Marie Curie kimdir ve ne yapmıştır? Marie Curie’nin bilim alanında yaptığı çalışmalar, katkıları ve keşifleri nelerdir, iki Nobel ödüllü bilim kadınının hayatı ve başarıları.
Marie Curie (1867 – 1934), Kimya ve Fizik dallarında Nobel ödülü kazanan Polonyalı bir bilim insanıydı. Radyoaktivite alanında çığır açan çalışmalar yaparak radyoaktif izotopların ilk kez izole edilmesini sağladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Marie Curie, X-Işınlarının pratik kullanımını geliştirdi; ayrıca iki yeni element keşfetti: polonyum ve radyum. Öncü bilimsel çalışmaları, o dönemde bilimde kadınlara karşı yapılan ayrımcılık nedeniyle daha dikkat çekici hale geldi. Paris Üniversitesi’ndeki ilk kadın profesördü ve bilimdeki kadınlar için birçok engeli kırdı.
Hayatta korkulacak hiçbir şey yoktur. Sadece anlaşılacak şeyler vardır. Şimdi, anlamak zamanıdır. Böylelikle daha az sayıda şeyden korkabiliriz.
BİYOGRAFİSİ
Marya Sklodowska, 7 Kasım 1867’de Varşova Polonya’da doğdu. Beş çocuğun en küçüğüydü ve fakir ama iyi eğitimli bir ailede büyüdü. Marya çalışmalarında başarılı oldu ve birçok ödül kazandı. Daha küçük yaşta, o zamanlar demir yumrukla hükmeden ve özellikle de entelektüeller için hayatı zorlaştıran Rusya’dan, Polonya’nın bağımsızlığını kazanması gerektiğine karar verdi. Çoğunlukla eğitimsizliğe mahkum olan diğer Polonyalı kadınlara öğretmeyi çok istiyordu.
Marya, Kimya ve Biyoloji ile ilgileniyordu. Polonya’daki çalışma imkanları sınırlı olduğundan, Marya Paris’e gitti; Paris’te Sorbonne’da eğitim gördü. Fransızca öğrenmek için çabalayan Marya, eğitimine ve bilime adanmış bir hayat yaşıyordu. Fizik diplomasına devam etti ve okulunda üst sıralarda yer aldı. Daha sonra matematik dersleri aldı. Marie Curie’nin zorlukları başarmak konusunda olağanüstü bir isteği vardı.
“Hayat, hiçbirimiz için kolay değil. Azim göstermeli ve hepsinden önemlisi kendimize güvenmeliyiz. Bir şeye yetenekli olduğumuza ve bu şeye, ne pahasına olursa olsun ulaşılması gerektiğine inanmalıyız. ”
Fizik ve Kimya Fakültesi laboratuvarında şef olan Pierre Curie ile Paris’te tanıştı. Pierre kristaller ve elektronik üzerinde birçok deneyler yapan ünlü bir kimyagerdi. Pierre genç Marya’ya aşık olmuş ve onunla evlenmesini istemiştir. Mary başlangıçta reddetti, ancak Pierre ısrarcıydı. Evlendiler ve Pierre’in 1906’daki zamansız ölümüne kadar, ikisi birbirinden ayrılmadı. İşyerinde işbirliğine ek olarak, Avrupa’da bisiklet sürerek ve seyahat ederek zaman geçirdiler.
Marie Curie’nin Radyoaktivite Çalışmaları
Marie radyoaktivite çalışmalarını sürdürdü. 1898’de, bu iki yeni elementin keşfine yol açtı. Birine memleketinden esinlenerek polonyum adını verdi. Daha sonra, radyumun özellikleri üzerine dört yıl süren kapsamlı bir çalışma yaptı. Yakındaki bir madenden atılan uranyum atıklarını çok yavaş ve özenli bir şekilde kullanarak, bir desidyum radyum elde edebildiler.
Bence başarıya daima giden yol meraktır merak olmadan atılan adım ve başarı boştur benim düşünceme göre merak olmadan başarı elde edilemez. / Marie Curie
Radyumun olağanüstü etkileri olduğunu keşfetti. Ürünü test ederken, Radyumun vücuttaki hastalıklı hücreleri yakma gücüne sahip olduğu bulundu. Başlangıçta, bu erken radyoterapi formuna curietherapy adı verildi.
Curie’ler buluşlarını bedavadan paylaştılar ve böyle değerli bir öğeyi patentlemek istemediler. Element oldukça talep görüyordu ve sınai ölçekte üretime başladı. Keşiflerinden dolayı 1903’te Davy Madalyası (İngiltere) ve Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü. Marie Curie, Nobel Ödülü‘ne layık görülen ilk kadındır.
1906’da Pierre bir trafik kazasında öldü, iki çocuğun bakımını ve laboratuvarı Marie’ye bıraktı. İki çocuğu Irène Joliot-Curie (1897–1956) ve Curve Curie (1904–2007) idi. Irene, 1935 yılında kocasıyla ortak olarak Nobel Kimya Ödülü’nü kazanmıştır.
1911 yılında, radyum ve polonyum üzerine çalışmalarından ötürü ikinci bir Nobel Ödülü‘nü aldı.
Marie Curie’nin başarısı aynı zamanda erkek egemen bir bilim dünyasından büyük bir düşmanlık, eleştiri ve şüphe getirdi. Kıskanç meslektaşları arasında yayılan kötü niyetli söylentiler ve suçlamalar yüzünden çok üzülmüştür. 1914’te I. Dünya Savaşı’nın başlaması, Marie Curie’ye vaktini hastanelerde röntgen makinelerinin kurulumuna adamasına yol açtı. Marie, röntgen cihazlarının şarapnel yerini tespit edebileceğini ve askerler için daha iyi tedavi sağlanabileceğini anlamıştı. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, bir milyondan fazla asker, röntgen birimleri tarafından incelenmişti.
Birinci Dünya Savaşı‘nın sonunda Paris’teki Radyum Enstitüsüne geri döndü. Ayrıca, 1919’da Savaştaki Radyoloji hakkındaki harika fikirlerini içeren bir kitap yayımladı. Marie Curie Ağustos 1922’de Uluslararası Entelektüel İşbirliği Komisyonu’na katıldı. Marie Curie, mütevazı ve tutumlu yaşam tarzıyla biliniyordu. Maddi ödülleri araştırma organlarına bağışladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Nobel Ödüllerini Fransız Hazinesi’ne sundu. Marie Curie, 1934 yılında Kanser’den öldü. Radyasyonla yaptığı çığır açan çalışmalarının yan etkisi olarak kansere yakalanmıştı.
Bilimsel Mirası
Marie Curie, bilimdeki birçok sınırı geri itti ve aynı zamanda kadınların akademik ve bilimsel başarısı için yeni bir çizgi oluşturdu. Radyumun keşfi, Ernest Rutherford‘un atomun yapısını incelemesini sağladı ve kanser tedavisinde kullanılan Radyoterapi için çerçeve sağladı. Marie Curie ayrıca kadınların toplumdaki ve bilimdeki rolünü yeniden tanımlamada öncü bir rol oynadı.
160 yorum
kısa ve güzelolmuş ama bilimsel çalışmalarına biraz daha yer ayırılmalıydı.<3
harika birşey ikinizede katılıyorum harikaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
harika ama kısa notumdan 5almayı düşünüyorum
çok güzel marie curie hayatı çok güzel bir şekilde anlatılmış…
çok bilgilendirici bir bildi
bncede harikaydı bnde büyüyünce fizk alanıonda onun gibi başarılı olmak istiyorum marie curienin hayatı bni fiziğe daha ad ilgi uyandırdııı
süperrrrrrr ya harika
süper ya harika ama …
biraz hada bilgi vermeliydi
bence
Çok saolun ödevşmi yaptım sizin sayenizde…
çok güzel ödevimiçn harikaaaa
çok güzel sevdim ben bu kadını ya iyi kadın eee nede olsa kadın profösör
harika bi kadın yhaaaa
🙂
ayyyy çok güzel 🙁
manyakca biri girdigime pişman oldum
süpppppeeerr
Ya benim ingilizce çalışmam var. 8l mucitin falan ingilizce olarak anlatıcm. Bu cok bilgilendirici ama keske biraz daha güzel olsaydı
çok güzel bir hayatı varmış
çok güzel ama bir insan hocasıyla evlenirmi
seni seviyorum
cok tessekkurler kaç sitedir boyle bir bilgi arıyodum
harikasın adminnn 😀
çok kısa
Çok teşekkürler süper olmuşş…
Saolun gelçekten ihtiyacım vardı..
Sonunda hayatını buldum siteyi kuran arkadasa teşekkürler…
çoooooooooooooooooooooooooooooooooooook teeeeeeşekkürrrrrrrrrrrrrrrr eeeeeeederimmmmmm
çok güzel olmmmmmuşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşşş
Çok güzel Olmuş 5 Almayı Düşünüryorum Ödevden :))
seni seviyorum esra
spr yha ödevime yararlı oldu yazan kişiye çk tşkrlr
çok güzel notumdan 100 ve agerin alırım
gözellllllllllll:) 🙁 🙂 🙁 🙂 :p
bu madam curie mi
harikaa tam ödevim için bir bilgi
süperrrrrrrrrrr
bence tek kelimeyle harika
süper çok yardımcı
sayenizde sözlüden ;100 aldım
bence idare eder
çoooooooook mükemmel
cok ii
iyiki varsınız
çok güzel
süperrrrr olmuş öz ve kısa ama bunu daha güzel tamamlayabilirlerdi.a
ma güzel olmuş
Teşekkür ederim Admin
Fen ödevinden yırttık 😀
bence çok iii değil sonuçta biz örenciiiz daha ayrıntılı bilgi vermesi gerekmekte
yaaa bu hayata şaştım ben böyle bir hayat sürmek istemem
yaaa bu nasıl birşey resmen öğretmeni ile evleniyo
daha ayrıntılı olsaydı daha iyi olurdu ama neyse bu yazıyı yazıcaktım hiç olmazsa yazmaktan kurtuldum
çok harika bir hayat umarımbenimde böyle birhayatım olur.Hayatında 2 kez nobel ödülü almış
biraz daha ayrıntılı olabilirdi ama neyse saten bnde kısa arıyordum 😀
bu arada öğretmeniyle evlenmiş yuh örneğin ben öğretmenimi babam gibi görüyorum
yhaa daha kısası yokmu :))
offfff ödevim olmasa bakmam
bnce ii bişey arkadaşlar ögretmeniyle evlendiyse evlen di onu sevmişti belki öle demeyin bkn yazmasıda kolay 😀
Aslen Polonyalıdır. Varşova’da doğdu. Ladislas Skladowski adında bir fizik ve matematik profesörünün kızıdır. Bilim alanındaki ilk çalışmalarına Varşova’da babasının laboratuvarında başladı. Bu sırada gençlerin ihtilal hareketlerine karıştığından Varşova’dan ayrılmak zorunda kaldı. Önce Krakovi’ye oradan da Paris’e gitti. 1891′de Sorbonne Üniversitesi’ne girdi. Burada fizik doktorası yaptı. 1895′te öğretmeni Pierre Curie ile evlendi. 1896′da Fransız bilgini Henri Becquerel’in uranyum metalindeki radyoaktivite özelliklerine keşfetmesi üzerine Curieler araştırmalarını bu yönde geliştirdiler. 1898′de bir uranyum filizi olan peçblend [U3O8] in analizi sonucunda uran elemanından 3 milyon defa daha kuvvetli radyoaktivitesi olan 2 yeni eleman buldular. Bunlardan birine Marie Curie’nin vatanı Polonya’nın şerefine “Polonyum”, ötekine de ışın yaydığı için “Radyum” denildi. Son yılların nükleer fizik ve kimya araştırmalarının temelini meydana getiren bu çalışmaları için Curie’lere 1903 Nobel Fizik ödülü verildi.
1906′da kocasının ölümü üzerine Marie Curie onun Sorbonne Üniversitesi’ndeki kürsüsüne getirildi. Çalışmalarına burada devam etti. 1911′de Radyumu tecrit edip, özelliklerini keşfetti. Bu başarısından dolayı Nobel Kimya Ödülünü kazandı. Marie Curie dünyada Nobel ödülünü iki kere kazanmış tek bilgindir. Bu başarısından sonra Fransız tıp Akademisi üyeliğine seçildi. Paris Üniversitesi Radyum Enstitüsü direktörlüğüne getirildi. 1921′de Amerika’ya gitti. Burada kendisine çalışmalarını devam ettirebilmesi için değeri 100 bin doları geçen bir gram radyum hediye edildi.
Marie Curie laboratuvarlardaki çalışmaları sırasında radyoaktif ışınların sürekli etkisinden dolayı kansız kalmıştı. 1934′de Alplerde bir sanatoryumda öldü. Marie Curie’den sonra kızı Irene de bu alandaki çalışmalara kocası Joliot ile birlikte devam etti.
bence güzel ama ayrıntılı olabilirdi
daha ayrıntılı olabilirdi ama yasasın yazmaktan kurtuldum hoca zaten kısa olmasın siteye bakacam kısaltmayın dedi
=D
BEN ERKEK SANDIM KI Z CIKTTI 😀
ya bide kısa dionuz bunu neresi kısa
bence iyiii
benim yazmama bile gerek kalmadı çıktı yapıyon 😀 😀 😀 yupppiii 😀 yaşasın özgürlük !!
atom hakkındaki fikrini de verseydiniz daha iyi olurdu ama güzel:)
güzel ama kısa yinede işime yaradı sağolun
bedne erkek sandım kız çıktı
bence atomlA ilgili bilgilerde olsaydı fena olmazmış!
çok güzel ama çok uzunn…
ya bu kadın öğretmeni bile evlenmiş bide atomun bölünebildiğini bulmuşlar henri ile uff sinir oldum böle şeylerin bulunmassı iyide bize araştırttıyolar aslında öğretmenlerin kitabında olması gerekiyo böle önemli isimlerde!!!
ben bu siteyi çok sevdim
süper
ödevimde yardımcı olduğunuz için teşekkürler ödevimden 100 almamı sağladığınız için tekkrra teşekkürler
ÇOK GÜZEL BİR HAYATI VAR MARİE CURİE NİN 😀
ÇOK GÜZEL .:D.:D:D.:D:D..
Bilgiler Güzel Gerçekten Teşekkür Ediyorum Fakat Asla Bu Hayatı Yaşamak Istemem
daha neler kadın öğretmeniyle evlenmiş :S tabii ödev olmasa bakmam .democritus ve john dalton bitti bequerel ve einistein kaldı yahu atamu parçalayıp ne yapcaklar ?parçala beni einistein -atom daha neler 😀 neyse uzun lafın kısası saol admin saygılar 😛
bence iyi çünkü ben daha 6. sınıfa gittigimden bana iyi geldi.
iyi hayat ayrıca birinin onun izini sürmeside güzel.fakat sevdiğin birşeyi sana zarar verdiğinden dolayı bırakmak ya da canını önemsememek biraz acı veriyor. BU ARADA BİLGİ İÇİN TEŞEKKÜRLER.işime yaradı.ve madam curie hakkında bilgi sahibi olmuş oldum. 🙂 😀
2 nobel ödülü almış tek insan olmak harikadır herhalde… ^^3
bence o bunu hak etmiyo kötü yorumlar da hak etmiyo bilim için kendisini adamış birisi
bize bu bilgiyi verenlere teşekkür ediyorum
süper
çok teşekkürler saolun
çok yardımcı oldunuz saolun
madam curie <3
buseye çok teşekkür ediyorum onun yazdığı özeti ben şimdi kağıda geçiriyorum daha kısa olamaz artık
çok güzel bi site bekerelin yaşamıda varmı
çqk güzet
çok güzelmiş sağolun
bence çok iyi anlatılmış iyi okusanız anlarsıınız
saoll knk 😀
çok saolun zaten kısa bir şey arıyordum 😀
çok güzel ama beni en çok etkileyen öğretmenle evlenmesi:)))
gerçekten çok güzel 😀
süpeer
😀
Hmm iimiş 😀
çok kısa ya keşke biraz daha uzun olsaydı ama iyi gene doğru yazıo 😀
çok güzel performansı buradan yaptım
performans ödevimde çok yardımcı oldu. Thank you =D
çok güzel
çok güzel ve harika
Fen dersi için çok iyi oldu ::))
Fen dersi için iyi ve kısa 😀
ödevime yardımcı olan bir site digerlerininde kullanması tavsiye ederim
çok güzel fen dersi için bana çok yardımcı oldu sağolun 🙂
cok teşekkür ederim fen performansında çok yardımcı oldu:))))
cok iyimiş güzelmiş
çok güzel 😀
FEN DERSİ İÇİN HARİKA BİR YAZI . HERKESE TAVSİYE EDERİM !!!
teşekkürler çok güzel olmuş hazırlayanların eline sağlık
keşke daha ayrıntılı olsaydı ama yine de çok iyi
Çok güzel elinize sağlık
fen ödevim için iyi oldu
iyi ve güzel bir site olmuş ödevimede çok yardımcı oldunuz teşekkürler
çok güzel kısa olması da bir yönden iyi işime yaradı
oh ödevlerimi bitirdim teşekkür ederim
thank you 😀 very much
saolun
harika güzel
iyi iyi
çook güzel
co kguze lingılızce dersi icin cok yardımcı oldu
fen dersi için çok yararlı ve yani benim için çok iyi oldu herkese tavsiye ederim
bence burda yorum yapanlar haklı çünkü bu site hem büyüklere hem de küçüklere için çok yararlı nkfu sitesine çok teşşekür ederim sağ olun çok iyi insanlarsınız
ne kadar iyi
oh be geniş bigi için tşkrler
projeme çok yardımcı oldu
Ödevime çok yardimci oldu diger sitelerde hep uzun burda tamda benim istediğim gibi.
tam performans ödevime göreeeeeeeeeeeeeee
süper ya saolun 😀
çok iyi yardımcı oldu saolun nasıl teşekür etsem az
hrika çol işime yaradı
harikaydı hiçbi yerde bu kadar kısa yoktu çok thank you 🙂
yayında emeği geçen herkese çok teşekkürler ödevimden 100 aldım sağolunn 😀 😀
süpper cok sağolun
teşekkür ederiz ama keşke kısa olsaydı
cokkk güzel
teşekkürler güzel
iyi ve güzel olmus
bayıldım çoook güzel saolun
güzelll
çooook güzel 100 aldım sayenizdee
performanstan 100 aldim ooooooooooooooooooooyeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Cok guzel br sire cok tskler isime yaradi
süüüper:)
🙂
teşekkür ederim ödevime yardımcı oldunuz 🙂
güzelll
bnde performansımdan 100 aldım
tek kelime ile superrr 🙂
çok teşekkür ederim
bayıldım süper
Güzel
Güzel olmuş tşkr
BİLİŞİM PROJE ÖDEVİM VARDI. BİR BİLİM İNSANI SUNUMU YAPMAK. MARİE CURİE AKLIMA GELDİ. SİZİN SİTEYE GİRDİM. ARTIK KAYNAKÇA DA SADECE BU SİTE YAZIYOR.
TEŞEKKÜRLER
bencede güzel
Güzel bir site.Ödevlerim olunca sonuna artık nkfu yazıyorum.