, küçük fiziksel, zihinsel veya duygusal efor bile KYS semptomlarının kötüleşmesiyle sonuçlanır. Kötüleşme semptomları genellikle 12 ila 48 saat arasında gerçekleşir. Aktiviteden sonra günler hatta haftalar boyunca devam eder.

İlerleme hızı olarak da adlandırılan etkinlik yönetimi, PEM alevlenmelerinden kaçınmak için dinlenme ve aktiviteyi dengelemeye yardımcı olabilir. Zihinsel ve fiziksel aktiviteler için bireysel sınırlarınızı bulmanız, bu aktiviteleri planlamanız ve daha sonra bu sınırlar dahilinde kalmak için dinlenmeniz gerekir.

Advertisement

Bazı doktorlar bu sınırlar içinde kalmayı “enerji zarfı” olarak adlandırmaktadır. Etkinliklerinizin günlüğünü tutmak kişisel sınırlarınızı bulmanıza yardımcı olabilir. Şiddetli aerobik egzersizin çoğu kronik durum için iyi olmasına rağmen, KYS’li kişilerin bu tür egzersiz rutinlerine tolerans göstermediğini belirtmek önemlidir.

Ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri

Bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak belirtilerinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Kafein alımınızı sınırlamak veya ortadan kaldırmak, daha iyi uyumanıza ve uykusuzluğunuzu azaltmanıza yardımcı olabilir. Nikotin ve alkolden de kaçınmalısınız.

Geceleri uyku yeteneğinize zarar veriyorsa, gün boyunca uyuklamaktan kaçının. Bir uyku rutini oluşturun. Her gece aynı saatte yatın ve her gün aynı saatte uyanmayı hedefleyin.

İlaçlar

Tipik olarak, hiç bir ilaç tüm semptomlarınızı tedavi edemez. Ayrıca, belirtileriniz zamanla değişebilir, bu nedenle ilaçlarınız da gerekebilir.

Birçok durumda, KYS depresyonu tetikleyebilir veya bir semptom olabilir. Düşük doz antidepresan tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri size huzurlu bir gece uykusu vermezse, doktorunuz uyku yardımı önerebilir. Ağrı azaltıcı ilaç, KYS’nin neden olduğu ağrı ve eklem ağrısı ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Uzun vadede ne beklenebilir?

Artan araştırma çabalarına rağmen, KYS kesin bir nedeni ve tedavisi olmayan karmaşık bir durumdur. KYS yönetimi bu nedenle zor olabilir.

Kronik yorgunluğunuza uyum sağlamak için muhtemelen yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekecektir. Sonuç olarak, depresyon, kaygı veya sosyal izolasyon yaşayabilirsiniz. Kararlar ve geçişler yaparken bir destek grubuna katılmanın faydalı olabileceğini görebilirsiniz.

KYS herkes için farklı ilerler, bu nedenle ihtiyaçlarınızı karşılayan bir tedavi planı oluşturmak için doktorunuzla birlikte çalışmak önemlidir.

Advertisement


Leave A Reply