Kuru Hastalığı Nedir? Kuru Nedenleri Bulaşması Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Kuru hastalığı nedir, nasıl bir hastalıktır? Kuru hastalığı nedenleri, belirtileri ve bulaşma yolları nelerdir? Kuru nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Kuru nedir?

Kuru nadir ve ölümcül bir sinir sistemi hastalığıdır. En yüksek prevalansı 1950’ler ve 1960’larda Yeni Gine dağlık bölgelerindeki Fore halkı arasında meydana geldi. Fore halkı, cenaze törenleri sırasında cesetlerin beyinlerini yiyerek, yamyamlık yaparak hastalığa yakalandı.

kuru hastalığı

Kuru adı “titreme” veya “korku içinde titreme” anlamına gelir. Hastalığın semptomları arasında kas seğirmesi ve koordinasyon kaybı bulunur. Diğer belirtiler arasında yürüme güçlüğü, istemsiz hareketler, davranış ve ruh hali değişiklikleri, demans ve yeme güçlüğü yer alır. İkincisi yetersiz beslenmeye neden olabilir. Kuru’nın bilinen bir tedavisi yoktur. Genellikle kasılmalardan sonraki bir yıl içinde ölümcüldür.

Kuru’nın belirlenmesi ve incelenmesi bilimsel araştırmalara çeşitli şekillerde yardımcı olmuştur. Enfeksiyöz bir ajandan kaynaklanan ilk nörodejeneratif hastalıktı. Creutzfeldt-Jakob hastalığı, Gerstmann-Sträussler-Scheinker hastalığı ve ölümcül ailesel uykusuzluk gibi yeni bir hastalık sınıfının yaratılmasına yol açtı. Bugün kuru çalışması nörodejeneratif hastalıklar üzerine yapılan araştırmaları etkilemektedir.

Kuru belirtileri nelerdir?

Parkinson hastalığı veya inme gibi daha yaygın nörolojik bozuklukların belirtileri kuru semptomlara benzeyebilir. Bunlar:

Advertisement
  • yürüme zorluğu
  • Zayıf Koordinasyon
  • yutma güçlüğü
  • konuşma bozukluğu
  • huysuzluk ve davranış değişiklikleri
  • bunama
  • kas seğirmesi ve titreme
  • nesneleri kavrayamama
  • rastgele, zorlayıcı gülme veya ağlama

Kuru üç aşamada gerçekleşir. Genellikle baş ağrısı ve eklem ağrısı görülür. Bunlar yaygın semptomlar olduğundan, daha ciddi bir hastalığın sürmekte olduğuna dair ipuçları olarak sıklıkla gözden kaçırılırlar. İlk aşamada, kuru olan bir kişi bir miktar bedensel kontrol kaybı gösterir. Dengeyi sağlamak ve korumakta zorluk çekebilirler. İkinci aşamada veya hareketsiz aşamada, kişi yürüyemez. Vücut titremeleri ve önemli istemsiz gerginlikler ve hareketler ortaya çıkmaya başlar. Üçüncü aşamada, kişi genellikle yatalak olur ve idrarını tutamaz. Konuşma yeteneğini kaybederler. Ayrıca bunama veya davranış değişiklikleri, sağlıkları hakkında endişe duymalarına neden olabilirler. Açlık ve yetersiz beslenme genellikle yeme ve yutma güçlüğü nedeniyle üçüncü aşamada ortaya çıkar. Bu ikincil semptomlar bir yıl içinde ölüme yol açabilir. Çoğu insan zatürreden ölür.

Kuru’nın nedenleri nelerdir?

Kuru, bulaşıcı süngerimsi ensefalopati adı verilen ve prion hastalıkları olarak da adlandırılan bir hastalık sınıfına aittir. Öncelikle beyinciği etkiler – beyninizin koordinasyon ve dengeden sorumlu kısmı.

Çoğu enfeksiyon veya enfeksiyöz ajanın aksine, kuru bir bakteri, virüs veya mantardan kaynaklanmaz. Prionlar olarak bilinen bulaşıcı, anormal proteinler kuruya neden olur. Prionlar canlı organizmalar değildir ve çoğalmazlar. Bunlar, beyinde çoğalan ve kümeler oluşturan, normal beyin süreçlerini engelleyen cansız, şekilsiz proteinlerdir.

Creutzfeldt-Jakob, Gerstmann-Sträussler-Scheinker hastalığı ve ölümcül ailesel uykusuzluk prionların neden olduğu diğer dejeneratif hastalıklardır. Bu süngerimsi hastalıklar ve kuru, beyninizde sünger benzeri delikler oluşturur ve ölümcüldür.

Enfekte bir beyin yiyerek veya açık yaralarla veya enfekte olmuş bir kişinin yaralarıyla temas ederek hastalığı kapabilirsiniz. Kuru, cenaze törenleri sırasında ölü akrabaların beynini yiyen Yeni Gine’nin Fore insanlarında gelişti. Kadınlar ve çocuklar çoğunlukla bu ayinlerin başlıca katılımcıları oldukları için enfekte olmuşlardı.

Yeni Gine hükümeti yamyamlık uygulamasını durdurdu. Hastalığın uzun kuluçka dönemi göz önüne alındığında, vakalar hala ortaya çıkmaktadır, ancak nadirdir.

Advertisement

kuru hastalığı

Kuru nasıl teşhis edilir?

Nörolojik muayene

Kuru teşhis etmek için doktorunuz nörolojik muayene yapacaktır. Bu, aşağıdakileri içeren kapsamlı bir tıbbi muayenedir:

  • tıbbi geçmiş
  • nörolojik fonksiyon
  • tiroid, folik asit seviyesi ve karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri gibi kan testleri (semptomların diğer nedenlerini dışlamak için).
Elektrodiagnostik testler

Elektroensefalogram (EEG) gibi testler beyninizdeki elektriksel aktiviteyi incelemek için kullanılır. MRI gibi beyin taramaları yapılabilir, ancak kesin tanı koymada yardımcı olmayabilirler.

Kuru için tedaviler nelerdir?

Kuru için bilinen başarılı bir tedavi yoktur. Kuruya neden olan prionlar kolayca yok edilemez. Prionlarla kontamine olan beyinler, formaldehit içinde yıllarca korunsa bile bulaşıcı kalır.

Kuru için görünüm nedir?

Kuru olan insanlar ayakta durmak ve hareket etmek için yardıma ihtiyaç duyar ve sonunda semptomlar nedeniyle yutma ve yemek yeteneğini kaybeder. Bunun tedavisi olmadığından, enfekte olan insanlar ilk belirtileri yaşadıktan sonra altı ila 12 ay içinde komaya girebilir. Hastalık ölümcüldür ve maruziyetten kaçınarak önlemek en iyisidir.

Kuru nasıl önlenir?

Kuru oldukça nadirdir. Sadece enfekte beyin dokusunu alarak veya kuru prionlarla enfekte olmuş yaralarla temas ederek bulaşır. Hükümetler ve toplumlar yamyamlığın sosyal pratiğini durdurarak 20. yüzyılın ortalarında hastalığı önlemeye çalıştılar. NINDS’ye göre, hastalık neredeyse tamamen yok oldu.

Kuru inkübasyon süresi – ilk enfeksiyon ve semptomların ortaya çıkması arasındaki süre – 30 yıl kadar uzun olabilir. Yamyamlık uygulamasının sona ermesinden çok sonra vakalar bildirilmiştir.

Bugün, kuru nadiren teşhis edilir. Kuru semptomlarına benzer semptomlar, başka bir ciddi nörolojik bozukluğu veya süngerimsi hastalığı gösterir.


Leave A Reply