Mikroorganizmaların Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Mikroorganizmalar nelerdir, özellikleri nedir? Mikroorganizma çeşitleri, yapıları nelerdir, zararlı mıdırlar? Mikroorganizmalar hakkında bilgi.

Mikroorganizmalar

Mikroorganizma

Mikroorganizmalar mikroskop altında görülebilen minik canlılardır. Bu canlılar; bakteri, virüs, tek hücreli, su yosunu ya da mantar olabilir.

Bakteri tek hücreli bir canlıdır ve genelde; milimetrenin yüzde birinden daha küçüktür. Bunlar üç temel şekilde bulunur; çubuksu, küre ve spiral. Bakteri hücreleri diğer hücrelerden faklıdır, çünkü; DNA’ları (bütün canlıları kontrol eder) bir çekirdek içinde bulunmak yerine, hücre içinde serbestçe yüzer. Canlı ya da cansız her çeşit maddeyi bozarak besin ve enerji elde eder. Ve diğer canlıların aksine, çoğu oksijen olmadan yaşayabilir.

İYİ VE KÖTÜ

Bakteri, basitçe ikiye bölünerek çoğalır. Bu bölünme, şartların uygun olması durumunda, her 15 dakikada bir gerçekleşir ve büyük sayılara ulaşabilir. Bakterilerin büyük bir bölümü; tüberküloz, kolera ve gıda zehirlenmesi gibi hastalıklara neden olur. Bakterilerin bu türlerine genelde; mikrop adı verilir. Ancak; bakterilerin tamamı zararlı değildir. Bazıları toprağın iyi durumda olmasına yardımcı olurken, bazıları da yoğurt ve diğer yiyeceklerin üretiminde kullanılır.

Kamçı Basili

Kamçı Basili

TEK HÜCRELİLER

Tek hücrelilerin DNA’sı, hücre merkezi yakınlarında bulunan çekirdek tarafından çevrilmiştir. Suyla çevrili yerler başta olmak üzere her yerde yaşarlar. Üyeleri en fazla bilinen grup amiptir. Amipler hareket halinde iken sürekli şekil değiştirirler. Suda yaşayanları zararsızdır ve bakterilerini üzerini kapatmak suretiyle yutarlar. Diğerleri hayvanların içinde yaşar ve hastalığa neden olur. Tek hücrelilerin büyük bir bölümü sıtma ve uyku hastalığı gibi hastalıklara neden olur.

Advertisement

VİRÜSLER

Virüsler, bakterilerden daha küçüktür. Canlı ve ölü organizma arası bir yerde yaşamlarını devam ettirirler. Çoğu; bir protein zarfının içinde bulunan DNA parçasından oluşur. Virüsler; tuz ve diğer kimyasallar gibi kristal oluşturur ve bu durumda uzun bir süre yaşayabilir. Ancak; sadece diğer canlıların içinde çoğalabilir. Böyle bir durumda, virüsün DNA’sı hücreyi işgal ederek, daha fazla virüs üretmesi için zorlar. Bu nedenle; bütün virüsler diğer canlıların hasta olmalarına neden olur. Virüslerin neden olduğu insan hastalıklarına AİDS, kızamık ve soğuk algınlığı örnek olarak verilebilir. Prionlar virüslerden de ufaktır ve yakın zamanda keşfedilmiştir. Deli dana hastalığına prionların neden olduğu düşünülmektedir.

  • ***Ebula virüsü uzun ve solucan şeklindedir. Genellikle; ölümcüldür.
  • ***Bir mantar olan maya hücreleri, alkol ve ekmeğin mayalanmasında kullanılır.
  • ***Pişmiş biftek üzerinde çoğalan gıda zehirleyicisi küre biçimli bakteri kolonisi.
  • ***Su ve toprakta bol miktarda bulunan paramisyum tek hücrelileri bakteri ile beslenir.
  • ***Çok çeşitli türe sahip olan tek hücreli su yosunları, su yüzeyinde ya da içinde koloniler oluşturur.


Leave A Reply