Mors Nasıl Bir Hayvandır? Morsların Özellikleri Beslenmesi Üremesi Habitatı

0
Advertisement

Mors nedir, nasıl bir hayvandır? Morsların özellikleri, yaşam koşulları, üremesi, beslenmesi ve davranışları hakkında bilgi.

Mors

Morslar, Kuzey Kutbu’nun nazik devleridir. En büyük yüzgeçayaklılar arasındadırlar – yüzgeçli, yarı suda yaşayan deniz memelileridir. Bununla birlikte, korkutucu bir boyuta sahip olmalarına ve etobur olmalarına rağmen, bu hayvanlar saldırgan değildir.

mors

Kaynak: pixabay.com

Boyut

Morsların kahverengi veya pembe deri ile kaplı büyük, gevşek vücutları vardır. Kısa kürk yüzgeçleri dışında vücutlarının çoğunu kaplar. Yüzlerinde iki küçük göz, bir bıyık ve iki uzun diş vardır.

Morslar, Michigan Üniversitesi Zooloji Müzesi tarafından tutulan bir veritabanı olan Animal Diversity Web’e (ADW) göre 600 ila 1.500 kilogram (1.320 ila 3.300 lbs.) Ağırlığındadır ve 3.2 metre (10.5 fit) uzunluğunda olabilir. Erkekler dişilere göre yaklaşık iki kat daha büyüktür, daha uzun ve daha kalın dişlere sahiptir ve genellikle daha kalın deriye sahiptir.

Mors dişleri 3 fit (1 m) kadar büyüyebilir. Dişler köpek dişleridir ve hayvanın ağzının her iki tarafından dışarı çıkar. Morslar, fildişlerini buzu kırmak ve sudan çıkıp buza tırmanmaya yardımcı olmak için kullanırlar. ADW’ye göre hayvanlar, kendilerini daha büyük yırtıcılardan korumak ve morslar arasında egemenlik ve hiyerarşi kurmak için dişlerini kullanıyorlar.

Advertisement

Habitat

Morsların çoğu, Kuzey Kutup Dairesi yakınlarındaki soğuk sularda yaşar. ADW’ye göre, yiyeceklere kolayca erişebilmeleri için sığ suya sahip alanları tercih ediyorlar.

Morslar uyumak veya dinlenmek için buza veya sahillere tırmanır. Karada hızlı hareket etmezler ancak suda hızlıdırlar. MarineBio Koruma Derneği’ne göre, morslar ortalama 7 km / sa (4,35 mil / sa) civarında ve 21,74 mil / saate (35 km / sa) kadar hızlı yüzebilirler.

mors

Kaynak: pixabay.com

Bir grup deniz aygırına sürü denir. Yüzlercesi buzda güneşlenmek için toplanır. Çiftleşme mevsimi boyunca, morslar binlerce kişi birikir. Bir sürü genellikle cinsiyete göre ayrılır; dişilerin kendi sürüleri vardır ve erkeklerin kendi sürüleri vardır. Baskın erkekler yaş, vücut boyutu ve diş uzunluğuna göre seçilir.

Morslar çok şişmandır, ama iyi bir sebepten dolayı. Tüyleri onları soğuk sularda sıcak tutar. National Geographic’e göre bu hayvanlar, donma sıcaklıklarında yaşamalarına izin verecek şekilde kalp atış hızlarını da yavaşlatabilirler.

Advertisement

Beslenme

Morslar etoburdur, ancak vahşi avcılar değildir. Morsların en sevdiği yiyecek kabuklu deniz ürünleridir. Suyun altına dalarlar ve okyanusun karanlık sularındaki kabukluları tespit etmek için bıyıklarını kullanırlar. Smithsonian Enstitüsü’nün Arktik Çalışma Merkezine göre, bir deniz aygırı bir yemlemede 4.000’e kadar istiridye yiyebilir. Yiyecek bulmak zor olduğunda, morslar da ölü fokların leşlerini yerler.

Üreme

Dişi morslar, ilkbaharda göçleri sırasında yavrularını doğurur. 15 ila 16 aylık bir gebeliğin ardından dişi bir yavru doğurur. Morslar çok nadiren ikiz doğurur. Yavrular yaklaşık 100 ila 165 lbs ağırlığındadır (45 ila 75 kg).

Yavrular doğar doğmaz yüzebilir. Hayatının ilk üç yılında annesiyle birlikte yüzer. Daha sonra 3 yaşında erkek buzağılar erkek sürü ile yaşamaya gidecektir. 15 yaşında erkek çiftleşmeye başlar. Dişiler 5 yaşına gelir gelmez çiftleşeceklerdir. Morslar 40 yıla kadar yaşayabilir.

mors

Kaynak: pixabay.com

Sınıflandırma / taksonomi

Morların üç alt türü vardır. Atlantik morsları, kuzeydoğu Kanada’dan Grönland’a kadar kıyı bölgelerinde yaşarlar. Pasifik morsları, Rusya ve Alaska yakınlarındaki kuzey denizlerinde yaşarlar. Laptev morsları, Rusya’nın Laptev Denizi’nde yaşıyor. Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’ne göre, bazı bilim adamları Laptev morsunun üçüncü bir alt tür olduğuna itiraz ediyor ve Pasifik morsuyla birlikte aynı sayılması gerektiğini söylüyor.

Advertisement

Entegre Taksonomik Bilgi Sistemi (ITIS), morsları foklar, çakallar, tilkiler, çakallar, kurtlar, kokarcalar ve ayıları içeren köpek benzeri etoburlardan oluşan bir alt sıraya yerleştirir.

Koruma durumu

1950’lerde, ticari avlanma nedeniyle mors popülasyonu neredeyse yok edildi, ancak nüfus 1980’lerde gelişen bir sayıya geri getirildi. IUCN, morsların koruma durumuna ilişkin bir kategori veya kriterlere sahip değildir. Bunun nedeni, hayvanın popülasyonunun şu anda bilinmemesidir. Organizasyon, nüfusun büyük olduğunu, ancak iklim değişikliği nedeniyle azaldığını söylüyor.

Diğer gerçekler

  • IUCN’ye göre, Kuzey Kutbu’nun yerlileri deri, yiyecek, fildişi ve kemikler için morları avlıyor. Bu yerliler artık yasal olarak morsların avlamalarına izin verilen tek insanlardır.
  • National Geographic’e göre, morsların bilimsel adı Odobenus rosmarus Latince “diş gezdiren deniz atı” anlamına geliyor.
  • Morsların yalnızca iki doğal yırtıcı hayvanı vardır: orca (veya katil balina) ve kutup ayısı. Her ikisinin de mors yavrularını avlama olasılığı yetişkinlerden daha fazladır.
  • Yüzgeç ayaklı yarı suda yaşayan deniz memelileri (yüzgeçayaklılar) arasında, morslar sadece fil foklarından sonra ikinci boyuttadır.


Leave A Reply