Leonhard Euler Kimdir? Ünlü Matematik Dehasının Hayatı ve Çalışmaları

0
Advertisement

Leonhard Euler kimdir, ne yapmıştır? Leonhard Euler’in hayatı, biyografisi, yaptığı çalışmalar, matematiğe katkıları hakkında bilgi.

Leonhard Euler, modern matematiğin ayrılmaz bir parçası olan birçok kavramı geliştirmekten sorumlu 18. yüzyıl fizikçisi ve bilgindi.

Leonhard Euler

Hayatı

15 Nisan 1707’de İsviçre’nin Basel kentinde doğan Leonhard Euler, akademisyen olarak kariyer yapmanın yanı sıra geometri, trigonometri ve matematik alanlarına büyük katkı sağlayan matematiğin en önde gelen düşünürlerinden biriydi. Yaşamı boyunca yüzlerce makale ve yayın yayınladı. 18 Eylül 1783’te öldü.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Leonhard Euler 15 Nisan 1707’de İsviçre’nin Basel şehrinde doğdu. Başlangıçta bir din adamı olarak kariyer yapmak için aday olmasına rağmen, Euler matematikte erkenden bir yetenek ve eğilim gösterdi ve bu nedenle Johan Bernoulli ile okuduktan sonra, Basel Üniversitesi’ne gitti ve yüksek lisansını kazandı. 1727’de Rusya’ya taşınan Euler, St.Petersburg Akademisi’ne fizik profesörü olarak katılmadan ve daha sonra matematik bölümüne geçmeden önce donanmada görev yaptı.

1734’ün başlarında Katharina Gsell ile evlendi. Çift, Katharina’nın ölümüne kadar 39 yıl evlendi ve Euler sonraki yıllarda yeniden evlendi. 1736’da ilk kitabı olan Mechanica’yı yayınladı. On yılın sonunda, kartografya çalışması nedeniyle ateş ve aşırı zorlamadan muzdarip olan Euler, sağ gözünün görme yeteneği ciddi hasar gördü.

Advertisement

Leonhard Euler

Bilim Akademisi Başkanları

1740’ların ortalarında, Euler yeni oluşturulan Berlin Bilim ve Beaux Sanat Akademisi’nin matematik direktörlüğüne atandı, çeşitli yönetim rollerini üstlendi ve 1759’dan başlayarak bir süre kurumun başına geçti. 1766’da St.Petersburg Akademisi’nin başına geçmek üzere Rusya’ya döndü. 1770’lerin başında, Euler görme yeteneğini tamamen kaybetmişti. Yine de, son derece çevik kalan bir zihinle, bilimsel çalışmalarına devam edebildi ve makaleleri yayınladı.

Devrimci İlkeler

Kariyeri boyunca, Euler bildiğimiz kadarıyla modern matematiğin temelini oluşturan bir dizi prensip ortaya koydu. Geometri, trigonometri, kalkülüs, diferansiyel denklemler, sayı teorisi ve gösterim sistemleri – π ve f (x) kullanımı dahil – diğer başarıları arasında devrimci bir düşünürdü. Euler’in Kimlik teoremi çoğu zaman en keyifli denklemler olarak belirtilir ve eserleri aynı zamanda astronomi / ay hareketi, akustik, mekanik ve müzik alanlarına da odaklanır. Euler, yaşamı boyunca yüzlerce makale ve yayın yazmış, tanınmış bilim ve felsefe serisi Alman Prensesine Mektuplar da dahil olmak üzere oldukça üretken bir yazardı.

Ölümü ve Mirası

Euler 18 Eylül 1783 gecesi St.Petersburg’da beyin kanaması geçirdi ve öldü. Euler’in mirası, Amerika Matematik Derneği tarafından vurgulanan ve dünyanın dört bir yanındaki matematikçiler tarafından onurlandırılan modern matematik ve mühendislik oyun alanını şekillendirme açısından muazzam olmuştur. Tamamlanması bir asırdan fazla süren devasa bir proje olan Leonhardi Euleri Opera Omnia, çalışmalarının tam bir sunumudur ve yıllar boyunca düzinelerce cilt yayınlamıştır.


Leave A Reply