Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) Nedir? Aurora Hakkında İlginç Bilgiler

0
Advertisement

Kuzey Işıkları ya da Aurora Borealis nedir? Auroralar nasıl oluşur? Kuzey ve Güney Yarımkürede yer alan auroralar hakkında ilginç bilgiler.

Kuzey Işıkları

Kaynak: pixabay.com

Dünya gezegenimizin kuzey ve güney manyetik kutuplarında, gökyüzünün aydınlandığını, yanıp söndüğünü ve parladığını görüyoruz. Bu etkiye Aurora diyoruz. Kuzey Yarımküre’de “Aurora Borealis” olarak da bilinen Kuzey Işıkları olarak adlandırılır. Güney yarım kürede, “Güney Işıkları” olarak da bilinen Aurora Australis olarak adlandırılır.

İlginç Aurora Gerçekleri:

  1. Gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük olan ve plazma adı verilen parçacıklar, Güneş’ten 1.000.000 mph (1.609.344 km/s) hızla uzaklaşır. Bu parçacık akışına Güneş Rüzgarı denir.
  2. Plazma esas olarak bazı protonlarla elektronlardan oluşur.
  3. Dünya Güneş’ten 92.960.000 mil (149.600.00 km) uzakta olduğundan, güneş rüzgarının tesisimizin atmosferine ulaşması 40 saat sürer.
  4. Güneş rüzgarı, Dünya’nın atmosferi ve Dünya’nın manyetik alanı ile temas eder. Biz ona aurora dediğimizde olan budur.
  5. Aurora, plazmanın karıştığı gazın türüne ve Dünya yüzeyinin üzerindeki yüksekliğe bağlı olarak farklı bir renkte olabilir.
  6. Gezegenin yüzeyinin 60 mil yukarısındaki havada bulunan nitrojen, güneş rüzgarıyla reaksiyona girer ve gökyüzünü maviye çevirir.
    İzlanda'da Kuzey Işıkları Böyle Gözükür...

    İzlanda’da Kuzey Işıkları Böyle Gözükür…

  7. Gezegenin yüzeyinin 96.5 km üzerinde havada bulunan nitrojen, plazma ile reaksiyona girer ve gökyüzünü mora çevirir.
  8. Gezegenin yüzeyinin 60 mil (96.5 km) ila 150 mil (241 km) üzerindeki havadaki oksijen, güneş rüzgarıyla reaksiyona girer ve gökyüzünü yeşile çevirir.
  9. Oksijen, güneş rüzgarıyla reaksiyona giren ve gökyüzünü kırmızıya çeviren gezegenin yüzeyinden 150 milden (241 km) daha yüksekte.
  10. Aurora, Dünya yüzeyinden 120 ila 200 mil (200 ila 300 km) yükseklikte kaybolma eğilimindedir.
  11. Aurora, ışık şeritlerini hareket ettiriyor gibi görünüyor çünkü parçacıklar Dünya’nın manyetik alanına tepki olarak hareket ediyor.
  12. Plazma, aurora’yı, 50.000 voltluk bir voltajla 20.000.000 amperde akan havada bir elektrik akımı olarak oluşturur.
  13. Kuzey Işıklarını görmek için en iyi yer, sürekli karanlıkta (24 saat) olduğu kış aylarında Alaska, ABD’dir.
  14. Avrupa’da Kuzey Işıklarını görmek için en iyi yerlerden biri, Norveç’in Tromso kenti ve Rusya’nın Kola Yarımadası’ndaki Murmansk şehridir.
  15. Aurora australis’i görmek için en iyi yer kış aylarında Antarktika’dır. Tazmanya, Avustralya ve Stewart Adası’nda kalmak için harika bir yer arıyorsanız.
  16. Güneş’in yüzeyinde güneş fırtınaları patlak verdiğinde, aurora çok güçlüdür ve Dünya’nın kutuplarından daha uzağa uzanır.
  17. 1989’da Kuzey Işıkları, Florida, Amerika Birleşik Devletleri ve Küba adası kadar güneyde görülebiliyordu.
  18. Aurora ayrıca 80 km’de Dünya yüzeyine daha yakın olabilir.
  19. Güneş rüzgarı radyo, televizyon ve uydu iletişimimizi bozabilir.
  20. Kuzey Işıkları’nın 230 mil (370 km) üzerinde gezegenimizin yörüngesinde dönen Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotlar görev başında.
  21. Kuzey Işıkları, İtalyan bilim adamı Galileo Galilei tarafından Latince “Aurora” kelimesinden ve Yunanca “kuzey rüzgarını” tanımlamak için kullanılan “Boreas” kelimesinden almıştır.


Leave A Reply