Mikroorganizmaların Faydaları ve Kullanım Alanları

0
Advertisement

Mikroorganizmaların faydaları nelerdir? Mikroorganizmaların yararları ve kullanım alanları nelerdir? Mikroorganizmalar hakkında bilgi.

Mikroorganizmaların Faydaları ve Kullanım Alanları

Mikroorganizmalar insan hayatının her alanında kullanılır ve yarar sağlar. Sindirime yardımcı olan bakterilerden, bitkinin sıcaklığa dayanıklığını arttıran virüse kadar, doğru kullanıldıklarında, bakteriler, virüsler ve mantarlar, gıda, ilaç, tarım gibi birçok alanda faydalıdırlar. Gelecekte, inşaat ve diğer yeni teknolojilerin ana bileşenleri bile olabilirler.

Virüsler, mantarlar ve bakteriler biçimindeki mikroorganizmalar her yerdedir. Onlardan kurtulmak imkansızdır ki, bir insanın vücudunda insan hücresinin 10 katı fazla bakteri vardır. Mikroorganizmalar grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara sebep olarak, zararlı olsa da, birçok mikroorganizma inanılmaz derecede faydalıdır. Tarımdan, son tıbbi teknolojilere kadar her yerde kullanırlar. Her yıl araştırmacılar, mikroorganizmaların yeni kullanım alanlarını ve yararlarını keşfetmektedir.

Çevresel faydalar

Bakteriler ve mantarlar sağlıklı bir ortam sağlamak için gereklidir. Sadece doğal atıkları ve ölü hayvan ve bitki maddelerini geri dönüştürmekle kalmaz, aynı zamanda bitkilerin büyümesi için gereken besinlerin çoğunu üretirler. Bakteriler, bitkilerin azotu kullanabilmelerini sağlayan tek canlılardır. (Azot Döngüsü Hakkında Detaylar) Mikroorganizmalar, aynı zamanda belirli bitkilerle birlikte çalışırlar. Bazı virüslerin kurak bölgelerdeki çimenlere ısı direnci sağladığı bulunmuştur ve birçok bitki, bazı besin maddelerini daha kolay emebilmek için köklerinde bakterileri depolar.

Gıdalardaki Mikroorganizmalar

Doğrudan çevresel faydalarına ek olarak, mikroorganizmalar gıda üretmekte de oldukça faydalıdırlar. Toprağın verimliliğini ve mahsul miktarını arttırmak için kullanılabilirler. Ekmek, bira ve peynir gibi ürünleri üretirken bunlar gereklidir. Aynı zamanda yoğurt ve bazı çikolata türleri gibi sindirim sistemlerimize yararlı, probiyotik özelliklere sahip yiyecekleri de mikroorganizmalar üretir.

Advertisement

Vücudumuza Faydaları

Bağırsak florası olarak bilinen mikroorganizmalar, besinleri sindirmemize ve vücudumuzu güçlü ve sağlıklı tutmak için gerekli olan vitamin ve besin maddelerinin üretimini düzenlememize yardımcı olur. Bakteri, insan vücudunun enfeksiyona karşı ilk savunma hattıdır. Vücudumuzdaki bakteriler, zararlı mikroorganizmaları yok etmek için doğal antibiyotikler üretirler ve eğer yabancı bir virüs bizi enfekte ederse, birçok insanda, vücutta viral yayılma hızını yavaşlatan yararlı bir başka virüs bulunmaktadır.

Tıbbi Faydalar

Bazı mikroorganizma türleri sizi hasta etse de -boğaz ağrısı, grip ve kızamık gibi – mikroorganizmaların detaylıca araştırılması sayesinde bugünkü modern tıp gelişmiştir. Bakteriler ve virüsler, çiçek gibi bir zamanlar ölümcül olan hastalıkların yayılmasını önleyen aşıların temel bileşenleridir. Bugün mikroorganizmalar, insülin ve insan büyüme hormonları gibi yararlı maddeleri yapay olarak üretebilmemizi sağlar ve yeniden programlanmış virüsler sıklıkla ilaç dağıtım mekanizmaları olarak kullanılmaktadır.

Teknoloji ve Gelecek

Dünyamızda mikroorganizma uygulamaları sürekli olarak incelenmektedir. Bazı mantarların anti-kanser özelliklerine sahip olduğu teorileşmiştir ve bazı bakteri türlerinde bulunan CRISPR Cas9 geni şu anda bir gen düzenleme aracı olarak kullanılmaktadır. Virüsler nanoteknolojinin geleceği olarak hareket etme potansiyeline sahiptir ve bakteriler şu anda altyapı ve binaları inşa etme biçimimizi değiştirebilecek kendi kendini onaran betonun ana bileşeni olarak test edilmektedir.


Leave A Reply