Ludwig Prandtl Kimdir? Aerodinamiğin Kurucusu Alman Bilim İnsanı

0
Advertisement

Ludwig Prandtl kimdir? Aerodinamik biliminin kurucusu olarak kabul edilen Alman bilim adamı Ludwig Prandtl’ın hayatı ve çalışmaları.

Ludwig Prandtl

Ludwig Prandtl

Ludwig Prandtl (d. 4 Şubat 1875, Freising, Almanya – ö. 15 Ağustos 1953, Göttingen, AFC), aeorodinamiğin kurucusu olarak kabul edilen Alman fizikçi.

Prandtl 1875’te Münih yakınlarındaki Freising’de doğdu. Annesi uzun bir hastalıktan muzdaripti ve sonuç olarak Ludwig, mühendislik profesörü babasıyla daha fazla zaman geçirdi. Babası ayrıca doğayı gözlemlemeye ve gözlemlerini düşünmeye teşvik etti.

1894 yılında Münih’teki Technische Hochschule’e girdi ve doktora derecesini aldı. altı yıl içinde Profesör August Foeppl rehberliğinde Münih’teki çalışmaları sağlam mekanikte idi ve ilk işi fabrika ekipmanı tasarlayan bir mühendis olarak yapıldı. Orada, bir emme cihazı tasarlamak zorunda olduğu sıvı mekaniği alanına girdi. Bazı deneyler yaptıktan sonra, iyi çalışan ve değiştirdiğinden daha az güç kullanan yeni bir cihaz buldu.

1901’de Hannover Teknik Üniversitesi’nde mekanik profesörü oldu ve burada akışkanlar mekaniğinin sağlam temellere oturtulması yolundaki ilk çalışmalarına başladı. 1904-53 arasında Göttingen Üniversitesinde uygulamalı mekanik profesörlüğü yaptı. Bu üniversitede, dünya çapında ün salan bir aerodinamik ve hidrodinamik bölümü kurdu. 1925’te Kaiser Wilhelm (sonradan Max Planck) Akışkanlar Mekaniği Enstitüsü’nün yöneticiliğine getirildi.

1904’te, ağdalı akışkan içinde hareket eden bir katı cismin bir kısım akışkan molekülünü birlikte sürüklediğini ve cismin yüzeyine bitişik akışkan molekülleri cisimle aynı hızda hareket ederken, yüzeyden uzaklaştıkça hızlarının düştüğünü, yüzeyden belli bir uzaklıktan sonra da cismin hareketinin akışkan moleküllerini etkilemediğini buldu ve akışkanın, cismin hareketinden etkilenen bölgesine sınır katman adını verdi. Bu buluşu, yüzey sürtünme sürüklemesi kavramının daha iyi anlaşılmasını ve uygun aerodinamik biçim verilen uçak kanatlarının ve akışkan içinde hareket eden başka cisimlerin sürüklemelerinin azaltılabileceğini ortaya koydu. Kanat kuramı üzerindeki çalışmaları sonucunda, sonlu açıklıktaki uçak kanatlarının üzerindeki hava akışı olayı tümüyle açığa kavuştu. Sonradan İngiliz fizikçi Frederick W. Lanchester’ın da, Prandtl’dan bağımsız olarak üzerinde çalıştığı bu kuram Lancheşter-Prandtl kanat kuramı olarak bilinir.

Advertisement

Prandtl sınır katman ve kanat kuramlarını önemli ölçüde geliştirdi; bu çalışmaları aerodinamiğin temellerini sağlamlaştırdı. Prandtl’ın uçaklarda tek kanat kullanımı konusundaki görüşleri havacılıkta önemli gelişmelere yol açtı. Prandtl, yüksek hızlı sesaltı akımlarda havanın sıkıştırılabilme etkilerini de açıkladı; bu kuram daha sonraları Prandtl-Glaubert yasası olarak adlandırıldı. Ses üstü akım ve burgaçlanma kuramlarını önemli ölçüde geliştiren Prandtl, ayrıca rüzgâr tünelleri ve öteki aerodinamik aygıtların tasarımı konusunda pek çok buluş gerçekleştirdi.


Leave A Reply