Dünyadaki Sıcak İklimler ve Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Dünyada görülen sıcak iklimler nelerdir, özellikleri nelerdir? Yeryüzündeki sıcak iklimlerin görüldüğü yerler hakkında bilgi.

İklim Kuşakları

Dünyadaki Sıcak İklimler ve Özellikleri Nelerdir?

SICAK İKLİMLER

ekvatoral iklim

1- Ekvatoral iklim

Ekvator çevresinde 10° enlemleri arasında yer alır. Yıl boyunca sıcaklık 20°C’nin altına düşmez. Sıcaklık farkı yoktur (1-2°C) Mevsim farkından söz edilmez. Bütün yıl yağışlıdır. (1500-2000 mm.) Her gün yağış olur.

Gür ormanlarla (30-40 m), çeşitli bitkilerle kaplıdır. Güney Amerika’da Amazon, Güney Asya adaları, Güney Afrika’da Gine körfezi ve Kongo havzasında görülür.

Tropikal iklim

Advertisement

2- Tropikal iklim

Subekvatoral veya subtropikai iklim de denir. Ekvatoral iklim kuşağının iki yanında yer alır. Sıcaklık farkı 5°C civarındadır. Yağışlar ekvatoral iklime göre biraz azalmıştır. Bir kurak, bir yağışlı dönem vardır. Yazlar yağışlı, kışlar kurak geçer.

Doğal bitki örtüsü yüksek boylu otların oluşturduğu savanlardır. Savanların içerisinde kurak dönemde yaprağını döken ormanlar da yer alır.

muson iklimi

3- Muson iklimi

Ekvatora yakın, muson rüzgarlarının görüldüğü Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya ile Avusturalya’da görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklık 20°C dir. Sıcaklık farkı da 20°C civarındadır. Yazları yağışlı, kışları kurak geçer. Yükseklik ve enlemden dolayı sıcaklık ve yağışlarda farklılıklar olur. Ortalama 2000 mm. yağış alır. Assam bölgesi 12.000 mm yağış alır.

Doğal bitki örtüsü gür ormanlardır. Kurak mevsimde (kış) ormanlar yaprağını döker. Ormanın seyreldiği yerde savanlar görülür.

Çöl

Advertisement

4- Çöl iklimi

Yıllık sıcaklık farkı çok fazladır. Yıllık ortalama yağış miktarı 250 mm.’nin altındadır. Sıcak ve soğuk çöller diye ikiye ayrılır.

a) Sıcak çöller:

1- Denizlerin etkisine kapalı, karaların iç kısımlarında yer alırlar. (Orta Asya, Avusturalya, Amerika çölleri).

2- 20°-30° enlemleri arasında dinamik yüksek basınç alanlarında görülürler. Alçalarak ısınan hava doyma noktasından uzaklaştığı için çöl meydana gelir. (Büyük Sahra, Arabistan, İran çölleri).

Bitki örtüsü kurakçıl çalılar, kaktüslerdir. Ancak vahalarda yeşil alanlar bulunur.

b) Soğuk çöller:

Kutup ve çevresinde hava çok soğuk olduğundan atmosferde su buharı azdır. Yağış çok az olur. (250 mm.) Bunun için buralar da çöl sayılır. Bitki örtüsünden bahsedilemez.


Leave A Reply