Madenciliğin Çevreye Verdiği Zararlar, Çevre Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Madenciliğin çevre üzerindeki etkileri nelerdir? Çevre kirlenmesinde nasıl bir rol sağlar? Madenciliğin çevre için olan zararları hakkında bilgi.

Aslında, madencilik, endüstriyel süreçler veya tarım yoluyla elde edilemeyen tüm maddelerin kaynağıdır. Madencilik, kendilerine ait şirketler için büyük kazançlar elde eder ve çok sayıda insana istihdam sağlar. Aynı zamanda hükümet için büyük bir gelir kaynağıdır. Ekonomik önemine rağmen, madenciliğin çevre üzerindeki etkileri acil bir konudur.

ormansızlaşma

Ormanların Yok Edilmesi

Madencilik, arazinin madenciler tarafından kazılabilmesi için geniş orman alanlarının temizlenmesini gerektiriyor. Bu nedenle, madenciliğin yapılması gereken alanlarda büyük ölçekli ormansızlaşma yapılması gerekmektedir. Madencilik alanını temizlemenin yanı sıra, maden işçileri için yollar ve konut tesisleri inşa etmek için bitişik bölgelerdeki bitki örtüsünün de kesilmesi gerekiyor. İnsan nüfusu, çevreye zarar veren diğer faaliyetleri de beraberinde getirir. Örneğin, kömür madenlerindeki çeşitli faaliyetler havaya toz ve gaz salar. Bu nedenle madencilik, ormansızlaşma ve kirliliğin başlıca nedenlerinden biridir.

su kirliliği

Su Kirliliği

Önceden gömülü metal sülfürler madencilik faaliyetleri sırasında ortaya çıkar. Atmosferik oksijenle temas ettiklerinde güçlü sülfürik asit ve metal oksitlere dönüşürler. Bu tür bileşikler yerel su yollarında karışır ve yerel nehirleri ağır metallerle kirletir. Cıva, siyanür, sülfürik asit, arsenik ve metil cıva gibi kimyasallar madenciliğin çeşitli aşamalarında kullanılır. Kimyasalların çoğu yakındaki su kütlelerine salınır ve su kirliliğinden sorumludur. Bu kimyasalları su kütlelerine atmak için kullanılan atıklara (borular) rağmen, her zaman bir sızıntı olasılığı vardır. Kimyasallar yavaş yavaş yeryüzü katmanlarından geçerken, yeraltı suyuna ulaşır ve kirletir.

Advertisement

Suya toksik kimyasalların salınması, su kütlelerinin florası ve faunası için açıkça zararlıdır. Kirliliğin yanı sıra, madencilik işlemleri yakındaki su kaynaklarından su gerektirir. Örneğin, kömürden safsızlıkları yıkamak için su kullanılır. Sonuç, suyun kullanıldığı nehir veya gölün su içeriğinin azalmasıdır. Bu su kütlelerindeki organizmaların hayatta kalabilmeleri için yeterli suyu yok eder.

dip tarama

Nehir taraması, altın madenciliği durumunda benimsenen bir yöntemdir. Bu yöntemde, nehrin belirli bir bölgesinden çakıl ve çamur emilir. Altın parçaları süzüldükten sonra, kalan çamur ve çakıl nehre geri bırakılır, ancak alındıkları yerden farklı bir yerde. Bu, nehrin balık ve diğer organizmaların ölmesine neden olabilecek doğal akışını bozar.

toprak kirliliği

Kaynak: pixabay.com

Kimyasal atıkları borular yoluyla yakındaki nehirlere boşaltmak için alınan önlemlere rağmen, hâlâ büyük miktarda kimyasallar toprağa sızar. Bu, toprağın kimyasal bileşimini değiştirir. Bunun yanı sıra, kimyasallar zehirli olduğu için toprağı bitkilerin büyümesi için uygunluğunu bozar. Ayrıca, toprakta yaşayan organizmalar, kirli çevreyi hayatta kalmak için düşmanca bulurlar.

Hastalıkların Yayılması

Bazen metaller veya mineraller çıkarıldıktan sonra üretilen sıvı atık bir maden çukuruna atılır. Çukur maden atıklarıyla dolduğunda, durgun bir su havuzu haline gelirler. Bu, sivrisinekler gibi böceklerin ve organizmaların gelişmesine neden olan su kaynaklı hastalıkların üreme alanı haline gelir.

Biyolojik çeşitliliğin kaybı

Madencilik amacıyla temizlenen ormanlar çok sayıda organizmaya ev sahipliği yapmaktadır. Ormanların gelişigüzel temizlenmesi, çok sayıda hayvanın habitat kaybına yol açar. Bu, çok sayıda hayvan türünün hayatta kalmasını tehlikeye atar. Ağaçların kesilmesi, ormanlarda yaşayan bir dizi bitki, ağaç, kuş ve hayvan için büyük bir tehdittir.

Advertisement


Leave A Reply