Zebralar Beyaz Çizgili Siyah Hayvanlar Mı? Siyah Çizgili Beyaz Hayvanlar Mı?

0
Advertisement

Zebraların çizgileri ne renktir? Zebralar siyah çizgili mi yoksa beyaz çizgili midir? Şeritlerin amacı nedir, nasıl oluşurlar?

Zebraların Çizgileri Ne Renktir?

Embriyoloji ilkelerine göre zebraların gerçek / orijinal rengi SİYAH’tır. Beyaz renk aslında vücutlarının ana siyah arka planının etrafındaki şerittir. Zebraların siyah çizgili beyaz hayvanlar olduğuna dair uzun süredir popüler bir inanç var, ancak bilimsel olarak bunun tam tersi olduğu ortaya çıkıyor.

Zebraların şüphesiz en egzotik ve çarpıcı at türlerinden biri olduğu inkar edilemez, ancak bu güzel hayvanlar hakkında da pek çok soru var:

  1. Zebralar siyah çizgili beyaz mı yoksa beyaz çizgili siyah mı?
  2. Vücutlarında bu kadar tuhaf bir örüntüye sahip olmanın amacı nedir?

Daha fazla aramanıza gerek yok, çünkü araştırmacılar sonunda bazı cevaplara ulaştı!

zebra

Ortaçağda insanlar zebraların siyah çizgili beyaz gövdelere sahip olduğuna inanıyorlardı. Bu hipotezin kanıtı, beyaz alt karınlara sahip olmalarında yatıyordu. Bu mantıklı geliyor; daha açık bir renk olan beyaz, daha koyu siyahın temelini oluşturur. Bununla birlikte, son çalışmalar aksini kanıtladı. Zebralar aslında beyaz çizgili yüzeyde siyahtır!

Advertisement

Çoğu hayvanın (zebralar ve insanlar dahil) deri hücreleri melanin adı verilen bir pigment üretir. Bu, insanlara ten rengimizi ve saç rengimizi ve zebralara siyah rengini verir. Bununla birlikte, zebralar söz konusu olduğunda, tamamen siyah olmak yerine, bazı deri hücrelerine melanin üretmemeleri talimatı verilir; bunlar gördüğümüz beyaz çizgiler.

Zebra embriyoları tamamen siyahtır. Beyaz çizgiler son embriyonik aşamada belirir.

Zebralarda çizgi deseni nasıl oluşur?

zebra

Şeritleme esas olarak seçici pigmentasyon nedeniyle oluşur. Bahsedildiği gibi, zebra embriyoları tamamen siyahtır, beyaz çizgiler ise son embriyonik aşamada görünür. Melanosit deri hücreleri, kürke renk veren pigmentleri üretir. Belirli kimyasal haberciler, hangi melanositlerin melanini belirli tüylere verdiğini belirler; bunlar siyah görünür, melanin almayanlar ise beyaz görünür.

Pigmentasyon, spesifik genlerin aktivasyonu veya inhibisyonu ile kontrol edilir. Zebranın durumunda, beyaz çizgili alanlar pigmentasyon geninin inhibe edildiği yerlerdir. Siyah, kürkün gerçek rengidir ve beyaz lekeler, çok az pigmentasyona sahip olan veya hiç olmayan alanlardır. Bir zebranın kürkünün altındaki derinin siyah olması da bu sonucu desteklemektedir. Bu pigmentasyon modeline seçici pigmentasyon denir.

Farklı zebra türleri, çizgili desenlerindeki farklılıklarla tanımlanabilir. Şerit desenlerindeki bu farklılıklar, hücrelerin nasıl farklılaştığı ile ilgilidir; bu, embriyolar geliştiğinde kök hücrelerin belirli bir işleve sahip diğer hücrelere (karaciğer hücreleri veya deri hücreleri gibi) dönüştüğü bir süreçtir.

Advertisement

Bu gelişim sırasında nöral krest hücreleri adı verilen bir hücre türü, oluşturan embriyonun etrafında hareket ederek beyin, kemik, kas ve deri hücreleri veya melanositler gibi farklı hücre tiplerini oluşturur. Bu nöral krest hücreleri melanositlere dönüşürken, birçok gen açılır veya kapanır.

Bu genlerin ne zaman açıldığına bağlı olarak, şerit desenleri buna göre oluşur. Araştırmalar, melanosit ne kadar erken olgunlaşırsa, zebranın çizgilerinin o kadar kalın olacağını göstermiştir. Bu bir heterokroni örneğidir. Basit bir ifadeyle, farklı organizmalar arasında açılıp kapatılan belirli genlerin zamanlaması ve süresindeki farktır.

Bu kadarını bilsek de, moleküler yollar ve hangi genlerin dahil olduğu bir muamma olarak kalır. Ancak 2016’da Nature’da yayınlanan bir araştırma, Alx3 geninin şerit oluşumunda yer aldığını öne sürdü. Laboratuarda tutmaları zor olduğundan, zebralarda geni incelemediler, bu yüzden Afrika çizgili faresi olan bir kemirgeni seçtiler.

Alx3 bir transkripsiyon faktörüdür. Bir transkripsiyon faktörü, belirli genleri açan veya kapatan, genellikle bir protein olan bir moleküldür. Bir anahtar ustası gibidir. Transkripsiyon faktörlerinin salımı veya aktivasyonu, hücrede sıkı bir şekilde kontrol edilir. İşi bittiğinde, hücre tekrar ihtiyaç duyulana kadar onu görevden alır.

zebra

Alx3, pigmentli şeritlerden önce bulundu. Aynı zamanda, melanosit farklılaşmasını kontrol eden ve açık renkli şeritlere yol açan Mitf’i de bastırır. Bunlar kemirgenlerdeki bulgular olsa da, evrimsel olarak konuşursak, bilim adamlarının zebralarda veya başka herhangi bir canlıda olsun, çizgilerin amacını belirlemelerine yardımcı olabilir!

Zebra Çizgilerinin Amacı Nedir?

Bu sorunun tek ve basit bir cevabı yoktur; birkaç hipotez var:

1) Kamuflaj

Bir zebranın çizgileri, esas yırtıcıları olan aslanları ve sırtlanları caydırmak için aslında kamuflaj görevi görür. Hayvanlar bir araya geldiklerinden uzmanlar, şerit yığınlarının yırtıcıları optik bir yanılsama gibi davranarak ve figürlerini etkili bir şekilde bir araya getirerek şaşırtabileceğine inanıyor. Bu nedenle, bir zebra sürüsü, dev bir kütlenin optik illüzyonunu yaratabilir, böylece herhangi bir yırtıcıyı caydırabilir.

2) Vücut ısısını düzenlemek

Zebralar açık ovalarda otlamak için çok zaman harcarlar, bu da Afrika’nın yoğun sıcağına uzun süre dayanmaları gerektiği anlamına gelir. En belirgin gövde şeritlerine sahip zebralar genellikle kendi menzillerinin Kuzey ekvator bölgesinde yaşarken, daha az belirgin gövde şeritlerine sahip olanlar daha çok, aralığın daha soğuk olan güney bölgelerinde bulunur. Bu coğrafi dağılım, şeritlerin önerilen ısı düzenleme araçları olarak kullanımını destekler.

Yukarıdaki fikirlerin her ikisi de geçmişte popüler teorilerdi, ancak onları destekleyecek fazla kanıtları yok.

3) Sinekler ve diğer zararlılar

Tsetse sinekleri, tropikal Afrika’daki hayvanlar için büyük bir sorundur. Bu parazitik sinekler, hem hayvanlarda hem de insanlarda Trypanosomiasis hastalığına neden olur. Bunu destekleyen bazı kanıtlara sahip bir hipotez, zebra şeritlerinin sinekleri karıştırdığıdır. Nature’da 2014’te yayınlanan bir araştırma, Zebralar için yaygın bir zararlı olduğunu düşündüğünüz sineklerin siyah-beyaz çizgili yüzeylere konma olasılıklarının daha düşük olduğunu buldu.

Advertisement

2019’da Japon araştırmacılar inekleri siyah beyaz boyadı ve sinek ısırıklarının % 50 oranında azaldığını buldu. Bu yöntemi, bu sinek yoluyla hastalığın yayılması için olası bir önleme tekniği olarak önerdiler. Ve işte karşınızda… Zebra beyaz çizgili siyah bir attır çünkü sineklerin kanlarını emmesini istemezler!


Leave A Reply