Liberya Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Liberya – Liberya ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

liberya bayrağı

Kaynak: pixabay.com

Liberya;

  • Yüzölçümü: 111.369 km2.
  • Başkenti: Monrovia.
  • Dil: İngilizce, Afrika dilleri (Mande, Kua, Kpelle, Kru, vb).
  • Din: Doğal dinler (% 70), Müslüman (% 25), Hristiyan (% 5).
  • Para birimi: 1 Liberya dolan =100 cent.
  • Başlıca kentleri: Gbarng, Tçien, Buçanan, Harper.

Batı Afrika’da devlettir. Atlas Okyanusu’na 550 km kıyı şeridi bulunan Liberya; kuzeyden Gine, kuzeybatıdan Sierra Leone, doğudan Fildişi Kıyısı, batı ve güneyden Atlas Okyanusu ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri;

Ülke 3 coğrafi bölgeye ayrılır: 30-50 km genişliğinde kıyı ovası; Monrovia’nın kuzeyinde Bomi Tepeleri’nde 500 m’ye ulaşan alçak ve parçalanmış bir eğimli bölge; kuzeyde Nimba Dağları (1.850 m) dışında, genelde 300 m’yi aşmayan iç yayla. Kuzey-Güney doğrultusunda akan ve Fildişi Kıyısı ile doğu sınırının bir bölümünü oluşturan Cavalla dışında, tüm ırmaklar kuzeydoğu güneybatı doğrultuludur. Irmaklar, kıyı ovasının tepelerle karşılaştığı kesimlerde burgaçlar ve çavlanlara parçalanmıştır. Bu doğal yapı, hidroelektirik enerji eldesine büyük olanak sağlar.

İklim;

İklim, tropikal ve nemlidir. Mayıstan kasıma ve ocaktan marta kadar iki yağışlı mevsim görülür. Temmuz ağustos arasında bazen kısa bir kurak dönem yaşanır. Yıllık ortalama yağış tutan, kıyılarda 5.000 mm; iç kesimlerde 1.600-1.800 mm’dir. 27°C olan yıllık ortalama sıcaklık, kıyılarda yıl boyunca en fazla 10°C farklılık gösterir. Bu değer, iç kesimlerde biraz daha fazladır. Aralık-şubat aylan arasında iç bölgeler, bazen Sahra’dan esen kuru harmatan rüzgârının etkisinde kalmaktadır.

liberya

Kaynak: wikipedia.org

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Kıyı bölgesinde mangrov bataklıkları ve savan otlakları görülür. İç bölgeler, mahun ağaçlarından oluşan ormanlarla kaplıdır. Pek çok doğal orman; koruma altına alınmıştır. Bu ormanlarda, ender görülen hayvanlar (cücesuaygın, bodur yatansığırı, zebra, maymun, şempanze, timsah, siyah kobra, vb) yaşar.

Ekonomisi;

Tarım. Ekonomi, genelde tarıma dayalıdır; ancak yoğun yağışlar, tarım alanlarını bataklıklara dönüştürdüğünden, ekili topraklar ve verim istenilen düzeyde değildir.

Advertisement

Kauçuk, şekerkamışı, kahve, kakao, hurma yağı gibi ticari ürünler önem taşır. Pirinç, manyok, meyve tüketime yönelik üretilir.

Hayvancılık. Hayvancılık (sığır, koyun, domuz, kümes hayvanları) gelişmemiştir. Yıllık balık üretimi 14 bin tondur.

Endüstri Kauçuk, çimento, petrol antma dışında öteki endüstri etkinlikleri (besin, tuğla-kiremit, meşrubat, plastik, ayakkabı, boya, kibrit, şekerleme, vb) küçük ölçeklidir.

Doğal Kaynaklar. Zengin doğal kaynakların büyük bölümü, yabancı şirketler tarafından işletilir. Demirfilizi (dünyanın ilk 10 üreticisi arasındadır), altın, elmas (dünyanın ilk 10 üreticisi arasındadır) gibi önem taşıyan bir başka doğal kaynak da ormanlardır.


Leave A Reply