Modifiye Nedir? Modifiye Nasıl Yapılır? Modifiye Bölümleri Nelerdir?

0
Advertisement

Modifiye nedir? Ne anlama gelir? Kelime anlamı nedir? Modifiye neden ve nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Modifiye bölümleri nelerdir?

Modifiye Nedir? Modifiye Nasıl Yapılır? Modifiye Bölümleri Nelerdir?

Kaynak: pixabay.com

Modifiye nedir?

İngilizce kelimeler olan “Tuning” ve “Modified” sözcüklerinin Türkçe karşılığı olarak karşımıza “modifiye” kelimesi çıkmaktadır. Modifiye ne demek diye araştırıldığında karşımıza çıkan sonuçlar, kişisel olarak bir şeyleri ayarlamak, bir şeyi kişiselleştirmek ve değiştirmek anlamlarına geldiği görülmektedir.

Teknik açıdan anlamı ise herhangi bir aletin üzerinde yapılan isteğe bağlı değişikler anlamını taşımaktadır. Orijinalliğin bozulması anlamına da gelebilen modifiye, günümüzde motorlu taşıtlar olarak adlandırabileceğimiz geniş skalada olan araçların üzerinde yapılan pek çok değişikliği kapsamaktadır ve süreçler ilerledikçe sürekli modifiye adına yeni buluşlar ortaya atılmaktadır.

Modifiye nasıl yapılır?

Bir taşıta modifiye uygulanırken, en çok değiştirilen özellik motor gücünün arttırılması amacıyla yapılmaktadır. Araçlarda daha geniş çaplı pistonlar kullanmak ve ya eksantrik mili verilen bölümün derecesiyle oynamak otomatikman aracın motorunun gücünü arttırmaktadır.

Bunun dışında elektronik beyin programlarında yapılan değişiklikler ve egzoz sisteminde meydana getirilen modifikasyonlar en çok kullanılan modifiye türleri arasındadır. Eğer modifiye uygulanacak araç turbo motor sistemine sahipse az önce saydığımız işlemlerin yanında turbo motora ait valfin basınç limiti arttırılabilmekte; “intercooler” denilen özellik büyütülebilmekte ve “blow-off” denen subap turbo motora monte edilerek güç artışının yaşanması amaçlanmaktadır.

Araçlarda yapılan bu değişikliklerin amacı sadece hız limitini arttırmak değildir, aynı zamanda sürat yapılırken de yol tutuşunun daha da sağlamlaştırılması ve fren kabiliyetinin yükseltilebilmesi modifiyeyle birlikte yapılmaya çalışılan özellikler arasındadır.

Advertisement

Ancak burada unutulmaması gereken nokta, bu sayılan modifiye türlerinin hepsinin birbirine bağlantılı olduğudur. Yani bir çeşit modifiye yaptırılırsa otomatikman öbürünün de yaptırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Örnek verilmesi gerekirse güç olarak yükseltilmiş bir otomobilin aynı zamanda bu gücünü etkili kullanabilmesi için yol tutuş ayarlarının da yükseltilmesi gerekmektedir.

Öte yandan hızını etkin kullanabilmesi adına fren sistemini de geliştirmek birbirine bağlı olan modifiye çeşitlerine en basit örnek olarak sunulmaktadır. Yani özetle yapılan modifiyelerde bağlantılı bulunduğu modifiye takımı araçta eksik olursa, sonu ölümle sonuçlanacak kadar büyük kazalar meydana gelebilmektedir. Bu yüzden mutlaka modifiye konusunda iyi bir bilgiye ve donanıma sahip olup araçları düzgün ve olması gereken sırada modifiye etmek gereklidir.

Modifiye Nedir? Modifiye Nasıl Yapılır? Modifiye Bölümleri Nelerdir?

Kaynak: pixabay.com

Modifiye bölümleri nelerdir?

Motorlu araçlara yapılan modifiye işlemleri kendi içlerinde iki ayrı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar “hard modifiye”(sert modifiye anlamına gelmektedir) ve “soft modifiye”(hafif modifiye) şeklinde sıralanabilmektedir. Bu saydığımız iki farklı grup, kendi içlerinde isimlerine uygun olarak modifiye çeşitleri bulundurmaktadır. O çeşitler ise şöyledir;

Hard modifiye : Öncelikle soft modifiyeyle yapılan temel işlemlerin ardından yapılmaktadırlar. Süper charger, turbo charger ve throttle body olarak bölümleri bulunmaktadır.

Soft modifiye : Araçlarda yapılan temel modifiye bu grupta yer alır. Egzost modifiyesi, hava filtresinin değişimi, silindir kapağının işlenmesi, dereceli egzantrik ve nitrox sistemidir.

Advertisement


Leave A Reply