Kulaklı ve Kulaksız Hayvanlar

0
Advertisement

Hayvanların kulakları nerededir? Kulaklarını göremediğimiz hayvanların kulakları yok mudur? Bizden iyi duyan hayvanlar hangileridir?

Kulakları olan canlılar yalnız biz değiliz. Hayvanların da kulakları vardır.Bir çok hayvanda kulak görebilirsiniz fakat kurbağanın yahut balığın kulaklarını bulabilir misiniz? Kurbağanın kulakları bizimkilerine pek benzemez. Kurbağanın kulakları gözlerinin tam arkasındaki büyük dairelerdir. Bu daireler kalın deriden yapılmıştır. Balıkların kulakları başlarının içinde, derindedir. Onların kulakları yoktur.

Uzun kulaklı baykuşların kulaklarını görebildiğinizi zannedersiniz, halbuki göremezsiniz. Kulak zannettiğiniz sadece tüyleridir. Kuşların dışta kulakları yoktur. İç kulakları bizimkilerine benzer. Dışta kulaklarına giden delikler vardır, fakat bu delikler tüyle örtülüdür. Böceklerin çoğu kulaksızdır. Bir çeşit çekirgenin kulakları varsa da bunları bulmak kolay değildir. Kulağı bulmak için baş tarafa bakarsınız. Halbuki bu çekirgenin kulakları kanatlarının altındadır.

Kulak bir çok hayvanlar için pek önemlidir. Meselâ, tavşanın kulakları tavşanı düşmanlarından korumaya yardım eder. Tavşanın dövüşme silâhı olmadığı için düşmanlarından saklanarak ve koşarak korunur. Tavşanların kulakları iyi olmasaydı ne zaman saklanmak ve kaçmak gerektiğini pek bilemezdi.

Çoğumuz kulağımızın dış kısmını hareket ettirmeyiz. Bir çok hayvanlar ise kulaklarını hareket ettirebilir. Bir köpeğin kulaklarını diktiğini görmüşsünüzdür. Kulakları hareket ettirmenin hayvanlara faydası vardır. Bu suretle ses dalgalarını daha iyi yoklayabilirler.

Bazı hayvanlar bizden daha iyi işitir. Bizim işitemiyeceğimiz kadar hafif sesleri işitebilirler. Bundan başka bazıları bizim işitemeyeceğimiz kadar yüksek ve alçak sesleri de duyarlar.

Advertisement

Köpeklerin kulakları çok keskindir. Köpek düdükleri vardır ki köpekler işittiği halde insanlar işitemez. Bu düdüklerin çıkardıkları, ses bizim kulaklarımız için çok yüksektir.

İnsanlar uzun zaman yarasaların karanlıkta neden etraflarına çarpmadıklarına şaşmışlardır. Bir çok kimseler yarasaların karanlıkta gördüklerini sanmışlardır. Artık bu zanlarının yanlış olduğunu biliyoruz. Yarasalar az ışıkta görürler, fakat karanlıkta göremezler. Etraflarına çarpmamalarının sebebi yarasaların bizim duyamayacağımız sesleri duymaları ve çıkarmalarındandır.

Yarasalar uçarken bizim duyamayacağımız kadar yüksek sesler çıkarır. Yakınlarında bulunan herhangi sert bir şey geriye yankılar gönderir. Yarasaların o kadar keskin kulakları vardır ki bu yankıları duyabilirler. Bu yankılar onlara kılavuzluk eder.


Leave A Reply